Şanlıurfa’da Suriyeliler Mezarlığı oluşturuldu!

Şanlıurfa’da hayatın her alanında kendilerine yer edinen Suriyeli sığınmacılar, mezarlıkta da kendilerine ait bir bölüm oluşturdular. Suriye’deki savaştan kaçarak gelmeye başladıkları 6 yıldan bu yana defnedilen Suriyeli sayısı 500’ü geçti. Aralarında yaralı olarak getirilip burada hayatını kaybeden kimsesiz Suriyeliler de var.

Şanlıurfa’da Suriyeliler Mezarlığı oluşturuldu!
Şanlıurfa’da Suriyeliler Mezarlığı oluşturuldu!
Haber albümü için resme tıklayın

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin Yeni Asri Mezarlığı'nda defnedilen Suriyelilerin sayısı 500’ü aştı.

Suriye’de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana milyonlarca Suriyeli sığınmacı Şanlıurfa’ya göç etti. Bunların büyük bölümü yurtdışına veya başka illere yerleşirken yaklaşık 500 bin civarında sığınmacı kente yerleşti. Bir kısmı da kamplarda barınıyor. 6 yıldan bu yana ölüp de Yeni Mezarlığa defnedilen Suriyeli sayısı ise 500’ün üzerinde. Bunların bir kısmı ülkelerindeki savaştan yaralı olarak getirilip burada kurtarılamayan Suriyeli sığınmacı. 2017 yılında kent merkezinde defnedilen Şanlıurfalı sayısı bin 290. Aynı yıl içerisinde vefat eden Suriyeli sığınmacı sayısı da 150. Suriyelilerin tamamı Yeni Mezarlıkta toprağa verilirken, Şanlıurfalılardan 550’si Harran Kapı Mezarlığı, 620’si Bediüzzaman Mezarlığı, 670 de Yeni Asri Mezarlığa defnedildi. 4 Suriyeli de mezarlıktan çıkarılıp Hatay’a götürüldü.

‘SURİYELİLERE 2 PARSEL AYRILDI’

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Halil Kırmızı, Yeni Asri Mezarlık hakkında yaptığı konuşmada, “Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak defin işlerinde mültecilere yönelik çok kolaylıklar sağlamaktadır. Yeni Asri Mezarlıkta Suriyelileri yönelik ada bazında 2 parsel ayırmışız. Her bir adamızda 392 adet mezarımız bulunmaktadır. Bu mezarlığımızdaki bir ada doldu şuan ikinci adaya defin işlemini yapmaktayız. Şuana kadar Şanlıurfa merkezde 500'ün üzerinde Suriyelinin defini yaptık. Bu definleri gerçekleştirdiğimiz zaman herhangi bir ücret talep etmiyoruz. 500 binin üzerinde Suriyeli Şanlıurfa'da sığınmacı olarak yaşamaktadır.” dedi.

‘GÜNDE 10’A YAKIN DEFİN GERÇEKLEŞİYOR’

Yaptıkları hizmetleri anlatan Kırmızı, şunları kaydetti: “Şu andaki Yeni Asri Mezarlığımızın kapasitesi 6 bin üzerindedir. Yine yeni bir mezar yeri yapma çalışmamızda devam ediyor. Suriyelilerin bütün definleri kayıt altına alınıyor. İsimleri, kimlikleri, defin raporları dijital ortamda kayıt altına alınıyor. Cenazenin taşınmasında, yıkanmasında, kefenlenmesinde ücret talep almıyoruz. Bu definlerin çoğu hasta, yaralı veya kimsesizlerden oluşuyor. Bunlarda savcılık raporuna göre definlerini gerçekleştiriyoruz. Suriye'deki iç savaşın başladığı ilk yıllardan itibaren Şanlıurfa'da merkezde 500'ün üzerinde Suriyeli burada toprağa verildi. 430 dönümlük Yeni Asri Mezarlığı’mızda şuan bunun 230 dönümünü kullanıyoruz. Bu mezarlığımız 15-20 yılla kadar yeterlidir. Bizim günlük definlerimiz ortalama 5 ile 10 arasında değişmektedir. İmkanı olmayanlardan herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Aile mezarlığında yer almak isteyenden talep edilen ücret ise mezar başına 1000 lira.”

Kırmızı, başka illere cenazeleri ücretsiz götürdüklerini, uçakla da gönderdikleri ve bunun Şanlıurfa’ya özgü bir hizmet olduğunu aktardı.

Mustafa ARISÜT/AJANS URFA

şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa, şanlıurfa, urfa,

16 Kas 2017 - 13:52 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi