Önen: " ‘Çin’de Türkiye Turizm Yılı’ olacak"

Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Abdulkadir Emin Önen, 2018 yılının Çin’de Türkiye Turizm Yılı olacağını belirtti.

Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Abdulkadir Emin Önen, Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti nezdindeki büyükelçisi olarak Pekin’de görevine başladı. Büyükelçi Önen Dünya’nın yükselen gücü Çin’de görev süreleri boyunca gerçekleştirecekleri faaliyetler ve hedefleri hakkında bilgiler verirken, 2018 yılının Çin’de Türkiye Turizm Yılı olacağını söyledi.

Çin'i anlamadan dünyanın iktisadi dinamiklerini ve küresel mimarinin gelecek on yıllardaki yönünü anlama şansı olmadığın belirten Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Önen, Pekin'deki görev süresi boyunca hedeflerinin Türkiye ile Çin arasında işbirliği alanlarını artırmak ve ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu ve 2018 yılında Çin'de Türkiye turizm yılı olarak kutlanacağını ve bu kapsamda bir milyon Çinli turist hedefine ulaşmak için 50'ye yakın projeyi hayata geçireceklerini belirtti.

İki ülke daha fazla işbirliği yapacak

İki ülke, aralarında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 46. yılını kutladıklarını belirten Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, “Çin ile Türkiye arasındaki dostluk binlerce yıldır devam ediyor. Çin ve Türkiye arasında binlerce yıllık bir geçmişe dayanan bu dostluk köprüsü sayesinde şu anda ikili ilişkiler hem siyasi hem de ekonomik anlamda gayet iyi bir noktada. Çin ve Türkiye arasında ikili ilişkilerde 2003 yılından bu yana giderek hızlanan ilişkiler var ve 2010 yılında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasından bu yana ilişkilerdeki gelişme yeni bir boyuta gelmiş durumda. Bu anlaşmalar neticesinde şu an ticaret hacmimiz yaklaşık 28 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu ticaretin yaklaşık 26 milyar dolarlık kısmını Türkiye'nin Çin'den ithalatı oluştururken Türkiye'nin Çin'e ihracatı ise yaklaşık 2 milyar dolar civarındadır. Türkiye bir ticaret ortağı olarak Çin'e büyük bir sevgi ile bağlıyken Çin'in Türkiye'ye bu alanda gösterdiği ilgi aynı boyutta değil. İki ülke arasında daha fazla işbirliği yapılacak. Biz oradan direk yabancı yatırımcıyı çekerek ve oradaki ucuz finans imkânlarını Türkiye'deki büyük projelerde kullanma noktasında belki biraz daha aktif rol oynayabilirsek ikili ticaretimizi daha dengeli bir hale getirebiliriz diye düşünüyorum. Zaten Büyükelçilik görevime başlamadan evvel ziyaret ettiğim memleketim Şanlıurfa’da Valilikte katıldığım bir toplantıda Şanlıurfa’da kağıt, demir-çelik, çimento vs üretimi yapmayı planlamış Türk ortaklı bir Çin firmasını da dinledik. Sorunlarını varsa, taleplerini de dinledik. Urfa’mız için güzel bir yatırım olacak. Zaten büro olarak kullanacakları bir bina da bulmuşlar ve satın almayı düşünüyorlardı. Kısaca kesin yatırım planlayan bu Çin şirketi gibi şirketlerin sayısını arttırma gayretimizi sürdüreceğiz” dedi.

2018 yılı Çin'de Türk turizm yılı ilan edildi

Çin ile ikili ticaretimizin daha dengeli hale getirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunmak için geçtiğimiz günlerde Türkiye'de yatırım yapan ilk 25 büyük firmayı topladıklarını belirten Büyükelçi Önen, “Onların CEO'ları ve yöneticileri ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye'nin ve Çin'in arasındaki bu ticaret hacminin onların yatırımları ile çok daha iyi bir seviyeye geleceği noktasında işadamlarımızda hemfikir. Bunun haricinde bilindiği üzere 2018 yılı Çin'de Türk turizm yılı ilan edildi ve biz bu gelişmeyi de çok önemli olarak görüyoruz. Biz 2018 yılı boyunca gerek Kültür ve Turizm Bakanlığımızın gerek Büyükelçiliğimizin ve gerek orada yatırım yapan Çin Türk vatandaşlarımızın da katkısıyla turizm yılını en verimli şekilde değerlendirip iki ülkenin de hedef olarak belirlediği 1 milyon Çin turisti Türkiye'de ağırlama hedefine ulaşmayı arzu ediyoruz” diye konuştu.

Çin / Pekin Büyükelçisi olarak iki ülke ilişkilerini geliştirmeye çalışacağım

Öncelikle ekonomik ilişkilerimizin hacmini artırmanın en büyük hedeflerimizden bir tanesi olacağını belirten Büyükelçi Önen açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Çin ekonomi anlamında dünyanın ikinci en büyük ülkesi ve tahminlere göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde Çin'in dünyanın en büyük ekonomisi olması bekleniyor. Bir başka ifadeyle Çin'i anlamadan dünyanın iktisadi dinamiklerini ve küresel mimarinin gelecek on yıllardaki yönünü anlama şansı da kalmamıştır. Türkiye'nin de 2023 hedefleri çerçevesinde dünyanın ilk 10 büyük ekonomileri arasında olmak gibi büyük bir hedefi var. Ayrıca şu anda yeni İpek yolu olarak da anılan Çin'in Kuşak ve Yol projesi ile birlikte Asya'nın en doğusunda ve en batısındaki ülkelerimizin birlikte gerçekleştireceği yeni projelerin konuşulduğu bir sürece giriyoruz. Bilindiği üzere Bin 400'lü yılların sonlarına kadar ipek yolu çok aktif kullanılmıştı. Bugün Çin'in başlattığı 'Kuşak ve Yol' projesi olarak tanımlanan yeni İpek yolu ise 60'a yakın ülkenin paydaşı olduğu çok büyük bir proje haline geldi. Bizim de öncelikli hedefimiz bu proje doğrultusunda Türkiye ile Çin arasında işbirliği alanlarını artırmak ve ekonomik ilişkileri geliştirmek yönünde olacaktır. Bunun yanında Türkiye'de Çin'in daha yakından tanınması için Türkiye'deki kurum ve kuruluşlarımızda Çin masaları oluşturmak, üniversiteler arasındaki iş birliklerini geliştirmek ve daha fazla öğrencimizi Çin'e taşıyarak orada Çin kültürünün öğrenmesini sağlamaya yönelik projeleri de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bizim en büyük handikaplarımızdan bir tanesi; Çin kültürünü biz yabancı kaynaklardan öğreniyoruz. Mesela Amerikalı bir yazarın kitabından İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmiş bir Çin dünyasını okumaya çalışıyoruz. Aynı şekilde Türkiye'yi anlatan Çinli bir göz yok. Yine bir Amerikalının bir İngiliz’in, batılı bir yazarın kaleminden çeviri ile Çinliler Türkiye'yi okuyor. Oysaki iki ülkenin birbirine ortak olduğu çok fazla nokta var. Aile yaşantılarından tutun kültürel hayatlarına kadar iki ülkenin gerçekten birbirine çok yakın olduğu birçok alan var bu alanları keşfetmemiz gerekiyor. Önümüzdeki süreçte üzerinde durmak istediğimiz birinci konu ekonomik ilişkiler, ticaret ve Çinli yabancı yatırımcının Türkiye'ye daha fazla gelmesi. İki ülke arasında yakınlaşmayı sağlayacak kültür, eğitim gibi alanlarda da işbirliğinin artırılması için de birçok projeyi hayata geçirmek için kollarımızı sıvadık.”

06 Ara 2017 - 12:27 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi