Urfa'da 'uyuşturucu' korkulu rüya oldu: Şeker satar gibi satıyorlar!

Madde bağımlılığının günbegün yaygınlaştığı Şanlıurfa'da aileler artık çaresiz. Kentte her köşe başında uyuşturucu satıldığı öne sürülürken, gençlerin zehre bu denli kolay ulaşması da aileleri tedirgin ediyor. Anne ve babaların korkulu rüyası olan illetin "Şeker satar gibi" satıldığını kaydeden baba, 17 yaşındaki oğlunun uyuşturucu bataklığından kurtarmak için gerekli adımların atılmasını istiyor.

Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip illerden biri olan Şanlıurfa'da gençler günbegün zehirleniyor.

Şanlıurfa’da madde bağımlılığı her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Suriyelilerin de gelmesiyle nüfusu yaklaşık 3 milyonu bulan kentte hemen hemen her köşe başında uyuşturucu madde satıldığı iddia ediliyor.

ZEHİR HIZLA YAYILIYOR!

Özellikle, maddi durumu iyi olmayan ailelerin ikamet ettiği bölgelerde zehir hızla yayılıyor. Öyle ki, gece lambalarının yakılmadığını öne süren çevre sakinleri, uyuşturucunun rahatlıkla gençlere verildiğini kaydediyor. Uyuşturucunun kentte bu denli hızla yayılması ve binlerce genci esir alması ise artık aileleri tedirgin ediyor.

ANNE VE BABALARIN DERDİ AYNI

Eyyübiye başta olmak üzere birçok ilçede gençler bu bataklığa düşerken, aileler de artık seslerini duyurmak istiyor. Birçok anne ve babanın aynı dertten muzdarip olduğu ilçede, özellikle Dedeosman Mahallesinde uyuşturucu illetinin son yıllarda oldukça yaygınlaştığı öne sürülüyor.

MAHALLE SAKİNLERİ ADETA KAÇIYOR!

Mahallede artan uyuşturucu kullanımının artması ile birçok ailenin de başka mahallelere taşındığı kaydediliyor. Terk ettikleri evlerin uyuşturucu bağımlılarının yuvası haline gelmesini istemeyen ev sahipleri, son çare olarak geride bıraktıkları evlerin kapı ve pencerelerini tamamen kapatmakta buluyor. Mahallede birçok evin giriş kısımlarını firketeler ve betonlarla kapatıldığı görülürken, açık bırakılan boş evler de adeta bağımlıların yuvası haline geliyor.

'BAŞKA ÇOCUKLAR BU BATAĞA DÜŞMESİN' DEDİ VE ANLATTI

Çocuklarını kurtarmak için destek bekleyen ebeveynler ise kendi tabirleriyle "şeker" gibi satılan uyuşturucunun önüne geçilmesini istiyor. Bu ebeveynlerden biri de 17 yaşındaki oğlunu kurtarmak isteyen Mahmut Eğrik... Yaklaşık 1 yıldır oğlu İ. Eğrik'in uyuşturucu kullandığını belirten 43 yaşındaki baba Mahmut Eğrik, başka çocukların bu bataklığa düşmemesi için konuştu.

BABA, 17 YAŞINDAKİ OĞLUNU KURTARMAK İSTİYOR!

Birçok rahatsızlığı bulunan ve pandemi sürecinde işsiz kalan 7 çocuk babası Eğrik, oğlunun uyuşturucu kullandığını komşulardan öğreniyor. Komşulardan duyması üzerine oğlu ile tartışma yaşayan Eğrik, 1 yıldır 17 yaşındaki oğlunun uyuşturucuyu bırakması için de mücadele ediyor.

EĞRİK: ÇEVREDEN GÖRÜP BAŞLIYORLAR

Oğlunun uyuşturucuya başlamasında en büyük etkenin çevre olduğunu söyleyen Eğrik, "Oğlumun uyuşturucu kullandığını çevreden duydum. Oğlum eroin, uyuşturucu kullanıyor. Uyuşturucu bağımlısı. Burada çevre çok önemli. Sağımızda, solumuzda madde satan kişiler var. Bu çocuklar da onlardan görüp başlıyor" diye konuştu.

TARTIŞMA, KAVGA, BIÇAKLANMA...

Uyuşturucu nedeniyle oğlu ile yaşadığı tartışmaların şiddetinin birçok kez yükseldiğini vurgulayan Mahmut Eğrik, zaman zaman karakolluk olduklarını söyledi. Bu tartışmalardan birinin bıçaklanmaya kadar gittiğini belirten baba Eğrik, yaklaşık 20 gün önce dizinden bıçaklandığını öne sürdü.

Baba Eğrik, yaşanılanları şu sözlerle anlattı:

"Oğlum uyuşturucu kullandığı için sürekli tartışıyoruz. Ayda en az 3 kez karakolluk oluyoruz. Çünkü evde huzursuzluk çıkarıyor. Kardeşlerine karışıyor. Ben de gelip, 'Niye karışıyorsun' deyince olay büyüyor. Karakolluk olduğumuzda da polisler, 'Bu çocuk yaşını doldurmamış, biz bir şey yapamayız' diyor. Çocuk yine gelip aynısını, daha beterini yapıyor. Bir kavgamızda dizimden bıçakladı. Karakola gittim, şikayetçi oldum. Sonra savcılığa gittik, orada ifademi geri aldım. 'Tamam baba bırakacağım' dedi. Eve geldik, ikinci gün yine aynı şeyler oldu."

'MAHALLE DOLU, HER TARAFTA KULLANILIYOR'

Oğlunun uyuşturucuya kendi imkanlarıyla ulaştığını iddia eden Mahmut Eğrik, Dedeosman Mahallesinde madde kullanımı arttığı için oğlunun da kolayca ulaşabildiğini aktardı. Eğrik, "Maddeye kendi imkanlarıyla ulaşıyor. Çalışıyor, çalıştığı parayla gidip madde alıyor. Mahalle dolu, her tarafta kullanıyorlar. Dedeosman'dan Balıklıgöl'e kadar inerseniz 200 kişi görürsünüz" ifadelerine yer verdi.

'ÇOK ŞİKAYET ETSEM DE...'

Muzdarip oldukları konuyla ilgili de birçok kez adım attığına değinen Eğrik, şikayetlerine rağmen çözüm bulunmadığını aktardı. Eğrik, "Bunu birçok kez şikayet ettim. 'Çevrede madde satıyorlar' dedim. Geliyorlar, 'Bulamadık. Herhangi bir suç üstü olay yakalamadık' diyorlar. Ben de dedim, 'Siz aramaya gelince bu maddeyi kullanan, satan kişi size gösterir mi?' Bir türlü çözüm bulunamadı" açıklamasında bulundu.

'KADINLAR KAPI ÖNÜNÜ SÜPÜREMİYOR'

Uyuşturucu kullanımını daha önce Dedeosman Mahalle Muhtarı Ramazan Derin'e de ilettiğini belirten Eğrik, madde satıcıları yüzünden kadınların kapı önünü dahi süpüremediğini söyledi. Birçok komşudan da aynı şikayetleri aldıklarını belirten Eğrik, muhtarın, "Yapacak bir şey yok" sözlerine de tepki gösterdi. Eğrik, şöyle konuştu:

"Mahalle muhtarımızı da aradım. 'Artık kadınlar kapı önünü süpürmek için de sokağa çıkamıyor' dedim. 'Kardeşim nasıl yapalım, birkaç yerden şikayet geliyor. Yapacağımız bir şey yok' dedi. Mahalle muhtarının yapamadığını kim yapacak? Benim dışımda da birkaç kişi muhtara şikayette bulundu. Öyle beklemedeyiz hala."

'UYUŞTURUCUYU ŞEKER GİBİ SATIYORLAR!'

Mahallede yüzlerce gencin aynı bataklığa düştüğünü iddia eden Eğrik, çocukların uyuşturucuya bu kadar kolay ulaşabilmesinden dolayı tedirginlik yaşadıklarını anlattı. Sokaklarda "şeker satar gibi" uyuşturucu satıldığını ifade eden baba Eğrik, "Şu anda mahallede kullanan yüzlerce genç çocuk var. Yaşı tutmayan var. Belki sağda solda duydunuz, hemen bizim çevremizde 20-30 kişi var. Çocuklar uyuşturucuya kolay ulaşıyor. Aşağıda şeker satar gibi satıyorlar. Hemen her köşe başında satıyorlar. Adım başı uyuşturucu var. Fare zehrini kapıda sarıp gençlere veriyorlar, parayı da alıyorlar ellerinden" sözlerine yer verdi.

'OĞLUM BİR KERE BULAŞTI, BAŞKASI BULAŞMASIN'

Oğlunun kurtarılması ve başka çocukların da bu illete bulaşmaması için gerekli adımların atılması için yetkililere seslenen Eğrik, bir öneri de sundu. "Gördüklerimin hepsini ben şikayet ederim" diyen Eğrik, şöyle devam etti:

"Kenar mahallelerdeki torbacıların temizlenmesini istiyorum. Benim oğlum bir kere bulaştı, başkasının çocuğu bulaşmasın. Devletimizden istediğimiz tek şey bu. Gelsinler ben yardımcı olayım. Gördüklerimin hepsini ben şikayet ederim" dedi.

'OĞLUM ARTIK BIRAKMAK İSTİYOR'

Şuana kadar oğlunun bırakmaya yanaşmadığı için elinden bir şey gelmediğini belirten baba Eğrik, çocuğunun, "Ben artık uyuşturucuyu bırakmak istiyorum" demesi üzerine harekete geçtiğini aktardı.

Oğlunun uyuşturucu bataklığından kurtulması için maddi durumlarının olmadığını kaydeden ve yetkililere seslenen çaresiz baba, "Oğlum, şimdiye kadar yanaşmadığı için tedavi için hiçbir yere başvurmadık. Çünkü içinde yoksa olmuyor. Hastaneden çıktıktan sonra yine kullanmaya gider. Ama şimdi kendisi de tedavi olmak, kurtulmak istiyor" ifadelerine yer verdi.

'VERİLEN ÇÜRÜK RAPORU NEDENİYLE İŞ BULAMIYOR'

Öte yandan, pandemi nedeniyle yaklaşık 6 aydır işsiz olan Eğrik, biriken 25 bin TL elektrik borcunu kapatamadığına değindi. Askerlik döneminde verilen çürük raporu nedeniyle iş bulamadığını söyleyen Eğrik, askerliğinin bitmesine son 1 ay kala verilen raporun nedenini de bilmediğini iddia etti.

Baba Eğrik, şu sözlere yer verdi:

"Askeriyede kalp ameliyatı geçirdim, astım hastasıyım. Nefes darlığı sorunu yaşıyorum. Ağır işlerde çalışamıyorum. Ameliyat olduğum için rahatsızlık duyuyorum. Çürük ismini üstümden kaldırsınlar. 17 ay askerlik yaptım, son 1 ay kala bana çürük raporu verdiler. Bunun nedeni öğrenmek istiyorum. Herhangi bir maaş almıyorum, bir gelirim yok. Şu an çalışmıyorum. Kahvede çalıyordum. 6-7 aydır kahveler kapalı olduğu için iş de bulamıyorum. Bir kaç fabrikaya başvurdum. Hem çürükten hem yaşım 43 olduğu için iş vermediler."

ŞANLIURFA'NIN AMATEM VE ÇEMATEM'İ YOK!

Ailelerin korkulu rüyası olan madde bağımlılığının günbegün yaygınlaştığı kentte temeli atılan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) ile Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) ise henüz tamamlanmadı. 2018 yılının Kasım ayında temeli atılan yapının açılışı için her ne kadar 2019 yılının Kasım ayı işaret edilse de, yaklaşık 1 yıl geride kaldı. AMATEM ve ÇEMATEM'in bir türlü faaliyete girmemesi ise ailelerin tedavi için komşu illere gitmesine neden oluyor. Bazı ebeveynler son çare başka illere yönelirken, maddi durumu olmayan aileler ise AMATEM ve ÇEMATEM'in hizmete gireceği günü bekliyor.

Özlem DİKMEN-Hüseyin ÖZKAN/ÖZEL HABER

28 Ağu 2020 - 09:18 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

01

Arhez - Allah yardım etsin. Çok zor bir dönemde yaşıyoruz Doğru ile yanlışı sürekli dile getirmeliyiz Ben evladımın yanında 7 24 olamam En güzel vekil olan Rabbime emanet ediyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ağustos 09:18

Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi