Esnaf çayın fiyatının dolara göre değişip durmasından dertli

Dolardaki hareketlilik çay ve kahve fiyatlarında da dalgalanmaya neden oldu. Şanlıurfa’da esnaf, çay ve kahvenin ithal edilmesinden dolayı bu ürünlerin fiyatlarında sürekli bir değişikliğin olmasından şikayetçi.

Esnaf çayın fiyatının dolara göre değişip durmasından dertli
Esnaf çayın fiyatının dolara göre değişip durmasından dertli
+4
Haber albümü için resme tıklayın

ŞANLIURFADolar geçtiğimiz günlerde ani ve peş peşe gelen tarihi rekorlarla 18 TL’yi gördü. Doların bu kadar yükselmesi doğal olarak akaryakıt, çay, kahve gibi daha birçok üründe fiyatların yükselmesine sebep oldu. Hal böyle iken vatandaşların da alım gücü azaldı.

Şanlıurfa’da kent merkezindeki çarşıda çay ve kahve satan esnaf, dolar kurundaki iniş çıkışların kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Yurt dışından gelen çayın kilosunun 200 TL’ye kadar çıktığını belirten esnaf, doların düşmesiyle çayın fiyatında indirim yaptıklarını kaydetti.

EMİN ÇATIN: “DOLAR NE KADAR DÜŞERSE ÇAY DA O KADAR DÜŞER”

Dolara bağlı olarak çayın fiyatında da zam veya indirim yaşandığını dile getiren esnaf Emin Çatın, “Biz baharatçıyız. Bu çarşıda çay, kahve satıyoruz. Dolar yükselince çayın fiyatı da 200 TL’ye kadar çıktı. Bu günlerde dolarda düşüş yaşandığı için çayın fiyat 150 TL civarında. Çay yurt dışından geldiği için fiyatlar bu kadar değişiyor. Dolar ne kadar düşerse çay da o kadar düşer. Şu an piyasa normal gibi, zamanla yerine oturur. Kahve fiyatları da sürekli değişiyor. Kahvenin şu anki fiyatı 150 TL” dedi.

MEHMET REŞAT ÇATIN: “30 BİN TL ZARAR ETTİM”

Esnaf Mehmet Reşat Çatın da çayı ve kahveyi yurt dışından getirdikleri için dolara bağlı fiyatlarda yükseliş olduğunu kaydetti.

Doların bir anda yükselmesi ve düşmesini kendilerini zarara uğrattığını söyleyen Çatın, şöyle konuştu:

“Çayın kilogramı şu anda 150 TL’dir. Dolar 18’i bulduğu dönemde çayın kilosu 200 TL civarındaydı. Şu an çay kalitesine göre 120, 130 ve 150 TL civarında satılıyor. Bizde hem kaliteli hem de normal çay bulunmakta. İyi bir çay demlendiği zaman demini hemen tutar, damak tadı kıvamındadır. İyi olmayan çay ise hemen demini almaz. Biz çayın fiyatında 50 TL indirim yaptık. Çay yurt dışından geldiğinden dolayı fiyatları da bu doğrultuda değişiyor. Dolar 8-9 civarına düştüğü zaman çayın kilogramı da 100 TL olur.”

Halkın çayın fiyatı 200 TL olduğu zaman ancak 250 gram çay alabildiğini belirten Çatın, fiyatı düştükten sonra yarım kilo alanların çıktığı söyledi.

“Dolar biraz daha düşerse vatandaşın alım gücü için daha güzel olur” diyen Çatın, “Kahvenin kilosu 150 TL idi şu anda 120 TL. Dolar bir anda bu kadar yükselince bizi çok etkiledi. Bu süreçte yaklaşık 30 bin TL zarar ettim. Çayı dolarla aldığımız için borçlarımız eklendi. Çaylar Güney Asya’da yer alan Sri Lanka ülkesinden ithal geliyor. Dolar biraz daha düşerse ürünlerdeki fiyatlar normale döner” diye konuştu.

NİHAT ÇATIN: “ÇAY YÜKSEK FİYATTA OLDUĞU ZAMAN KİMSE ALMIYORDU”

Esnaf Nihat Çatın ise şunları diye getirdi:

“Çay dolar bazında geldiği için doğal olarak pahalı olmuştu. Şu an dolar düşüşte olduğu için çay fiyatlarında da düşüş yaşanıyor. Çay yüksek fiyatta olduğu zaman kimse almıyordu, şimdi 120 TL’ye kadar düştü. Şimdi alışveriş oluyor ama yine de fiyatların düşmesi lazım. Biz dolarla borç alıp dolarla borç veriyoruz.”

CASIM: “DOLAR DÜŞÜŞTE AMA UCUZLAYAN SADECE ÇAY”

Çarşıdaki esnaflardan Nihat Casım ise dolardaki düşüşün sadece çay fiyatlarına yansıdığına vurgu yaptı. “Dolar bizi çok etkiledi” diyen Casım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çayda düşüş devam ediyor. Dolarda düşüş devam ederse çayda da düşüş yaşanır. Çay en fazla 200 TL’ye yükseldi. Her şey dolara bağlanmış durumda. Şu an hemen hemen bütün ürünlerde dolar akıbetine göre hareket ediliyor. Dolar düşüşte ama sadece çay fiyatları ucuzladı, diğer ürünlerde hala artış devam ediyor”.

BİHA

25 Ara 2021 - 08:23 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi