Başkan Yalçınkaya’dan Lütfü Akdoğan için taziye mesajı

Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya hayatını kaybeden yakın dostu, Türk basını ve siyasetinin duayen ismi Lütfü Akdoğan için taziye mesajı yayımladı. Başkan Yalçınkaya mesajında “Kendisi Şanlıurfa hayranıydı. Vefatı bizde büyük ve derin bir iz bıraktı” dedi.

Bir çok savaşa şahit olarak tarihe tanıklık eden, gazetecilik mesleği ile basın camiasının duayen isimlerinden olan Lütfü Akdoğan 92 yaşında hayata gözlerini yumdu. Meslek hayatında birçok başarılara imza atan Akdoğan’ın cenazesi, Yeniköy Kabristanı’nda toprağa verildi.

BAŞKAN YALÇINKAYA’NIN YAKIN DOSTUYDU

Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya da yakın dostu duayen gazeteci ve siyasetçi Akdoğan için taziye mesajı yayımladı. Başkan Yalçınkaya, resmi olarak devlet temsilciliği unvanı bulunan Gazeteci Akdoğan’ın vefatının bu ülke için büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi. Gazeteci Akdoğan’ın sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın çok şey borçlu olduğu önemli bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Türk basınının ve siyasetinin, çok önemli bir şahsiyetini kaybetmenin üzüntüsünü yaşamaktayız. Lütfü Akdoğan ağabeyimi sadece bir gazeteci veya siyasetçi olarak değil, Türk ve Arap dünyasının barış elçiliğine soyunan büyük bir devlet temsilcisi olarak görmek gerekmektedir. Ortadoğu’da bir çok savaşı ve darbe girişimlerini engellemiş olan Lütfü Akdoğan, Arap liderleriyle çok yakın ilişkiler kurarak, Türk-Arap dostluğunun pekiştirilmesinde kişisel emek ve gayretleri olmuştur. Kendisi Şanlıurfa Hayranıdır. İnsanlığın Neşv-ü nema bulduğu bu coğrafyaya her türlü yatırımın gelmesi için çalışmalarda bulunmuştur. Ortadoğu’da bütün Avrupa ve Arap liderlerini bir telefonla ulaşacak kadar yakın dostluklar kurmuş bir isimdir. Değerli büyüğüm sayın Lütfü Akdoğan’ın vefat haberi bizde büyük ve derin bir iz bırakması bu yüzdendir. Kendisine Allahtan rahmet, muhterem ailesine ve dostlarına başsağlığı diliyorum.”

ŞANLIURFA’YA BÜYÜK YATIRIM İÇİN HAZIRLIKLARINI TAMAMLAMIŞTI

Öte yandan Gazeteci Akdoğan, dünyanın ilk yerleşim yeri ve peygamberler şehri Şanlıurfa’nın tanıtımını yapmak için proje çalışmalarını uluslararası düzeyde tamamlamıştı. Bölgenin turizm yatırım çalışmaları kapsamında Arap ve Avrupa ülkeleriyle bağlantı kurarak çalışmalarını sürdürüyordu.

LÜTFÜ AKDOĞAN KİMDİR?

Fransız işgali altındaki Antakya’da 24 Temmuz 1930’da doğdu. İlkokulu Fransızca ve Arapça okuyarak bitirdi. Öğrenim hayatını devam ederken 1950’de mesleğe polis-adliye muhabiri olarak başladı.

Sırasıyla Yeni Sabah, Tercüman, Akşam Ve Yeni İstanbul gazetelerinde çalıştı. Kasım Gülek ile Tanin gazetesini çıkarttı.

Tercüman gazetesinin yeniden yayın hayatına geçmesinde büyük bir rol oynadı.

Tercüman’da ülkenin dış ve iç politikasına yön veren yazıları, röportajları ve yeniliklerle gazete dönemin en yüksek tirajlı gazetelerinden biri haline geldi.

Lütfü Akdoğan, aynı dönemde 1965–1969 yılları arası Adalet Partisi Konya Milletvekilliği yaptı. Parlamento’da bulunduğu dönemde Dışişleri Komisyonu ile Basın ve Turizm Komisyonu üyelikleri görevlerinde bulundu. Devlet temsilcisi olarak Ortadoğu Ülkeleriyle Türkiye’nin çok yakın münasebetlerinin gelişmesinde en büyük rolü oynadı.

Milletvekilliyken bile büyük bir sevgi ve saygıyla bağlı olduğu mesleğinden kopmadı ve 1967 ile 1973 Arap-İsrail Savaşları’nda harp muhabirliği yaptı.

Bab-ı Âli’den ayrıldıktan uzun süre sonra kamuoyunda büyük yankı uyandıran HÜRRİYET gazetesinde yayınlanan Saddam Hüseyin röportajını yaptı.

Daha sonraki yıllarda konuk olarak katıldığı muhtelif televizyon kanallarındaki programlarla da bu mesleğe olan sevgisini, saygısını ve muhabirliğe başladığı ilk günkü heyecanını hiç kaybetmediğini tüm genç meslektaşlarına örnek olacak şekilde gösterdi ve aynı şevkle çalışmalarına devam ediyor.

68 Yıllık Meslek ve politik yaşamında gerçekleştirdikleri:

Birçok konuda ilklere imza attı:

*Çok önemli röportajlar yaptı; bunlardan bazıları:

“Kurşun Yağmuru Altında Kaçakçılık”, “Milyarderler Körfezi”, “Musa Dağı’ndan Geliyorum” “Ağrı Dağı’nda Ayılar Ve İnsanlar” “Dikiz Aynası” “17Numaralı Koğuş” “Barzani Anlatıyor” “Ortadoğu’da Çanlar Kimin İçin Çalıyor” “6 Gün Savaşı” “Leyla Halit” “Cihan Sedat” “Bura Yemen’dir”…

*1956’da Kahire’de yapılacak zirve toplantısına katılacak krallar ve başkanların uçağına gizlice bindi. Türkiye’ye dönüşünde gazetesinde yaptığı haberlerle gazete okuyucularının ilgi odağı oldu.

*Ağrı Dağı’na çıkan ilk gazeteci unvanını aldı.

*Hac ve Kâbe’ye özel izinle ilk kamera ve fotoğraf makinesinin girmesini sağladı. Türkiye’de, Ortadoğu’da sinemalarda uzun süre oynayan, üstat Münir Nurettin’in unutulmaz nağmelerinin eşlik ettiği HAC ve KÂBE filmini gerçekleştirdi.

*Türkiye’de ilk defa gazetesi aracılığıyla çekilişler ile halk konserleri düzenlettirdi.

* Ofset baskı makinelerinin Türkiye’ye gelmesine öncülük etti.

* Ortadoğu televizyon kanallarında Arapça canlı yayınlara katıldı.

* Orta Doğu ve Körfez Ülkeleri’nde binlerce insana iş imkânı sağlattırdı.

* Almanya’ya çalışmaya gidenlere liderlik ederek Türkiye’den Almanya’ya iş göçünün yolunu açtı.

* Mısır Devlet Başkanı Nâsır ile Suudi Arabistan Kralı Faysal arasında Yemen anlaşmazlığının ortadan kaldırılmasını sağladı. Güney Yemen Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşuna katkılarıyla pek çok insanın savaşta ölmesine engel oldu.

* Pakistan-Hindistan Savaşı’nda bulundu ve bu savaşta önemli rol oynayarak Türkiye’nin ve İran’ın Pakistan’a yardım etmesini sağladı.

* Afrika’yla Türkiye arasında ilk münasebetlerin kurulmasında etkili oldu.

* Başta Çad olmak üzere OCAM Birliği’nin kurulmasında adım atılmasına ve 14 Devletin bağımsızlığa kavuşmasına yardımcı oldu.

* Eritra’da savaş mücahitlerine gıda, para ve muhtelif yardımların sağlanmasında rol oynadı.

* Cibuti’nin bağımsızlığa kavuşmasında büyük rolü oldu.

* Türk kamuoyuna yazılarıyla Somali’yi tanıttı. Somali’de bir iç savaşı önledi. Somali’ye gıda maddeleriyle çeşitli yardımlar sağladı.

* Mısır Devlet Başkanı Nasır’ın kapattırdığı Süveyş Kanalı’nı gizlice geçti.

* İsrail’in Barlev Hattı’nı geçti.

* 1973 savaşında Sina’ya ilk çıkan Mısır askerleri arasında bulundu.

* Bu Savaş sırasında Enver Sedat’ın eşi ile görüşerek iç yüzünü bütün dünyaya anlattı.

* Ortadoğu’da kendisinden yardım isteyen bazı parti başkanının yeniden Başbakan olmasında rol oynadı

* Şah’ın İran’dan kaçmasından sonra göç eden İranlılara yardımlarda bulundu. Tekrar ülkelerine dönmeleri için çalışmalar yaptı.

*I. Körfez Savaşında ambargo dolayısıyla Irak’ta ölen çocukların imdadına yetişti ve ambargoya rağmen iki defa özel uçakla Iraklı çocuklara mama ve gıda maddeleri taşıdı.

Toplam 10 savaş ve 20 ihtilal gördü; bunlardan bazıları:

*1956 İsrail-Mısır Savaşı

*1967 İsrail Savaşı

*1973 İsrail Savaşı

* Yemen Savaşı

*Keşmir Savaşı (Hindistan-Pakistan arasında)

*Lübnan iç savaşı

*Cezayir Savaşı

*Libya Savaşı

*Irak-İran Savaşı

*I. Körfez Savaşı

*Cezayir İhtilâli

*Suriye’deki ihtilâller

* Irak’taki ihtilaller

* Mısır Nasır dönemi ihtilali

* Libya Kaddafi ihtilali

* İran’daki ihtilaller

* Türkiye’deki ihtilaller

• Bazı Arap ülkelerinde yapılması düşünülen ihtilâlleri önledi.

• Hükumet darbelerini önledi.

• Arap Liderler ile yakın dostluklar kurdu.

#

26 Eki 2021 - 20:13 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi