Kalp krizi riskini azaltmanın 4 kuralı

Kalp-damar hastalıkları, erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da görülen en önemli ölüm nedenlerinden biri. ABD’de yapılan araştırmalara göre inme ve felç gibi sorunların da dahil olduğu kalp-damar hastalıkları, Amerikalı kadınların bir numaralı ölüm nedeni. Johns Hopkins Medicine Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erin Michos her yıl erkeklere oranla yılda çok daha fazla kadının kalp-damar hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirterek “Ancak pek çok kadın kalp damar hastalıklarının farkında değil, oysa bu hastalıklar ‘erkek hastalığı’ değil” açıklamasında bulundu.

Genellikle kadınların erkeklerden yaklaşık 10 yıl sonra kalp krizi geçirdiğini vurgulayan Johns Hopkins Medicine Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erin Michos “Ancak günümüzde kalp krizi kadınlarda artık 30-40 yaşlarında bile görülebiliyor. Aslında kalp krizi riskini azaltmak için sadece 4 kurala dikkat etmek yeterli: Sağlıklı beslenin, hareket edin, sigara içmeyin, kilo almayın. Bu dört kurala uyulduğu takdirde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini yaklaşık yüzde 80 oranında azaltmak mümkün” dedi.

Damar tıkanıklığının en önemli nedeni damar sertliği

Kalp damar hastalıklarının genellikle damar sertliğine bağlı olarak ortaya çıktığına değinen Anadolu Sağlık Merkezi’nin iş birliği içerisinde olduğu Johns Hopkins Medicine Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erin Michos “Damar sertliğine ise yüksek kolesterol neden oluyor. Yağ, kolesterol, damar duvarı içinde ‘plak’ adı verilen yağ tabakalarının oluşmasına yol açıyor. Bu yağ tabakaları ise damar içinde birikerek damarların normal işleyişini bir süre sonra bozuyor. Böylece damar daha sert oluyor, damar içinde darlıklar oluşuyor ve kan akımı bozuluyor. Damar tıkanıklığının dünyadaki en yaygın nedeni ateroskleroz, yani damar sertliğidir. Bu plaklar kırılıp, yapısı bozulmuş damarın içinde bir kan pıhtısının oluşmasına da yol açabilir. Kan pıhtısı ise kalp krizine ya da inmeye neden olabilir. By-pass ameliyatları ile tıkalı bir damarın değiştirilmesi ya da anjiyo girişimleri ile tekrar açılması mümkün. Ancak burada erken ve doğru müdahale çok önemli” açıklamasında bulundu. Kadınlarda kalp-damar hastalıklarının belirtileri erkeklerden biraz daha farklı olabiliyor. Erkeklerde kalp krizinde genelde göğüs ağrısı olurken, kadınlarda nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ya da sırt ve çene ağrısı görülebiliyor. Ayrıca baş dönmesi, sersemlik, aşırı yorgunluk, göğsün alt veya karnın üst kısmında ağrı görülebiliyor. Ancak yapılan araştırmalar, ani bir şekilde kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybeden kadınların yaklaşık yüzde 65’inin kriz öncesi hiçbir belirti yaşamadıklarını gösteriyor. Bu nedene kadınların düzenli hekim kontrollerini ihmal etmemeleri ve kalp-damar hastalıkları açısından risk altında olup olmadıklarını öğrenmeleri çok önemli.

Kadınlarda kalp-damar hastalıklarının belirtileri erkeklerden biraz daha farklı olabiliyor. Erkeklerde kalp krizinde genelde göğüs ağrısı olurken, kadınlarda nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ya da sırt ve çene ağrısı görülebiliyor. Ayrıca başdönmesi, sersemlik, aşırı yorgunluk, göğsün alt veya karnın üst kısmında ağrıgörülebiliyor. Ancak yapılan araştırmalar, ani bir şekilde kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybeden kadınların yaklaşık yüzde 65’inin kriz öncesi hiçbir belirti yaşamadıklarını gösteriyor. Bu nedene kadınların düzenli hekim kontrollerini ihmal etmemeleri ve kalp-damar hastalıkları açısından risk altında olup olmadıklarını öğrenmeleri çok önemli. Kadınlarda kalp-damar hastalıklarının belirtileri erkeklerden biraz daha farklı olabiliyor.

Erkeklerde kalp krizinde genelde göğüs ağrısı olurken, kadınlarda nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ya da sırt ve çene ağrısı görülebiliyor. Ayrıca baş dönmesi, sersemlik, aşırı yorgunluk, göğsün alt veya karnın üst kısmında ağrı görülebiliyor. Ancak yapılan araştırmalar, ani bir şekilde kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybeden kadınların yaklaşık yüzde 65’inin kriz öncesi hiçbir belirti yaşamadıklarını gösteriyor. Bu nedene kadınların düzenli hekim kontrollerini ihmal etmemeleri ve kalp-damar hastalıkları açısından risk altında olup olmadıklarını öğrenmeleri çok önemli. Kadınlarda kalp-damar hastalıklarının belirtileri erkeklerden biraz daha farklı olabiliyor. Erkeklerde kalp krizinde genelde göğüs ağrısı olurken, kadınlarda nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ya da sırt ve çene ağrısı görülebiliyor.

Ayrıca baş dönmesi, sersemlik, aşırı yorgunluk, göğsün alt veya karnın üst kısmında ağrı görülebiliyor. Ancak yapılan araştırmalar, ani bir şekilde kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybeden kadınların yaklaşık yüzde 65’inin kriz öncesi hiçbir belirti yaşamadıklarını gösteriyor. Bu nedene kadınların düzenli hekim kontrollerini ihmal etmemeleri ve kalp-damar hastalıkları açısından risk altında olup olmadıklarını öğrenmeleri çok önemli. Kadınlarda kalp-damar hastalıklarının belirtileri erkeklerden biraz daha farklı olabiliyor. Erkeklerde kalp krizinde genelde göğüs ağrısı olurken, kadınlarda nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ya da sırt ve çene ağrısı görülebiliyor. Ayrıca baş dönmesi, sersemlik, aşırı yorgunluk, göğsün alt veya karnın üst kısmında ağrı görülebiliyor. Dr. Erin Michos, “Ancak yapılan araştırmalar, ani bir şekilde kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybeden kadınların yaklaşık yüzde 65’inin kriz öncesi hiçbir belirti yaşamadıklarını gösteriyor. Bu nedenle kadınların düzenli hekim kontrollerini ihmal etmemeleri ve kalp-damar hastalıkları açısından risk altında olup olmadıklarını öğrenmeleri çok önemli” diyerek Kadınlarda kalp-damar hastalıklarının belirtileri erkeklerden biraz daha farklı olabiliyor. Erkeklerde kalp krizinde genelde göğüs ağrısı olurken, kadınlarda nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ya da sırt ve çene ağrısı görülebiliyor.

Ayrıca baş dönmesi, sersemlik, aşırı yorgunluk, göğsün alt veya karnın üst kısmında ağrı görülebiliyor. Ancak yapılan araştırmalar, ani bir şekilde kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybeden kadınların yaklaşık yüzde 65’inin kriz öncesi hiçbir belirti yaşamadıklarını gösteriyor. Bu nedene kadınların düzenli hekim kontrollerini ihmal etmemeleri ve kalp-damar hastalıkları açısından risk altında olup olmadıklarını öğrenmeleri çok önemli.kalp-damar hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltmak için şu önerilerde bulundu:

Kadınlarda kalp-damar hastalıklarının belirtileri erkeklerden biraz daha farklı olabiliyor. Erkeklerde kalp krizinde genelde göğüs ağrısı olurken, kadınlarda nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ya da sırt ve çene ağrısı görülebiliyor. Ayrıca başdönmesi, sersemlik, aşırı yorgunluk, göğsün alt veya karnın üst kısmında ağrı görülebiliyor. Ancak yapılan araştırmalar, ani bir şekilde kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybeden kadınların yaklaşık yüzde 65’inin kriz öncesi hiçbir belirti yaşamadıklarını gösteriyor. Bu nedene kadınların düzenli hekim kontrollerini ihmal etmemeleri ve kalp-damar hastalıkları açısından risk altında olup olmadıklarını öğrenmeleri çok önemli.

• Sigara içmeyin, içiyorsanız bırakın.

• Beslenmenize dikkat edin. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin. Tam tahıllı, yüksek lifli gıdaları tercih edin. Haftada en az iki kez balık, özellikle de yağlı balık tüketin. Doymuş ve trans yağlardan uzak durun. Kolesterollü, tuzlu ve şekerli gıda tüketimini sınırlayın.

• Hareketli bir yaşam tarzı benimseyin, düzenli egzersiz yapın. Günde 30 dakika tempolu yürüyüş bile yeterli.

• Kilonuzu kontrol altında tutun. Aşırı kilo almaktan kaçının.

• Tansiyonun, şeker ve kolesterol değerlerinizi kontrol altında tutun.

• Hamileliğe bağlı diyabet ya da yüksek tansiyon sorunu yaşadıysanız risk faktörlerini dikkate alın, düzenli kontrolleri ihmal etmeyin.

• Ailenizde kalp-damar hastalıkları varsa, hekiminize nasıl önlem alabileceğiniz konusunda danışın.

Özellikle hareketsiz kadınlar dikkat etmeli

09 Ağu 2017 - 14:33 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi