Eryazğan'dan normalleşme çağrısı!

​​​​​​​17 Mayıs’ta sona erecek olan tam kapanmanın ardından yeni kararlar alınıp alınmayacağı merak ediliyor. Alınan tedbirler sayesinde ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da vaka sayılarında bir hayli azalma yaşandı. Tam kapanmanın ardından normalleşme sürecinin geçilmesine ilişkin Ajans Urfa'ya açıklamada bulunan Türk Sağlık Sen Şanlıurfa Şubesi Başkan Yardımcısı Dr. Yusuf Eryazğan, normalleşme sürecinin birden olmaması gerektiğini ve açılmanın aşamalar halinde yavaş yavaş uygulanması gerektiği belirtti.

Koronavirüs salgınında artan vaka sayıları ve yoğun bakım ünitelerindeki doluluğun ardından 29 Nisan akşamından itibaren başlayan tam kapanma döneminde 1 haftalık süreç geride kaldı. 17 Mayıs’ta sona erecek kısıtlamanın verdiği olumlu dönüşler sonucunda vaka ve ölüm oranında düşüş yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 17 günlük tam kapanma sonrasında normalleşme süreci ile ilgili sinyal vermişti. Türk Sağlık Sen Şanlıurfa Şubesi Başkan Yardımcısı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, normalleşme sürecine geçilme aşamasında kademeli bir şekilde başlamasının daha sağlıklı olacağını vurguladı.

“ÖNEMLİ OLAN KAPANMA SONRASINDAKİ AÇILMA SÜRECİDİR”

Ajans Urfa'ya açıklamada bulunan Dr. Yusuf Eryazğan, normalleşme sürecinin kademeli olarak başlamasının faydalı olacağını dile getirerek, “Tam kapanmanın bitmesine bir hafta bir kaldı. Vatandaşların bu süre zarfı içerisinde tedbirlere dikkat etmesi lazım. Tam kapanmanın işe yarayıp yaramadığını bilimsel kriter olarak biz genelde 10 gün sonra dikkate alırız. Yaşanan duruma göre, 15 ila 22 Mayıs arasında vaka sayılarının durumudur. Tabi burada yapılan test sayısının da düşmemesi gerekiyor. Eğer test sayısı düşüp vaka sayısı düşüyorsa bu durum çok anlamlı gelmez. 300 bin test sayısı ile 15 Mayıs’ta 6-7 bin vaka sayısı görürsek, bu tam kapanmanın doğru olduğunu gösterir. Önemli bir noktada tam kapanma sonrasındaki açılma sürecidir. Geçen sene de ara ara açılma ve kapanmalar oluyorken, hızlı açılmalar oluyordu. Burada vatandaşın birdenbire bir araya gelmesi, sosyalleşmesi gibi adımlar tam kapanma uygulamasında sıkıntı yaşanır. Geçen sene haziran ayından sonra plajlarda, tatil bölgelerinde hızlıca bir hareketlilik yaşandı. Haziran ayına yakınız. Vatandaşlar yine hızlıca bir tatil yöresine gitme, oralarda yine kalabalık olursa tam kapanma 1-2 hafta içerisinde etkisini kaybedebilir. İnsanlar artık ekonomik anlamda yorulduğunu da görüyoruz. İnsanlar zihnen ve psikolojik olarak yoruldu. Aşılama hızının artırılması gerekiyor. Aşıdaki tedarik noktasında sıkıntının giderilmesi gerekiyor. Hastanelerde sadece biontech aşısı yapılabiliyor. Bayramdan sonra hızlıca bir aşılama sürecine geçilmesi lazım” dedi.

“BİR KEREDEN AÇILMANIN ÇOK DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ”

Pandemi sürecinde vatandaşın ve sağlık çalışanlarının yorulduğunu belirten Eryazğan, “Türkiye’de şu an okullar kapalı. Eğer aşı merkezleri kurularsa, hızlıca bir aşılama yapılırsa, İngiltere’de İsrail’deki gibi iki ay içerisinde 30 Milyon aşılama yapılırsa tam kapanmaların bir anlamı olacak. İnsanlar belki de psikolojik olarak bu kadar yorulmayacaklar. Bizim şu an çalıştığımız ortamlar sadece aşı ile uğraşmıyor. Normal vatandaşta geliyor, bebek aşısı da geliyor ve gebede geldiği için hepsi bir arada yürütüldüğünden dolayı böyle randevulu sistemde çalışıyoruz. Aşı merkezi dediğimiz yerde sadece aşı yapılacak. Merkezlerde vatandaş gelecek aşısını yapıp gidecek. Bu durum hızlıca olursa güzel olur. Tabi bu noktada elimizde aşı olması önemli. Sizin elinizde 50 Milyon aşı olsa bunu hızlıca uygulaması yapılabilir. Pandemi sürecinde vatandaşta sağlık çalışanları da yoruldu. Aşılamada nüfusun yüzde 75’in üzerine çıkarsak, peyderpey azaltılmayı konuşabiliriz. İngiltere’nin uyguladığı durum dünyanın neresinden gelirseniz gelin, 10 gün boyunca karantinaya giriyorsunuz. Test vermek zorundasınız. Bizde turistleri testsiz almamalıyız. Turistlerin bulaştırmama gibi bir şansları yok. Turistler yasaklardan da muaf insanlar. Açılmalar tedbirler alınarak yavaş yavaş yapılmalı. Bir kereden açılmanın çok doğru olduğunu düşünmüyoruz” şeklinde konuştu.

AJANS URFA

11 May 2021 - 08:29 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi