Kaşmer Dağı yeniden mercek altında!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abiden Beyazgül, Kaşmer Dağı Projesinin detaylı bir şekilde yeniden incelendiğini ve yapılanları kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti. Projede rant iddiaları, avlak ve havzayı besleyen bir alan olup olmadığı ve projenin yoluyla ilgili çalışmaların konunun muhatapları tarafından ele alındığını belirtti.

Kaşmer Dağı yeniden mercek altında!
Kaşmer Dağı yeniden mercek altında!
Haber albümü için resme tıklayın

31 Mart yerel seçimlerinin ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Zeynel Abidin Beyazgül, 100 günlük faaliyetlerini ve çalışmalarını basın mensuplarıyla paylaştı. Bir otelde basın mensuplarıyla bir araya gelen Beyazgül, gündemdeki birçok konuya açıklık getirdi. Sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyazgül, Çevik Kuvvet Kavşağı, trambüs projesi, yeni hizmet binası, büyükşehrin borcu ve Kaşmer Dağı’yla ilgili konularda bilgi verdi. İşte Beyazgül’ün konuşmasının satırbaşları:

ÇEVİK KUVVET KAVŞAĞI

Büyükşehrin sınırları içerisinde olduğu için biz de yakından ilgileniyoruz. Cumhurbaşkanımıza konu intikal etti. Ulaştırma Bakanlığına konu ifade edildi. En son il başkanımızla görüştüğümüzde Ulaştırma Bakanlığımızdaki yetkilerle Aralık ayı sonunda bitirileceği konusunda bize bilgi verildi. Büyükşehir olarak ihale bizim uhdemizde değil. Tamamen Karayollarının uhdesinde olduğu için biz sadece burada yapılanları, yapılması gerekenleri Ankara’ya her defasında rapor etmişiz. Birkaç defa Ulaştırma Bakanlığımıza, Cumhurbaşkanımıza, milletvekillerimize, gerek il başkanım gerekse de şahsım bu konuyla yakından ilgilendik. Ama bize verilen bilgi Aralık ayının sonu.

OTO ALIM SİTESİ VE BESİ OSB

Biz geldiğimizde oto alım satım sitesinin asfaltı hiç yapılmamıştı. Gidip oraya inlediğimde derhal oto alım sitesine asfaltı alalım dedim. Çünkü oto alım sitesinin taşınması önemli. Şehirde yoğunluğu arttırıyor. Bir de Türkiye’de bütün siteler bir arada. Besi OSB’den arkadaşlar geldi. Belediye olarak üzerimize düşen neyse biz hemen yaparız dedik. Bir şeyler ihaleye verilmiş. Adam parasını almış müteahhit. O yapmak zorunda. Halkımızın parasını başkası adına veremeyiz. İhale dışında belediyemize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.

TRAMBÜS

İhaleye verilirken Ulaştırmadan brifing aldım. Trambüs sizin de gördüğünüz gibi uzun. 25 metre. Mevcut yollarımız trambüsün geçişine engel değil. Nasıl elverişli dedim. Ben de görüyorum ki, körüklü araçlar bazı virajlarda zor dönüyor. Bana şunu ifade ettiler. Buradaki parkı, trafiği kaldırmak zorundayız. Bu bana göre zor bir iş dedim. O zaman bu trambüsü bizim körüklü otobüsün uzunluğuna getirelim. Eklenti olan bir kısmı, daha ihaleye başlamamışlardı. Onu yapmasınlar dedik. Ancak ihaleye çıkarken 25 metre olarak çıktığı için bu ihale durumunu değiştirmek için Yüksek Fen Kuruluna müracaat ettik. Şimdi yazımız Yüksek Fen Kurulunda. Firma da kabul etti bunu. Böyle olduğu zaman iki şey ortaya çıkıyor. Yollarımız elverişli geliyor. İkinci de onların şarjlarını güçlendireceğiz. Üniversite ile Abide arasına bir şarj istasyonu koyacağız. Hiç bu tür bir sistem kurulmadan o şarjlı oraya da gidip gelecek. Öylelikle de orada da faydalanmış olacağız. Bu şekilde bir çalışma başlatıyorlar. Yüksek Fen Kurulundan bize yazı geldiğinde trambüs şirketi buna hazır ve burada zarara uğramayacağız. O günkü ihale şartları Euro olarak Türk Parasına çevrilmiş. O günkü araçlar neyse o sayıda alacağız. 25 metreden 18 metreye düşürülmesinin daha faydalı olacağını belirttiler.

YENİ BİNA

8 binada hizmet veriyorduk. Bir çalışma yapın bana getirin dedim. Yapılan çalışmada biz bunu 6’ya düşürdük. İkinci olarak da bir yer çalışmamız var. Ona ilişkin çalışmamız inşallah bu hafta içinde sonlandırılacak. Çalışın getirin dediler. Şunu ifade edeyim. O 68 dönümlük yeri aldığımız gün ihalemizi bitireceğiz. Binalarımız çok yüksek olmayacak. Kısa sürede binamızı bitireceğiz ve tek binaya taşınmış olacağız.

BORÇ

Bize bildirilen borç 1 buçuk katrilyon değil ama onun biraz az aşağısında bir borç belirtildi. Fakat biz bunları çokça ifade etmek durumunda değiliz. Bana bildirilen rakamların teyitlerini kurumlardan almadım ama baktığım zaman evet borç var. Bu borçlar yıllara yayılan borçlar. Bizim elimizin, kolumuzun bağlanması değil. Gördüğünüz gibi çalışmalarımız devam ediyor. Borçları döndürememe gibi bir durum söz konusu değil. Önceki belediyeden, daha önceki belediyeden, sigorta, maliye borçları var. Aslına bakarsanız belediyelerin kaderi böyle. SGK’dan, İller Bankasından borç alarak devam ediyor. Bunların hiçbiri çalışmamızın önünde mazeret değildir. Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önceki belediye başkanımız da iyi niyetle, elinden gelen gayretle çalışmıştır. Onu söyleyeyim. Bir borç varsa bu borç kamuya sarf edilmiştir, halka sarf etmiştir.

KAŞMER DAĞI

Bana verilen veriler önceki döneme ait. Yine Kaşmer Dağı’yla ilgili aldığım brifingde Kaşmer Dağı uzun bir yoldan geliyor. Peki o yol güzergahında belediye alt yapı hizmetleri gidecek mi? Gidecek. O yolun sağından ve solundan alanlar bu imkandan faydalanacak mı? Faydalanacak. Peki neden bu uzun yoldan gidilmiş? Otobandan bir çıkış veremez miyiz biz buna. Dediler ki, Ulaştırma Bakanlığı buna müsaade etmiyor. Bütün bunlar inceleniyor. Dediler ki, esasında işin rant kısmına bakılıyor. O yolun sağın ve solunda spekülatörler almış mı? Onu da bilmiyoruz. Ancak öyle bir iddia var. Ben de merak ettim. Siz niçin bunu uzun yoldan geçiyorsunuz? Otoban çıkışından niye yol vermiyorsunuz? Arkadaşlar biz veririz dediler. Dediler ki, Ulaştırma Bakanlığı izin vermiyor. Geçen Ulaştırma Bakanlığında masaya oturduk. Neden yol vermiyorsunuz dedim. Biz otoban üzerindeki marjinal yapılara yol vermiyoruz dediler. Nasıl marjinal dedim. Biz, oraya büyükşehir belediyesinin iki tesisini yapıyoruz. 100 binlik bir şehir kuruluyor. Sen bana marjinal diyorsun. Marjinali ben çok iyi bilirim. Ben hukukçuyum. Ben marjinali kabul etmiyorum dedim. Kusura bakmayın, bir kere burayı düzeltin. İkinci bir konu avlak alan mıdır, havzayı besleyen alan mıdır? Bütün bunlar incelendikten sonra bakılacak. Yeniden sizlerle görüşeceğiz. Diyeceğiz bakın Kaşmer Dağıyla ilgili durum bu. Ancak Kaşmer Dağıyla ilgili o tarihte düşünce şuydu: Seçime çok kısa bir zaman kala, evet bu çok doğru da olabilir ama halkımıza sunulmalı, halkın gözünden bir şey kaçılmamalı. Bu düşünceyle çıkıldı.

Hüseyin Özkan-İbrahim Halil Taş/AJANS URFA

15 Tem 2019 - 14:03 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

06

Urfa - Dagetegi diyorsunuz beyler önçe beyin cimlastigi yapalım bir dağ eteği özel mülkiyet bir çok müteahhit yaptı yapılıyor

Maşuk devlet yeri kalmadı kalan yerler özel mülk isteyen istediği müteahhit le anlaşa bilir sözleşme yapabilir

Kaşmer dağı Nihat çifçi dönemin de milli emlak arazi bedeli öden di ve Belediye mülkü oldu bilgi birikimi olmadan yorum yapıyorsunuz 100/96 belediye mülkünde ve parası belediye tarafın dan ödendi %4 özel mülkiyet en dogru belediye yatırımı olarak burası ellerinde var

Asıl rantcılar yer alamadı diye yorumlara gelmiş

Gerçekten hakkaniyet le Urfa halkına evler dağıtılır sa tebrık ederim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Haziran 22:10
05

esentepe den müslüm - vay ulaştırma bakanlığı şöyle demiş...ben böyle demişim...geçin bunları başkan! 21. Yüzyıldayız başka illerin belediyeleri tramvaylar, metrolar devasa projeler yaparken siz neyden uğraşıyorsunuz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Temmuz 14:03
04

Ahmet SAĞIR - Tek kelimeyle yazıklar olsun.diyorum;4 aydır koltuğa gelmişsiniz. Kentin yüz numaralı sorunundan uğraşıyorsunuz.Siz önce gidin Sn. FAKIBABA'nın belediye başkanılığı döneminde 100 bin kişinin yaşayabileceği alan olarak imara açılan burnumuzun dibindeki Dağ eteği'nin alt yapısını bitirin ondan sonra kaşmer'den bahsedin.i Karaköprünün sorunlarını halledin,Toplu Taşıma rezilliğini çözün.300 bin nüfuslu Karaköprüde insanlar hastaneye ulaşmak için bir tek 74 nolu hat geliyor. Hakikaten de Hemşehrimiz İbrahim TATLISES'in dediği gibi kaşmer insanlarsınız. Kaldı ki devteşti, Bağlarbaşı, Erseven, Karaköprü gibi yerlerdeki o güzelim fıstık,zeytin, bağ bahçeleri çarpık yapılaşmaya kurban edip betonlaştırdınız. Şimdi de sıra kaşmer e yakın olan o bitki örtüsünü yok etmeye mi geldi.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Temmuz 14:03
02

Mimar - Burnumuzun dibinde Maşuk, Kızlar var. Oralarda kural arazi. Oraya imar versenize, kaşmer çok uzak

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Temmuz 14:03
01

Sedat elveren - Başkan sen komuşuna selam vermeyi bilmiyen birisin sen nasıl bakanla öyle konuşdun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Temmuz 14:03

Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi