Şanlıurfa’nın en iyi kurumsallaşmış yardım derneği

“Allah'ın on pulunu bekleye dursun on kul. Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa.” diye Necip Fazıl’ın güzel bir şiiri var.

Ülkemizin ve özellikle şehrimizin durumu tam da şairin bu dizelerdeki bahsettiği hali aldı. Dengesiz bir gelir dağılımı var, hatta adaletsizlik sadece gelir dağılımıyla kalmıyor yardım dağıtımlarına da yansıyor.

Yardımlar ihtiyaç sahiplerine hakkıyla ulaşmıyor. Bazı iyilik hareketleri ve dernekler istisna…

2006 yılında kurulan “Yetime Merhamet İnsanlığa Rahmet” sloganıyla faaliyet sürdüren Ay Işığım Yetim ve Öksüz Derneği gibi…

Şanlıurfa’da, İlayı Kelimetullah Davasına olan sadakatleriyle tanıdığım bazı büyüklerimizin evlatlarının öncülüğünde, 14 yıl önce karınca kararınca başlattıkları bir iyilik hareketidir Ay Işığım. O günden bugüne istikrarlı ve adaletli yürüyüşüne hiçbir gölge ve şaibe düşmedi Ay Işığım Derneğinin.

Ciddi kuralları ve prensipleri var. Tecrübe kazandıkça kurumsallaşması da tamamlanmış.

Bir gönül bağım vardı ve hayranlıkla izliyordum Ay Işığım Derneğini. Ancak itiraf etmem gerekirse pek de yardım desteğine ihtiyaçları olduğunu düşünmüyordum.

Geçtiğimiz pazar günü yardım dağıtım seferlerine katılma fırsatı buldum…

Yönetim kurulu üyeleri ve gönüllüler belli bir saatte eski diş hastanesinin yanındaki derneğin merkezinde toplanıyor, üzerlerinde isimler yazan poşetleri alıp; ikişer-üçer gruplara ayrılıp önceden telefonla aradıkları ailelerin evlerine gidiyorlar.

Çaldıkları kapıda “kim o” diyen sese “Ay Işığım” şeklinde karşılık veriyorlar. Hem yılların tecrübesi hem aldıkları eğitimden dolayı çok naifler.

Gruplarında bulunduğum derneğin başkanı İbrahim Ural, girdiğimiz bir evdeki odanın çok kirli olduğunu görünce “Biz size elektrikli süpürge vermiştik değil mi, ne oldu o bozuldu mu?” diye kibarca sordu evin annesine mesela.

Son derece kirli o evin halini hangimiz görsek bırakın o naif soruyu akıl etmeyi, belki kalp kırmadan çıkmazdık o evden.

Ve Ay Işığım’ın tespit ettiği öyle aileler ki, dinledikçe ve deştikçe dram içinden dram çıkıyor.

İlk gittiğimiz Şıh Maksut Mahallesindeki aile, babasını 2008 yılında Adana’da çalışırlarken kaybetmiş. Baba ölünce adeta evin direği çökmüş. Çünkü hem dul kızının 4 çocuğu yetim kalmış hem kendi 4 çocuğu. Evli olan bir oğlunu da eşi terk etmiş ve o da 7 çocuğunu alıp gelmiş bu eve. 3 gözlü evde 3 aile kalıyor yani.

Annesinin evine dönen 7 çocuk babası “İnşaatlarda çalışır, çok iyi yevmiye alırım ama kolum sakat onun için iş bulduğum gün 40 liraya lokantalarda bulaşıkçılık yapıyorum” diyor. Evde babasını hatırlayan ve onunla anısı olan çocuk şanslı... Çünkü anne karnındayken yetim kalan ve baba nedir bilmeyen küçük çocuk var evde.

İkinci gittiğimiz Top Dağı Mahallesindeki 8 baş nüfuslu evdeki ailenin babası, 57 yaşındayken 1,5 yıl önce vefat etmiş. Geride en küçüğü 6 yaşında olmak üzere çoğu kız çocuğu 6 çocuk ve 1 torun kalmış. Evli bir oğlu var ama annesi ve kardeşleriyle ilgilenmiyor, gelip-gitmiyor bile.

Kocası terk ettiği için aynı evde yaşayan dul kızının da bir kızı var, adı Rabia.

İnsanın yüreğini dağlayan masum bakışları olan Rabia…

Ve parlayan gözlerinden çok zeki olduğu anlaşılan Rabia…

Daha anne karnındayken; annesi, dedesinin evine atılıp kürtajla alınmak istenen Rabia…

“Allah verdi, Allah sahip çıkar” diyerek kürtajla alınmasına karşı çıkan anneannesinin bir tanesi Rabia...

Henüz 1,5 yaşındayken babası tarafından ölümüne işkence yapılırken kurtarılan Rabia…

Okuldaki durumunu sordum “iyi dediler” çünkü bu bahtsız ailenin makus talihini yenecek göz var Rabia’da. Görür görmez belli oluyor farklı bir çocuk olduğu. Hem zeki hem ciğer canlısı bir çocuğa benziyor (Allah, talihini annesininki gibi kör etmesin).

Küçük dayıları ve halaları bayramlıklarını poşetten çıkarırken bakışlarından herkes anladı Rabia’ya bayramlık gelmediğini… O kadar masum bakıyor…

İbrahim Başkan dernekteki görevlilere hemen telefonla bildirdi Rabia’nın bayramlıkları da getirilsin diye.

Çocukların sevincini gören her vicdan sahibi insan, bu iyilik hareketinin bir parçası olmak isteyecektir. Oradayken bunu anladım…

*

Bu arada organizasyon mükemmel yapılıyor. Yardım dağıtımını yüzüne gözüne bulaştıran belediyelerin bu dernekten öğreneceği çok var.

Dernek kayıtlı olan aileleri önceden arıyor. Çocukların yaşları, kiloları, boyları ve hatta zevkleri konusunda notlar alınıyor. Kıyafetleri, oyuncakları, et ve tatlılarıyla birlikte eve getiriliyor.

Gıda ve temizlik ürünlerini ise aileler kendilerine verilen puan kadar marketten gelip alıyor. Kaşardan sucuğa, gazozdan çikolataya, zeytin yağından süte, hijyen pedinden tuvalet kağıdına varıncaya kadar 150 çeşit ürün var markette. Üstelik merdiven altı ürün bulundurulmuyor. Ayni yardım şeklinde gelen ürünlerin üzerindeki puanlar da sembolik.

Ay Işığım’a bakış açım değişti ve ne kadar güçlense yetim ve öksüz ailelerine o kadar düzenli yardım ulaşır diye inanıyorum artık.

Şuanda sayıları 8 bin yetim ve öksüz çocuğu bulan bin 508 ailenin yardımına koşuyorlar. Şanlıurfa’da tahminen 10 bin üzerinde yardıma muhtaç yetim ve öksüz aile var.

Eli iş tutan kadın da olsa yardım almasına karşıyım. Çalışamayacak durumda ve gerçekten ihtiyacı olanlara ise ya tek elden yardım yapılmalı yada tecrübeli ve şaibesiz dernekler desteklenmeli. İşte tek elden olacaksa da, tecrübeli bir dernek tercih edilecekse de bu kesinlikle Ay Işığım olmalı.

Yüzlerine bakıldığı anda merhametli oldukları anlaşılan insan görmek istiyorsanız Ay Işığım Derneğine gidin…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Arısüt - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

10

BEKİR ŞİRİNOĞLU - ŞANLIURFA AŞ EVİ DERNEĞİ(AZİZ HOCA AŞ EVİ) 27 YILDIR, PAZAR GÜNLERİ HARİÇ YIL BOYU EKSİKSİZ SIOCAK YEMEKĞİN HANINDA, GİYİM, KURU GIDA, OKUL İHTİYAÇLARI BUNUN YNINDADA HER TÜRLÜ MADDİ YARDIM YAPILMAKTADIR. AY IŞIĞI DERNEĞİNİN DE ŞANLIURFA AŞ EVİ DERNEĞİNİN ÇALIŞAN YÖNETİCİLERİNDEN ALLAH EBEDEN RAZI OLSUN.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 17:35
09

Eser - Ay Işığım Şanlıurfa’mızın güzide derneklerindendir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 17:35
08

Halil İbrahim - İstihdam sanayi iş kollarını üretimi gündem yapmalı bu şehir arabeski boş vermişliği bırakmalı Urfamın kaymağını yiyenler nerdesiniz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 17:35
07

Ahmet Zinar - Kardeşim fabrikalar varken işçi gidip çalışmıyordu iş beğenmiyor memleketimin insanı herkes memur olayım istiyor belediyeye gireyim bir parkta boş oturayım istiyor alışmış yatmaya iş verenini saçma sapan şeylerle şikayet edip fabrika kapattıran adamlar var bu memleket böyle giderse iflah olmaz bu haberle senin sözünün de bir alakasi yok yetimi hor hakir görüyorsan Allah sana cevap vermiş Maun süresinde .

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 17:35
06

mbulş - şanlıurfa belediyesinde dev bir yosusluk yapılıyor

bazıları dedaşın altyapısında parayı vuruyor

bazılarıda üst yapıyı kapatırken vurgun vuruyorlar

ve bunun içinde diyer kurumlar dahildir.

diyelimki nasıl vurgun vurulur epdeka yeraltı ihalesi yapılırken

tahribat badelini ihaleye koyar.ihaleye koymasının sebebi

belediye ile kendine muhatap tutmaz

ihleyi hangi firma kazanmış ise

belediyeye başvurur benim bukadar asfalt parke tafribatım var der

sonra belediye bunlara bir fiyat belirler

para yatırlır işe başlanır

para yarımasa banka teminat mektubu belediye yatkililerine verilir

ve sonra işe başlanılır.

ama burda paralar yatırılmıyor teminat mektubu alınmıyor.

şimdi gelelim diyer kısma

2016 beri bütün ilçelerden yer altı elektirik düşendi

bakın viranşehir hilvat halveti

ceylanpınarın siverek

bireçik

haran akçakale ceylanpınar

karaköprü haliliye eyyubiye

arkadaşlar burada milyarlarca para kayıp

1 metre asfalt 442 tl

1 metre parke 280 tl

1 metre toprak 101 tl

1 muçur kum 200 tl

1 park çim 150 tl

ve bunların tamamı birer metre bunları uzunluğunu heseplayın

nasıl dev bir parara.

şimdi burda feto sistemi gibi bir ekip var

kardeş dayı oğlu

amca oğlu teyze oğlu

yazı işleri asfalt parke tamamı bunların ellerinde.

Ama belediye başkan ve yetkililer bunları nasıl gürmüyorlar.

Anlayamıyorum.

Ve bunalrın yosuslukları nasıl ortaya çıkar

şu şekilde.

yapılan afalt ve parke taribat yapılan yeraltı düşenun elektirik ve direk yerleri

karşılaştırılır metrajlar ortaya çıkar.

belediye elektirik parasını yatıramıyorken.

parsonel maaşını ödeyemiyorken

birtaraftan dev bir yosuzluk.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 17:35
05

siverekli - ahhh kardesin devlet bu gibi isleri zaten tesvik veriyor yani rusvet ve adam kaydirma --- daha gecen bu devlet ceteller mafia ve suclulari ozel aff cikarti Allah gariban yardimcisi olsun yani sahipsizlerin .. bu senin soyledigin urfada 30 senedir devam ediyor herkes icinde ..ondan rahmetli kemal sunal filmi hatirla

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 17:35
04

siverekli - herhangi bior tarikata bagli degilse ya kapanir yada devlet kapatir bu ulkede guzel seyler yapan gider cemmat tarikat cupeli cupesiz veda sakali sakalsiz ortaci solcu sagci diye falan .....iyiler hep arka planda kalir ama ansizin gelirler....urfada 2.5 milyon sehir 1.5 milyon develten para aliyor buda iyi bir haber gecen bir koy sahibine 1000 develt yardim etmiss ne alla desen bu millete milyon vakif gelse ,,,,, doymaz... ne guzel demis sair gozunuz toprak doyursun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 17:35
03

Alirıza ÇOLAK - Mustafa bey size aynen katılıyorum bende bir arkadaşım vasıtasıyla derneği tanıdım çok güzel hizmetleri var takdir edilmesi gerekir hepimiz yardımcı olmalıyız.NOT Hiçbir yetkilisini de tanımam ALLAH yardımcıları olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 17:35
01

Hatice Karadağ - ben hatice karadağ yardı"man ihtiyacım var

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 17:35


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi