Şanlıurfa'da Kayı Alplerinin mezarları görüntülendi

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesindeki kırsal bir mahallenin mezarlığında Kayı Boyu'na ait simgelerin yer aldığı mezar taşları bulundu.

Şanlıurfa'da Kayı Alplerinin mezarları görüntülendi
Şanlıurfa'da Kayı Alplerinin mezarları görüntülendi
Haber albümü için resme tıklayın

Hem dinler hem medeniyetler tarihine ışık tutan Şanlıurfa arkeoloji dünyasına yeni buluntular sunmaya devam ediyor.

Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesiyle turizmde adeta altın çağını yaşayan Şanlıurfa, şimdi de Osmanlı tarihine ait sürpriz keşiflerin heyecanını yaşıyor. Eyyübiye İlçesi'ne bağlı Ruha Mahallesi Koçviran köyünde eski mezarlık olarak bilinen bölgede Kayı Obası alplerine ait mezarlar olduğu görüldü.

Mezarları görüntüleyen Fotoğrafçı Mehmet Sadık Alican mezar taşlatında yer alan figürler için "Bu mezarlarda ok, yay, sekizgen yıldız, koç, güneş motifleri yanı sıra kayı damgası da yer almaktadır" dedi.

Bölgede arkeolojik inceleme başlatılıp mezarların tespiti üzerine bilimsel bir çalışma ortaya konulup konulmayacağı henz netlik kazanmazken, Fotoğrafçı Sadık'ın gündeme getirdiği bu önemli bulgular tarih ve arkeoloji severlerde heyecan yarattı.

Özlem ÇELİK/AJANS URFA

29 May 2021 - 10:03 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

02

Mahmut - yüz yıldır biliniyor. 20 sene önce orası müze müdürlüğü tarafından çit çekilerek koruma altına alındı. köylüler oradaki bir çok eseri yağmalamaktan vazgeçmedi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Mayıs 10:03
01

Mustafa Aksoy - Bunların hiç biri Kayı damgası değil. İlk Kayı damgasını Kaşgarlı IVI şeklinde çizmiş. 15. Asırda yaşamış Yazıcıoğlu Ali'nin Kayı damgası ise iki I arasında yukarı bakan kuyruklu hilal şeklinde çizilmiştir. Yani sancak alemi şeklinde olmalıdır. IYI şekli kesinlikle Kayı damgası değildir

Ayrıca boy veya aile damgalarında ufak bir çizgi veya damganın yönü bile çok önemlidir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Mayıs 10:03

Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi