Urfa esnafı 'dilini' değiştirdi!

Şanlıurfa'da 'Göbeklitepe Yılı' kapsamında çıtanın yükselmesi beklenirken, esnafın dil konusundaki eksiklikleri kafalarda soru işareti bırakıyordu. Çarşı-pazardaki satıcının turistlerle kuracağı iletişim yerel yöneticiler tarafından da gündeme gelirken, ilk adımı atan Urfalı esnaf, İngilizce dil kurslarına yöneldi. English Time Müdürü Esra Oğuz, esnafın, 'İngilizce bilen kazanır' diyerek, çaba sarf ettiğini kaydetti.

Urfa esnafı 'dilini' değiştirdi!
Urfa esnafı 'dilini' değiştirdi!
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 'Göbeklitepe Yılı' olarak ilan edildi.

Kent, yerli ve yabancı turist akınına uğrarken turizm alanında yükselen çıtaya Şanlıurfalı esnaftan da destek geldi.

Şanlıurfa'da bu yıl turizm alanında rekor bir sayıya ulaşılması beklenirken, turistlerin en çok esnafla iletişimi kafalarda soru işareti bırakıyordu. Esnafın turiste olan tavrı ve kuracağı iletişim ara ara yerel yöneticiler ve vatandaşlar tarafından gündeme geldi.

ESNAF, İNGİLİZCEYE YÖNELDİ

Kentin ekonomisine en büyük payın da esnafa düştüğü gözle görülürken, Şanlıurfalı esnaf da boş durmadı. Esnaf, turistlerle doğru iletişim kurabilmek ve malını pazarlayabilmek için İngilizce eğitimine yöneldi.

Esnafın, İngilizce öğrenmek için dil okuluna yazıldığı kaydeden English Time Dil Okulu Müdürü Esra Oğuz, esnafın "İngilizce bilen kazanır" sözüyle, dil kursuna yazıldığını dile getirdi.

OĞUZ: URFALILARIN İLGİSİ FARK EDİLMEMİŞ!

Şanlıurfalıların İngilizce'ye ilgisi olduğunu da kaydeden Oğuz, "Şanlıurfalıların böyle bir dile ihtiyacı varmış, kimse bunu verememiş" diyerek, önemli açıklamalarda bulundu.

ŞANLIURFALILARIN DİL OKULUNA İLGİSİ NASIL?

English Time 22 yıl önce Türkiye’de Suruçlu bir iş adamı tarafından kuruldu. Dışarı bakıldığında Urfalıların yabancı dile pek ilgisi olmadığı görülür ama aslında öyle değil. Şanlıurfalıların böyle bir dile ihtiyacı varmış, kimse bunu vermemiş. Urfalılar artık bilinçlenmiş çocuklarını dil okuluna gönderiyor. Baba-oğul, kız-anne gelenler bile var. Yani ilgi büyük. En başlarda öğrencilerimiz bize, "Biz Türkçe konuşamıyoruz, İngilizce nasıl konuşacağız” diyorlardı. Sonraları 1 kişi, 2 kişi derken arkadaşlar birbirine tavsiye etti. Kurs, böyle böyle çevreye yayıldı. Urfalılar biz de İngilizce konuşabiliriz onlar başarabiliyorsa biz de başarırız dediler ve kursa yazıldılar.

HANGİ ALANLARDAN BAŞVURU VAR?

Her meslek grubundan var. Çocuk,yetişkin,genç.. Genelde başvuru yetişkin grubundan var, atanamayan öğrenciler. İngilizce bilirseniz size her kapı açılır. Daha avantajlı olursunuz işe alınacağınız zaman. Biz de ayrıştırma yok. İşte sen çok iyi biliyorsun, sen az biliyorsun. Amacımız herkese İngilizce öğretmek.

2019 YILI, GÖBEKLİTEPE YILI OLARAK İLAN EDİLDİ. BU VESİLEYLE İNGİLİZCE ÖĞRENMEK İSTEYEN VATANDAŞLARIN SAYISI ARTTI MI?

Evet ilgi daha da arttı. Benim ilgimi çeken ise Urfa esnafın İngilizce öğrenmek için bize başvurması oldu. Göbeklitepe konusunda bir esnafın sözü çok hoşuma gitti. Esnaf, "Şu an tüm Urfa esnafının dil öğrenmesi lazım. Göbeklitepe yılı, İngilizce bilen kazanacak. Turistle konuşan, alışveriş yapan kazanır" demişti. Evet, Şanlıurfa’ya birçok turist gelecek yabancı ülkelerden, o yüzden esnafın da İngilizce öğrenmesi lazım.

ÖĞRENCİLER OKUL HAYATI BOYUNCA İNGİLİZCE EĞİTİMİ GÖRÜYOR AMA BİR TÜRLÜ ÖĞRENEMİYORLAR, NEDENİ NEDİR BUNUN?

Bizim okullarda İngilizce şöyle; derse gir, gramer ver, çık. Bu öğrenilmez. Sadece gramer işinize yaramaz. Biz okulda speaking club (konuşma kulübü) dersi veriyoruz, etüt yapıyoruz. Sınıfta Türkçe konuşmuyoruz. Haftanın her günü speaking club yapıyoruz. Ama okullarda bu yapılmıyor. Okulda öğrenilmemesinin nedeni gramerle sınırlı kalması. Bu dil kursunun Urfa’da açılması bizim için büyük bir şans. Dil öğrenin, 'bir dil, bir insan' demek.

Özlem DİKMEN-ÖZEL HABER/BİHA

24 May 2019 - 11:50 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi