Koronavirüs, Şanlıurfa esnafını perişan etti!

Bir zamanlar turist patlamasının yaşandığı Balıklıgöl Çarşısında koronavirüs nedeniyle işler de sekteye uğruyor. Salgın nedeniyle kente gelen turist sayısında yaşanan ciddi düşüş, esnafı olumsuz etkiliyor. Hal böyle olunca Şanlıurfa'ya özgü yöresel kıyafetler askıda, vazgeçilmez lezzetler ise tezgahta kalıyor. Hatta ve hatta balık yemleri bile satılamaz duruma geliyor... Ziyaretçilerin gelmemesiyle işletmelerin de kendini çeviremediğini kaydeden çarşı esnafı, perişan olduklarını dile getiriyor.

Koronavirüs, Şanlıurfa esnafını perişan etti!
Koronavirüs, Şanlıurfa esnafını perişan etti!
+5
Haber albümü için resme tıklayın

Koronavirüste vakaların yeniden yükselişe geçmesi, esnafı da kötü etkiliyor.

Salgın hastalığın kısa sürede görülmesi ve hızla yayılması, sıkı tedbirlerin alınmasına neden oldu. Birçok ülkede çeşitli kısıtlamalar getirilirken, şehirler arası ve ülkeler arası seyahatler de gözle görülür bir şekilde azaldı.

TURİSTLERİN GELMEMESİ ESNAFI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Virüse yakalanmamak için vatandaşların kendilerini izole etmesi, geçtiğimiz yıllara nazaran turist sayısında ise bir hayli düşüşe neden oldu. Turistlerin gelmemesiyle başta Balıklıgöl esnafı olmak üzere birçok vatandaş da ekonomik olarak olumsuz etkilendi.

PUŞİ, İSOT, KURUTMALIK, HEDİYELİKLER...

Özellikle 2019'un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesiyle kentte yaşanan turist patlamasının bu yıl aranıyor olması, turistlerin ilgi odağı olan ürünleri de tezgahta bıraktı: Puşi, yöresel kıyafetler, yöresel lezzetler, isot, kurutmalık, hediyelikler... Ve hatta Balıklıgöl'deki balık yemleri...

BALIK YEMLERİ DE ARTIK SATILMIYOR!

Koronavirüs nedeniyle kente gelen turist sayısında yaşanan düşüş nedeniyle zor günlerden geçen esnaf ise "Salgın hayatımızdan çıkmadan eskiye dönmemiz mümkün değil" dedi. Balıklıgöl'de yaklaşık 15 yıldır gelen ziyaretçilere balık yemi satan Mehmet Eskiler, turistlerin gelmemesinin satışları kötü etkilediğini ifade etti.

Bölgedeki tüm esnafın aynı sorunlar ile boğuştuğunu aktaran Eskiler, "Bizim işimiz gelen yabancı turistler sayesinde oluyor. Bu koronavirüs nedeniyle büyük bir aksaklık yaşandı. Sadece Gaziantep, Adıyaman, Mardin bu yakın illerden gelen misafirlerimiz oluyor. Daha uzak illerden gelen misafirlerimiz yok. Büyük bir mağduriyet var esnaflar açısından. Çarşı açısından büyük bir zarar var" sözlerine yer verdi.

'SATIŞLAR 3'TE 1 ORANINDA AZALDI'

Geçtiğimiz yıla göre satışların bir hayli düşüşe geçtiğini söyleyen Eskiler, "Geçtiğimiz yıllara göre 3’te 1, 3’te 2 oranında azalma var. Geçen yıl günlük 10-15 kilo gram satılırken, şu anda 3-5 kilogram satış yapabiliyoruz. Çok büyük zararlar oluyor" diye konuştu.

'İŞLETMELER KENDİLERİNİ KARŞILAYAMIYOR'

Turistlerin yoğunluk oluşturduğu günlerde 500'e yakın kapak yem satıldığına değinen Eskiler, bugünlerde 100 ve 200 arası yem satıldığını kaydetti. Koronavirüs aşısının bulunmasıyla eski günlere dönüleceğini dile getiren Eskiler, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir kapağı 1 TL’ye satıyoruz. Her kapak 15-20 gram. İlaçlı yem bunlar, valilik veriyor bize. Balıkların üremesi açısından da olumlu bir yem. Balık etinden unundan yapılıyor. Balıkların sağlığı açısından önemli, katkılı bir yem. Turist olursa günlük 300-500 tane kapak satıyoruz. Turist olmadığı zaman da 100-200 tane arası satıyoruz. Gelen turist sayısına bağlı olarak değişiyor. İşletmeler kendilerini karşılayamıyor. İnşallah en kısa sürede bir aşı bulunur ve bu hastalık defolur."

TATLI: ŞANLIURFA'DA MİSAFİRLERİMİZ AZALDI

Balıklıgöl'de tarihi Rızvaniye Çarşısına giden turistlere gümüş aksesuarları tanıtan Eyüp Sabri Tatlı da salgının ziyaretleri azalttığının altını çizdi. Esnafın perişan bir halde olduğunu aktaran Tatlı, "Gümüş işiyle uğraşıyoruz. Yalnız bu hastalıktan dolayı şu anda Türkiye’de ve Şanlıurfa’da misafirlerimiz azaldı. Balıklıgöl olsun, Külliye olsun genel anlamda esnaf perişan bir şekilde. İnşallah bu hastalık bir an önce biter ve biz de eski günlerimize döneriz" sözlerini kullandı.

'HASTALIK BİTMEDEN KİMSE ESKİYE DÖNMEZ'

Virüsün bitmesiyle eski günlere dönmeyi beklediklerini söyleyen Tatlı, "Bu hastalık bitmediği sürece kimse eskiye dönemez. Bu da bizim elimizde, sosyal mesafenin olması lazım, maskenin takılması lazım. Bütün bunları yapmamız lazım. Turist gelmeyince olumsuz etkiliyor. Şu anda Urfa çok sıkıntılı bir süreçte" şeklinde konuştu.

HER YEMEĞE TAT VEREN İSOT DA TEZGAHTA KALDI

Şanlıurfa'nın her yemeğe tat veren vazgeçilmez lezzeti isotu kente gelen turistlerle buluşturan Abdulkadir Geylani Çiftçi ise yaklaşık 10 yıldır bu işin içinde. Şanlıurfalı vatandaşların kendi salça, isot ve isot reçelini yaptığını dile getiren Çiftçi, turistlerin de gelmemesiyle işlerin sekteye uğradığına değindi.

'URFALILAR İSOTUNU KENDİ EVİNDE YAPIYOR...'

Salgın öncesi turistlerin ilgi odağı olan Ucuzluk Pazarının kapalı bir alanda olması nedeniyle de satışların düştüğünü söyleyen Çiftçi, "Genellikle işlerimiz turistlerle olur. Şanlıurfa’nın yerlisi isotunu kendi evinde yapar. Yabancılar yapamadığı için gelip bizden alır. Koronavirüs nedeniyle turistlerin gelmemesi de bizi etkiledi. Burası kapalı bir çarşı olduğu için millet gelemiyor. Gelemedikleri için kargolar yoluyla daha çok irtibata geçiyoruz. Yerli turistler yine var ama yabancı turist azaldı" sözlerini kullandı.

'TURİSTLER UCUZLUK PAZARINA KORKUDAN GELMİYOR'

Özellikle geçtiğimiz yıl Göbeklitepe Yılı nedeniyle yaşanan turist artışını aradıklarını kaydeden Çiftçi, "Geçen sene 2019 Göbeklitepe yılı seçildi. Büyük bir patlama yaşandı, turist çoktu. Bunu göz önüne aldığımız zaman Güneydoğu bölgesi komple bir kalkınmaya girdi. Şuan 2020 bir koronavirüs salgını var ve bu hepimizi etkiledi. Bu yüzden kimse korkudan gelemiyor. İnsanlar açık alanda daha çok geziyor, burası kapalı çarşı olduğu içinde çok tercih edilmiyor" diyerek sözlerine son verdi.

Özlem DİKMEN-ÖZEL HABER/AJANS URFA

Kamera: Esma ALBAYRAK

15 Eki 2020 - 10:31 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

02

sağlıkçı - esnafta halkı perişan etti..aç gözlüler sözüm yapanlara fırsatçılara

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ekim 10:31
01

mivan - Günde 200 tabak satılsa 1*200 =200 tl. 30 gün *200= 6000 Tl aylık kazanç. Günde 500 tabak satsa aylık 15000 (onbeşbin) tl. O oh oh bir de işler kırık diyorlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ekim 10:31

Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi