Almanya Güneydoğu'yu izliyor...Şanlıurfa'ya geliyorlar!

Ankara Almanya Büyükelçiliği'nin "Açık Kapı Günü" programına katılan gazeteciler, merak edilen soruların yanıtını aradı. Gündemde, Suriye'de yapılması planlanan güvenli bölge, basın özgürlüğü ve Güneydoğu vardı. Alman yetkililer bölgeyle yakından ilgilendiklerini belirterek yakında Şanlıurfa, Diyarbakır ve diğer bölge illere geleceklerini belirtti.

Almanya Güneydoğu'yu izliyor...Şanlıurfa'ya geliyorlar!
Almanya Güneydoğu'yu izliyor...Şanlıurfa'ya geliyorlar!
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Ankara Almanya Büyükelçiliği, 'Açık Kapı Günü' programı kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerinden 25 gazeteciyi ağırladı.

3-6 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve Türkiye'de ilk kez bir elçiliğin kapılarını gazetecilere açması sebebiyle önem taşıyan programa Şanlıurfa'dan İpekyol Gazetesi ve Ajans Urfa Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Arısüt katıldı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'ın ev sahipliğinde gerçekleşen programda basın mensuplarına elçilik arazisi gezdirildi, yürütülen faaliyetler hakkında bilgiler verildi ve Türk-Alman ilişkileri üzerine sohbet gerçekleştirildi.

Programa Büyükelçi Martin Erdmann yanısıra Hukuk ve Konsolosluk Dairesi Başkanı Ulric Meier-Tesch, Vize Bölüm Başkanı Jög Fürstenau, Ekonomi Bölümü Başkanı Sielemann, Tarım ve Turizm Müsteşarı, Savunma Ateşesi Hv. Kurmay Albay Frank Tismer ve Goethe Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Kramer-Hus-Hus da katıldı. Tanıtım ve sunumlarla devam eden programın son gününde Alman Büyükelçiliği bahçesinde bin 500 kişinin katılımıyla Milli Gün resepsiyonu düzenlendi.

Büyükelçi Erdmann burada gazeteciler ile sohbet etti ve önemli açıklamalarda bulundu.

"MEDYASI ÖZGÜR OLMAYAN TOPLUM ÇÜRÜMEYE MAHKUM"

Konuşmasında basın özgürlüğüne dikkat çeken Büyükelçi Erdmann medyası özgür olmayan bir toplumun çürümeye mahkûm olduğunu ve kendi içinde boğulacağını savunarak "Bir topluluğun üretici, yaratıcı, pozitif bir yarışı içinde olması, zamanla beraber yürüyebilmesi için bir fikir zeminine, platforma ihtiyaç vardır. Dolayısı ile başarılı toplumun olmaz ise olmazı özgür medyadır. Türkiye son 15 yıldaki atılımları ile G-20 ülkeleri arasına girdi Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzde 10 yıl içinde, en güçlü 10 ülke arasında olma iddiasını taşıyor. Ancak özgür basın olmazsa bu mümkün değil. Özgür toplum, başarılı toplumu getirir, onun nefes almasını sağlar. Bütün bunlar olmaz ise ortaya konulan hedeflere ulaşmakta başarılı olunacağını düşünmüyorum” dedi.

"GÜNEYDOĞU'YU YAKINDAN İZLİYORUZ"

Büyükelçi Erdman, güçlü bir siyasi sinyal vermek üzere, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries ile birlikte, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'e 5-6 Kasım tarihlerinde bir gezi planladıklarını belirtti. Güneydoğu'nun yakın markajlarında olduğunu belirten Büyükelçi Erdmann "Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi ile yakından ilgilendiğimizi ve oradaki gelişmeleri izlediğimizi göstermek istiyoruz. Ziyarete ilişkin somut olarak oluşmuş bir program yok. Ama biz valilerle, belediye başkanları ve sivil toplum örgütleri ile konuşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"ALMANYA GÜVENLİ BÖLGEYE SICAK BAKIYOR"

Savunma Ateşesi Hv. Kurmay Albay Frank Tismer de gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Almanya'nın, Türkiye'nin mültecileri götürmek için oluşturmak istediği Suriye sınırındaki güvenli bölge konusuna bakış açısı nedir" sorusu üzerine Savunma Ateşesi Tismer eskisine göre Türkiye'nin güvenli bölge fikrine sıcak baktıklarını ancak bazı soruların yanıtlanması gerekliliği de belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Öncelikle tampon bölgesinden ne anlamamız gerektiğini öncelikle oturup iyi bir anlamamız gerek, tanımlamamız gerekiyor. Ne kastediliyor bununla ilgili olarak, karada mı, havada mı? Bunların hepsi farklı faktörler. Aynı zamanda kim sağlayacak bunların kurulmasını, hizmetlerini kim sağlayacak, Almanya mı, Türkiye mi? Almanya ve Türkiye mi? NATO iş birliği ile mi? Bir dış politikacı değilim. Sadece Savunma Ateşesiyim ve ordu adına duruşumuzu gösterebilirim. Almanya aslında şu açıdan baktığınızda, güvenli bir bölgenin oluşturulmasına şu anda sıcak bakıyor ve destek verebileceğini söyledi. Süreç nasıl gelişir bakmak lazım. Başbakan bununla ilgili bir konferans düzenlenebileceğini teyit ettiler, destek vereceklerini söylediler."

AJANS URFA

09 Eki 2018 - 10:40 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi