YAPAY ZEKÂ ŞANLIURFA’NIN HİZMETİNDE

Zeka nedir? Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız bu kelimenin anlamını açıklamakta çoğumuz zorlanabilir. Bunun sebebini, aslında zekakavramı ile ilgili gizemin tam olarak çözülememesi ve bugüne kadar çok sayıdafarklı tanımının yapılmış olmasına bağlayabiliriz. Taine (felsefeci) göre: “Zeka, zihinsel hayat kurmayı amaçlayan bir araçtır.” Psikolog Oleron’ın yaptığı tanım ise: “Zeka, bir amacın gerçekleştirilmesi içinaraçların duruma uygun kılınmasıdır.”.

Zeka kavramını tanımlayabilmek için geçmişte Kohler tarafından yapılan maymun - muz deneyini hatırlamakta fayda var. Bu deneyde, boş bir oda tavanında asılı duran muza erişmek için maymunun kutuları üst üste koyması, zeka kavramını açıklayabilmek için kullanılmıştır. Ama bazı otoritelerce bu tür deneyler dahi zekâ kavramını tam olarak açıklamada yeterli görülmemiştir.

Bu tanımlara göre hayvanlar zeki midir? İnsanı diğer canlılardan ayıran temel özellik tam olarak nedir? Bu soruların cevaplarını biraz da sizlere bırakmak istiyorum.

Kohler (1945) Maymun ve Muz deneyi

Yapay zekâyı anlayabilmek için zeka kavramını anlamak, zekayı anlamak için debilimin temeliolan felsefe konularını bilmek gerekiyor. Bana göre, İngilizce yabancı dil hazırlık sınıfı gibi tüm üniversitelerde 1 yıl isteğe bağlı Felsefe hazırlık sınıfı veya bölümlerde zorunlu Felsefe grubu (Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık) derslerinin olması fikri üzerinde ciddi bir şekilde değerlendirmeler yapılmalıdır. Friedrich Nietzsche’nin bir sözünü buraya not olarak düşelim: "Yaptığınız işin felsefesini bilmezseniz yalnızca teknisyen olarak kalırsınız." Bu konu ile ilgili, Destek yayınları tarafından derlenen felsefe kitap serisi son zamanlarda oldukça ilgimi çekmiştir. Okumak isteyenlere aşağıda isimlerini yazdığım kitaplarıtavsiye edebilirim.

  • Unutma, Mutlu Bir Hayat Çok Az Şeye Bağlıdır – MarcusAurelius
  • Var Mısın Ki Yok Olmaktan Korkuyorsun? – Farabi
  • Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse ÖzgürDeğildir – Epiktetos
  • Kaderini Sev Çünkü Aslında Hayatın Bu – Friedrich Nietzsche
  • Dil Söyler Kulak Dinler Kalp Söyler Kainat Dinler – Yunus Emre
  • Bildiğim Bir Şey Var, O Da Hiçbir Şey Bilmediğimdir – Sokrates
  • Hayatın Değeri Uzun YaşanmasındaDeğilİyiYaşanmasındadır – Michel De Montaigne
  • Yanlış Da Olsa Düşünmek Hiç Düşünmemekten Daha İyidir – Hypatia
  • Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar – Lao Tzu

Peki günümüzde oldukça sık duyduğumuz yapay zeka nedir? Yapay zeka; kabaca insan gibi davranan, insan gibi düşünen sistemlerin geliştirilmesini konu alan popüler bir araştırma alanıdır. Son yıllarda biraz daha popüler olmasının sebepleri arasında, bilgisayar donanımlarının gelişmesi ve kaliteli veriye erişim olanaklarının artmış olmasısayılabilir. Bilgisayar donanımları istenen seviyelere tam olarak ulaşmasa da yine de güzel çalışmaların yapılmasına olanaklar sağlamaktadır. Fakat konu, kaliteli veriye geldiği zaman maalesef yapay zeka ve veri bilimi gibi araştırma konularında dahabaşarılı sonuçların elde edilebilmesi için ülkemizde tüm kurumların daha fazla açık veri politikasını benimsemesine acil bir ihtiyaç bulunduğunu söyleyebilirim.

Yaklaşan 101. 11 Nisan Şanlıurfa’nın Kurtuluşu münasebetiyle bu hafta yapay zeka ile Kurtuluş Savaşı görüntüleri, Kurtuluş Savaşı kahramanları, sanat ve kültür bağlamında ise Yıldız Sarayı Albümleri’nde Urfa’ya aiteski fotoğraflar ve değerli Urfalı sanatçımıza aitgörüntüleri kullanarak çalışmalar yaptım. Çalışırken gerçekten çok keyif aldım, beğeneceğinizi ümit ediyorum. İyi seyirler dilerim.

Yapay Zeka ile Renklendirilen Şanlıurfa Kurtuluş Görüntüleri - Genelkurmay Arşivi

Yapay Zeka ile Renklendirilen ve Canlandırılan Kahraman Urfalı Onikiler

Yapay Zeka ile Renklendirilen YILDIZ ALBÜMLERİ'NDE URFA

Yapay Zeka ile Renklendirilen Mustafa DİŞLİ'nin Şanlıurfa Anlatımı ve Şiiri

İlgi duyanlar için renklendirme için çok kısa, yüzeysel teknik bilgileri de verelim. Bilgisayarda görüntü piksel denilen noktalardan oluşur, bu noktalar 0 ile 255 arasında değer alan sayılardır. Aslında, bizim gördüğümüzü bilgisayar sayılar dizisi olarak görmektedir. Siyah beyaz bir görüntüde 0 ile 255 değeri ilgili noktanın parlaklığını ifade etmektedir.

Siyah - beyaz bir görüntü [medium.com]

Renkli görüntülerde ise bu sayılar; kırmızı, mavi, yeşil (RGB) denilen 3 katman şeklinde karşımıza çıkar. Bu 3 katman ile istenilen renk değeri elde edilebilir.

Bizler, yapay zeka ile görüntüleri renklendirmek için siyah beyaz pikseller ile bunların renkli karşılıkları arasında bir fonksiyon(f) bulma gayreti içindeyiz. Bu sebeple elimizde çok fazla sayıda renkli görüntü ve onun karşılığı olan siyah beyaz görüntülerin olması gerekiyor. Bu sebeple kaliteli ve çok sayıdaki veriden çok daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün olabilmektedir. Sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İ. Berkan Aydilek - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

06

Ömer Toprak - Bilim adamı yazılarını özlemişiz bilgi belge vizyon gelecek tasarımları

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Mart 09:38
05

Celal Ağan - Hocam arsivlik bir calisma olmus. Elinize saglik. Kalite ve fark katiyorsunuz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Mart 09:38
04

Sehircocugu isotcusavar - Harbiden bu sehir icin mantikli seyler yapan bir kisi çıktı. Onun anusuna bunun anasini bunu yaptik sunu yaptik deyenlerden inat ilk kez kalici bi eser yapildi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Mart 09:38
03

Emin Paça - Tek solukta hem yazıyı okudum hem de videoları sırayla seyrettim.

Bilimi ve kültürü yoğun bir emek ile birleştirerek harika bir yazı çıkarmışsınız.

Devamını bekliyoruz inşAllah

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Mart 09:38
02

Mücahit Öztürk - Kaliteli ve güzel bir içerik olmuş elinize sağlık hocam.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Mart 09:38


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi