Başta gübre ve elektrik olmak üzere tarımdaki girdi maliyetleri cep yakmaya başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklemeleri bile artık çiftçiyi tatmin edemez hale geldi. Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı çiftçinin artık ürün üretemez duruma düştüğünü belirten Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, “Bu nedenle ülkemiz maalesef dışa bağımlı bir ülke haline gelmiştir” dedi. Ülkemizde üretim yapan çiftçilerin başka ülkelerdeki üreticiler ile rekabet edemediğini vurgulayan Melik, çiftçilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gübre ve mazot desteği için 2 milyon 103 bin 884 çiftçiye 4 milyar 79 milyon 656 bin 503 lira ödemeye başladı. Bu kapsamda tarımsal üretimde önemli bir yere sahip Şanlıurfa’da da 49 bin 688 üreticiye 150 Milyon TL ödeme yapılacak. Bakanlık tarafından yapılacak bu desteklemeye rağmen başta gübre ve elektrik olmak üzere tarımdaki girdi maliyetlerinden dolayı çiftçilerin perişan olduğu öğrenildi.
MELİK: “ÇİFTÇİ DAHA FAZLA DESTEKLENMELİ” Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, Ajans Urfa’ya yaptığı açıklamada, enflasyonun yükselmesi ile çiftçilerin giderlerini karşılamakta zorlandığını belirterek, “Şimdi yapılan destek ödemeleri yeterli değil. Gönül isterdi ki: Devletimiz daha fazla destekleme ödemelerinde ve uygulamalarında bulunsun çünkü bugün Türkiye de üretim yapan çiftçimiz çoğu dünyadaki diğer üreticiler ile rekabet edememektedir. Çünkü Türkiye’de ciddi anlamda üretim maliyetleri çok yükselmiştir. Bugün Türkiye’de motorinin fiyatı 6 TL’nin üzerinde. Gübre tavan 18.46 küsuru bulmuş, 20-23 küsurları bulmuş. Aynı şekilde gübre de 3 küsurları bulmuş. Maliyetler ciddi anlamda çok yüksek. Zirai ilaçta aynı şekilde, tohumda yine öyle” dedi.
“DIŞARIDAN İTHAL ETMEYELİM” Türkiye’de çiftçilerin Dünyadaki diğer çiftçilerle rekabet edemeyeceğini dile getiren Melik, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Tarım Bakanlığı ciddi bir destekleme politikalarına gitmeli ki Türkiye’de daha fazla üretim oluşsun ve kendi kendimize geçmiş yıllardaki gibi kendimize yeten ülkeler arasına girelim. Dışarıdan sapı samanı ithal etmeyelim, buğdayı ithal etmeyelim, aynı şekilde kırmızı mercimeği de ithal etmeyelim. Bugün sadece Urfa kendi başına Türkiye kırmızı mercimeğin yüzde 36’sını karşılıyor. Hububatta yine Urfa özellikle Ankara ve Konya’da sonra Türkiye’de 3’üncü sıradadır. Ciddi bir tarım potansiyeline sahip bir il. Türkiye 4 mevsimi yaşayan bir ülke ve her anlamda tarımsal ürün yetişmektedir. Ama maalesef maliyetlerin çok fazla olmasından dolayı üreticiler ve çiftçiler üretemez duruma gelmiştir. Maalesef dışa bağımlı bir ülke haline gelmiştir. Aslında her anlamda dışa bağlı duruma gelmiş bulunmaktayız. Türkiye’de buğday ve arpada 27 kuruş mazot ve gübre desteği ödenmekte. Pamukta 65 kuruş, yine mercimekte ise 26 kuruş mazot ve gübre desteği ödenmekte. Ürün desteği ise geçtiğimiz yıllara oranla 80 kuruştu 3 yıl 4 yıl üst üste üretici 80 kuruş almıştı 2020 yılı itibari ile 1.10 kuruş yani 110 kuruşa denk geldi bir yükselme söz konusu. Mercimekte 50 kuruş, buğday ve arpada 10 kuruş olmuş ama düşünün bundan 4-5 yıl önce cebimizdeki 100 TL doların yüzde 16 yükselmesi ile 84 kuruşa inmiştir. Bu da çiftçi ve üreticiler arasında ciddi bir kayıp oluşturmakta. Ülkemizde enflasyon çok yüksek, dolar 3 yılda yüzde 50 civarında bir artış göstermiş ama buna rağmen ürün ve mazot, gübre desteğinde yüzde 50 bir artış görülmemekte bu da çiftçiyi mağdur edip üretim yapamaz duruma getirmiştir.
“PANDEMİDE İNSANLAR GIDAYA ERİŞMEK ZORUNDALAR” Mazot ve gübre desteği pamuk ve özellikle kırmızı mercimek ekilen illerde mazot ve gübre desteği alınmamaktadır. Bunun nedenlerinden birisi de 2002 yılından beri Tarım İl Müdürlüklerinde uydu sonuçlarına bakılıyordu. 2 yıldan beridir bakanlık Tarım İl Müdürlüklerinin bakmış olduğu uydu sonuçlarını başka firmaya ihale ederekten kendi de o şekilde teyit edip bakmak istiyor. Tabi ki bakanlığa artı bir masraf gerektiriyor. Oysa bakanlık o firma ile anlaşmayıp parayı il müdürlüklerinde kullansa, bu uydu cihazlarını daha da güçlendirip donanımlı hale getirip o şekilde bakılsa daha ciddi bir sonuç elde edilebilir. Özellikle şubat ayında her yıl ödenen mazot ve gübre desteği henüz pamuk ve mercimek eken çiftçilere ödenmemiş durumda. Bu durum ciddi anlamda bir sıkıntı oluşturmakta Tarım Bakanlığı’nın bu durumu bir an önce halletmesi gerekiyor. Tarım il müdürlüklerine talimatlar verip bu sorunun düzeltilmesi gerekiyor. Ortada bir çelişki varsa bu çelişkinin giderilmesi ve üreticilerin hesaplarına paralarının yatması gerekiyor çünkü ülkemizde ciddi anlamda bir ekonomik kriz var ve pandemi döneminde de insanlar nihayetinde gıda ile yaşıyor ve gıdaya erişmek zorundalar. Bir an önce de bu desteklemelerin ödenmesi gerekiyor.”
Yorumlar (0)
@name kişisine cevap olarak
Yorumunuz başarılı bir şekilde gönderilmiştir. Editörlerimizin onayının ardından yayınlanacaktır!