Şanlıurfa sanatta geri kalıyor: Herkes avukat, doktor olacak diye bir şey yok!

Keman, gitar, saz, resim... Şanlıurfa'da koronavirüs nedeniyle kısıtlamaların geldiği son yılda vatandaşların sanata olan ilgisi artıyor. "Bir enstrüman çalmak istiyorum" diyen gençlerin adımlarıyla, enstrüman sektöründe hareketlilik yaşanıyor. Şanlıurfa'nın sanat noktasında geri kaldığını kaydeden hocalar ise büyük görevin düştüğü ailelere şöyle seslendi: Herkes avukat, doktor olacak diye bir şey yok. Çocukları sanata yönlendirelim. Önlerine engel koymayalım!

Şanlıurfa sanatta geri kalıyor: Herkes avukat, doktor olacak diye bir şey yok!
Şanlıurfa sanatta geri kalıyor: Herkes avukat, doktor olacak diye bir şey yok!
+7
Haber albümü için resme tıklayın

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına aldı.

Vaka sayılarının Mart aylarında yükselişe geçmesiyle birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kısıtlamalar uygulandı. Uygulanan tedbirler ile bazı iş kollarındaki vatandaşların evden çalışması ve belirli yaş aralığındaki vatandaşların da sokağa çıkmalarının kısıtlanması birçok kişiye yeni hobiler kazandırdı.

PANDEMİ, ENSTRÜMAN SEKTÖRÜNÜ CANLANDIRDI

Kimi vatandaşlar bu süreci film izleyerek, kimi kitap okuyarak, kimi de sanata yönelerek değerlendirdi. Özellikle gençlerin keman, gitar ve saz kurslarına yoğunlaşması, Şanlıurfa'da enstrüman sektörünü hareketlendirdi. Kentte özellikle son aylarda enstrüman satışlarında bir yükseliş olduğu görülürken, bazı vatandaşların da yatkın olduğu resme yönelmesi kursları canlandırdı.

EBRU HOCASI AJANSURFA'YA KONUŞTU

Şanlıurfa'da çocukluktan bu yana resim ile iç içe olan ve 13 yıldır ebru hocalığı yapan Zeynep İlhan ise bu süreçte gördükleri talepten memnun olduklarını dile getirdi. Şanlıurfa'nın sanat noktasında geri kaldığını ancak son günlerde artan ilgi ile değişim yaşadıklarını söyleyen İlhan, Ajans Urfa mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

İLHAN: ŞANLIURFA SANATTA BİRAZ GERİ!

Şanlıurfa'da sanatı en üst noktaya getirmek için çabaladıklarını kaydeden İlhan, "Şanlıurfa sanatta biraz geri. Aslında neden diye soracaksanız, daha sanatı yeni yeni tanıtmaya çalışıyoruz. Tabi bu konuda ailelerin katkısı çok büyük. Üniversite öğrencilerinin gelmesi, öğretmenlerin gelmesi, bizim için çok büyük bir avantaj sağlıyor. Fakat bizim istediğimiz Şanlıurfa’mızı daha çok ilerletmek, sanatı daha da yaygınlaştırmak. Ebru Sanatı gibi bir sanatı Şanlıurfa’da en üst seviyeye getirmeyi amaçlıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla bunu gerçekleştiriyoruz" ifadelerine yer verdi.

'AİLELERİN BİLİNÇLENMESİNİ İSTİYORUZ'

Pandemi sürecinin iyi yönetilmesi gerektiğine değinen İlhan, ailelerin çocuklarını sanata yönlendirmesi için çağrıda bulundu. İlhan, şöyle dedi:

"Aileler son zamanlarda daha bilinçliler, daha farkındalar bazı şeylerin. Ama biz daha da bilinçlenmelerini istiyoruz. Çünkü şuan pandemi dönemi. Şu anda bu durum tüm dünyayı sarmış. Şanlıurfa ya da Türkiye’de olan bir durum değil. Ailelerin de bilinçli bir şekilde gençleri internetten uzaklaştırıp, sanata yönlendirmeli. Biz sadece bunu istiyoruz, farklı bir şey istemiyoruz."

HANGİ YAŞ ARALIĞI, HANGİ ENSTRÜMANA YÖNELİYOR?

Şanlıurfa'da 7'den 70'e birçok yaş aralığının sanata ilgi gösterdiğini belirten İlhan, "Sanatlara göre farklılık gösteriyor. Kendi sınıfım için söyleyeyim. 0- 5 yaşından sonra 60-70 yaşa kadar ders verebiliyoruz. Yeter ki sanatı sevsinler, onun için beceriye gerek yok. Öğrenci sevdiği zaman biz her türlü yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bağlama için 10 yaşından sonraki çocuklar ile 10 yaşın üzerindeki çocuklar daha fazla yöneliyor. Onun dışında piyano mesela 5-10 yaş altındaki çocuklar çok fazla istiyorlar. Gitar aynı şekilde 5 yaşından başlıyor ve çocuklar acayip seviyorlar" dedi.

'YAŞIN SINIRI YOK'

Sanatta yaş sınırlamasının olmadığını ve her yaşa uygun enstrüman boyutlarının, özelliklerinin olduğuna değinen İlhan, "Yaşın sınırı yok. Mesela keman boyutlarımız değişiyor. Küçüğe göre ayrı, büyüğe göre ayrı keman boyutlarımız var. Bağlama yine aynı şekilde, 10 yaş grubu için bağlamalarımız farklıdır. 10 yaş grubundaki keman boyutlarımız farklı, piyanolarımız farklı . Her yaş grubuna göre enstrümanlarımızda farklı şekilde, çocukların da belli. Çocukların kullandığı ve yetişkinlerin kullandığı enstrüman ayrı" sözlerini kullandı.

'İNTERNET TAMAMEN ORTADAN ÇIKABİLİR VE...'

Teknolojinin gelişmesiyle çocukların da sanattan koptuğunun altını çizen İlhan, "Çocuklar daha çok teknolojiye yöneldikçe sanattan geri kalıyor. Her şeyden geri kalıyorlar. Eğitim sistemi de artık gelişiyor. Fakat sanat biraz daha geride kalıyor. Bizim amacımız ise sanatı ön plana çıkarıp, teknolojiyi geri plana atmak. Bunda da sadece bizim rolümüz yok. Ailelerin de rolü çok önemli. Ailelerde bu konuda çocuklarını bilinçlendirip eğitmeli. Çünkü pandemi dönemi var. Çocuklar evden çıkamıyor. Bir yere gidemiyorlar. Bütün işlerini teknoloji üzerinden yapıyorlar. Bunun yerine haftada bir gün gelip burada herhangi bir enstrümanı çalarak, gidip evde de tekrar etseler, çalsalar. İnternet tamamen ortadan çıkabilir ve sanata daha çok yönelirler" şeklinde konuştu.

'ÖĞRENCİ YETİŞMEDİĞİ İÇİN SANATÇI YETİŞMEZ'

Önemli isimlerin çıktığı Şanlıurfa'da 'neden sanatçı yetişmediğini' yorumlayan İlhan, bunun nedenini ise öğrencilerin yetişmemesine bağladı. İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Şimdi şu şekilde öğrenci yetiştirmiyoruz. Öğrenci yetişmediği için sanatçı da yetişmez. Her şey temelden oluşuyor. Hoca-öğrenci ilişkisi burada çok önemli bir faktördür. Biz öğrenci yetiştiremediğimiz zaman sanatçı da çıkmıyor. Ne yapmamız lazım, o zaman biz de çocukları sanata yönlendireceğiz ve bunun sonucunda Urfa’dan çok önemli sanatçılar çıkmasına yardımcı olacağız."

'ÇOCUKLARA ENGEL OLMAYALIM'

Ailelerin çocuklar üzerinde baskı kurmaması gerektiğine yer veren İlhan, "Herkes avukat, hakim, doktor olacak diye bir şey yok" dedi. Çocukların sanata da yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan İlhan, "Çocukları sanata yönlendirelim. Mutlaka içlerinden önemli sanatçılar çıkacaktır. Çok iyi ebru sanatçısı çıkacak, hat sanatçısı, piyano sanatçısı çıkacaktır. Çok iyi bir bağlama sanatçısı çıkabilir. Çocukların önüne engel koymayalım. Kendi kararlarını versinler" açıklamasında bulundu.

İDEMEN: ESKİYE GÖRE RAĞBET ARTTI

Şanlıurfa'da yaklaşık 10 yıldır kentte enstrüman aletlerinin satışını gerçekleştiren Mustafa İdemen ise koronavirüs nedeniyle rağbetin arttığını kaydetti. Gençlerin yöneliminin daha fazla olduğunu kaydeden İdemen," Önceden biraz daha rağbet azdı. Şimdi eskiye gere biraz daha fazla oldu. Gençlerin yönelimi daha iyi oldu. İlgilenenler artmaya başladı. Dışarıdan gelen yabancılar, öğretmenler, biraz daha böyle bir kaynaşma ortamında güzel ürünler çıkmaya başladı" ifadelerini kullandı.

'URFALILAR, ATA ENSTRÜMANINA YÖNELİYOR'

Şanlıurfalıların özellikle saz kurslarına ilgi gösterdiğini ifade eden İdemen, "Şanlıurfalılar daha çok ata enstrümanları, saza yöneliyorlar. Saz satışı revaçta, diğer enstrümanlardan onu takip eden gitar, keman. Şimdi biraz daha işte batı enstrümanları anlamında piyano olsun, ondan sonra ritim aletleri olsun, onlara yönelim var" dedi.

'OKULLARA ARA VERİLMESİ...'

Şanlıurfa'da her yaş grubunun son günlerde sanata yöneldiğini belirten İdemen, okulların eğitime ara vermesiyle özellikle gençlerin sayısında artış yaşandığını söyledi. İdemen, "Daha önce üst yaş grubu geliyordu. Şimdi 10 ila 20 yaş arası daha çok genç kitle, çocukluktan çıkmış genç kitle geliyor. Onlar daha çok rağbet gösteriyor. Ama daha önce dediğim gibi biraz daha üst yaş grubu geliyordu" sözlerine yer verdi.

'HEM ZİHİN AÇIKLIĞI HEM DE KİŞİSEL GELİŞİMDE ROLÜ VAR'

Ailelerin bu noktadaki önemine değinen İdemen, ebeveynlerin çocuklara kazandıracağı alışkanlıklara dikkat etmesi gerektiğini belirtti. İdemen, " konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Aileler ilk başta doğal olarak işim maddi boyutuna bakıyorlar. Şunu söyleyeyim; aileler çocuklarını özellikle illa müzik alanına da değil, resim olabilir, spor olabilir, buna mukabil başka alanlar da olabilir. Çocuklarını yönlendirmeleri gerekiyor. Yoksa telefonla, televizyonla veya başka boş iş dediğimiz zamanı öldürecek çocuk. Ama bu tür etkinlikler hem zihin açıklığı hem de çocuğun kişisel gelişiminde büyük bir rolü var, büyük bir faydası var."

Özlem DİKMEN-ÖZEL HABER/AJANSURFA

Kamera: Esma ALBAYRAK

02 Ara 2020 - 11:48 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

02

Halil İbrahim - Bu haber emeğine tebrikler urfanın en büyük sorunu girişimci iş adamı sorunu bu iş adamları dernekleri ne iş yapar bir sorsanız temiz medya ekmek sudur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Aralık 11:48
01

Müberra Şahin - Şanlıurfa'lı sanatçı vardı eskiden malesef şimdi kendini yetiştiren de yok yetişen de yok. İnşAllah değerli hocalarımızın öncülüğünde Şanlıurfa'lı sanatçılar yetişir.Başarılarının devamını diliyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Aralık 11:48

Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi