Türkiye’de dünya ortalamasının iki, Avrupa ortalamasının üç katı

Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Türkiye’nin dünyadaki diyabet artış hızı en yüksek ülkelerden olduğunu belirterek, “Ülkede şu anda ‘diyabet pandemisi’ var” dedi.

Dünyadaki diyabet görülme sıklığı uzmanlara göre “baş döndürücü bir hızla” artıyor. Türkiye’de yaklaşık 12 milyon insanın diyabet sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirten Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise “Ülkemiz diyabet artış hızı en yüksek ülkelerden; halen, dünya ortalamasının iki katı, Avrupa ortalamasının üç katı yükseklikte. Her 10 yılda bir daha da katlanarak artmakta” dedi.

Diyabetin artışının en önemli nedeninin yaşam şekli olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti: “Hemen herkes için gelişen teknolojinin getirdiği yeni yaşam modeli, hareketsiz yaşam, hazır paketlenmiş gıdalarla beslenme ve yaşamın tamamını kapsayan düşük yoğunluklu stres, insanları aşırı kilo, yüksek insülin direnci ve diyabet sarmalına sürüklüyor.”

İLK ÖLÜM NEDENİ

Hürriyet’te yer alan habere göre, Yılmaz, diyabet ve diyabetin neden olduğu hastalıkların bugün dünyada numaralı ölüm nedeni içinde ilk sırada yer aldığını ifade etti. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyabet pandemisi ile ilgili 2021 yılında Türkiye’nin gündeminde acil çözüm bekleyen iki önemli konu var. Birincisi, diyabet konusunda toplumun bilinç düzeyi ve farkındalık oranı yüzde 35 oranında. Bu oran çok düşük ve insanlar içinde olduğu anaforun farkında değil. Bu nedenle özellikle hastalığın erken sürecinde, daha klinik semptomların başlamadığı gizli diyabet sürecinde, hastalığın önlenebileceği süreç atlanıyor. Ülkemizde diyabetlilerin halen üçte biri diyabet olduğunun bilincinde değil, ancak hastalığın ilerleyen dönemlerinde diyabet tespit edilebiliyor. Bu ihmal diyabetin organ hasarlarının artışına neden oluyor.”

AJANS UFRA

14 Kas 2021 - 08:52 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi