Urfa'da kafaları karıştırdı... CİMER'den flaş yanıt!

Şanlıurfa'da bulunan ve dünya tarihine ışık tutan Göbeklitepe her platformdan ilgi görürken, yazım konusunda ortaya çıkan anlaşmazlıklar kafalarda soru işareti oluşturdu. Göbeklitepe'nin ayrı mı, bitişik mi yazıldığı zaman zaman tartışmalara neden olurken, CİMER verdiği cevap ile tüm soru işaretlerini ortadan kaldırdı.

Urfa'da kafaları karıştırdı... CİMER'den flaş yanıt!
Urfa'da kafaları karıştırdı... CİMER'den flaş yanıt!
Haber albümü için resme tıklayın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u Göbeklitepe Yılı olarak ilan etmesinin ardından tanıtım için dört bir yandan kollar sıvandı.

Belediyeler, turizm şirketleri ve Bakanlık hummalı bir çalışma yürütürken vatandaş da destek için Göbeklitepe görsellerini kullanmaya başladı. Göbeklitepe, hemen hemen her platformdan gerek tanıtım, gerekse de reklam ile destek gördü.

Dizi, film, belgesel, dergi, billboard, tişört ve farklı farklı mecralardan tanıtımı yapılan Göbeklitepe, yazım noktasında da kafalarda soru işareti oluşturdu. Kimi tanıtımlarda bitişik yazılan (Göbeklitepe) tarihi mabet, kimi tanıtımlarda da (Göbekli Tepe) ayrı yazıldı.

AYRI MI, BİTİŞİK Mİ?

Özellikle, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından tanıtım amacıyla otobüs duraklarına yapılan afişler kafaları karıştırdı. Boy boy kentteki birçok durağa asılan afişlerde Tarihin Sıfır Noktası'na dair bilgilere yer verilirken, atılan 'Göbekli Tepe Nedir?' başlığı tartışmalara neden oldu. Birçok tanıtımın yanı sıra duraklarda 'Göbekli Tepe' yazılması, 'Acaba ayrı mı yoksa bitişik mi yazılır?' sorularının yöneltilmesine neden oldu.

CİMER, SON NOKTAYI KOYDU

Yaşanan 'yazım hatası' karmaşası sonrası konuyu CİMER'e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) taşıyan Ajans Urfa'ya yanıt geldi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı tarafından cevaplanan soruda, Göbeklitepe'nin bitişik yazılacağı kaydedildi.

İşte, o yanıt:

"Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) tarafından alınarak Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığına gönderilmiş olan başvurunuz Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde Türk Dil Kurumu tarafından incelenmiş olup aşağıdaki şekilde cevaplandırılmıştır:

'2012 baskılı Yazım Kılavuzu'na bitişik yazılan birleşik kelimeler ile ilgili şu kural yer almaktadır: 'Şehir, köy, mahalle, dağ, tepe, deniz, göl, ırmak, su, çay vb. kelimelerle kurulmuş sıfat tamlaması ve belirtisiz isim tamlaması kalıbındaki yer adları bitişik yazılır: Akşehir, Eskişehir, Suşehri, Yenişehir; Atakent, Batıkent, Konutkent, Korukent; Çengelköy; Yenimahalle; Karadağ, Uludağ; Kocatepe, Tınaztepe; Akdeniz, Karadeniz, Kızıldeniz; Acıgöl; Kızılırmak, Yeşilırmak; İncesu, Karasu, Sarısu, Akçay vb.'

Sıfat tamlaması yapısındaki Göbeklitepe sözü de yukarıdaki kurala uygun olarak bitişik yazılmalıdır.'

İyi dileklerimizle."

Özlem DİKMEN-ÖZEL HABER/BİHA

19 Eyl 2019 - 10:39 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

02

Lidar köyü - Alman Arkeolog Prof. Dr. Harald Hauptmann Göbeklitepenin ilk kazısı yapılmadan önce bozova lidar köyü tarihi eserler bulunmuştur.Dr. Klaus Schmidt nadja

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Eylül 10:39
01

urfa sorunu - urfada işsizlik sorun,suriyeliler meselesini sorun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Eylül 10:39

Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi