KİMSENİN GÖRMEDİĞİ AÇ ÇOCUKLARIMIZ

BirGün gazetesi muhabiri Hüseyin Şimşek’in haberine göre Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi (TOÇBİ) Araştırma Raporu, Doğu ve Güneydoğu’da çocukların kronik açlık sonucu gelişme geriliği yaşadığını belirtildi.

TBMM Obezite İle Mücadele Yöntemleri ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu’nda iki Bakanlığın ortaklaşa hazırladığı rapora göreokul çağı çocuklarında en az obezite sorununun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşandığı ifade edildi. Bu bölgelerdeki çocukların açlık sorunu yaşadığı belirtildi. Komisyona bilgi veren Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, “Çocuklar yetersiz besleniyor” dedi.

TOÇBİ Araştırma Raporu’na göre, kronik açlık nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki çocukların yüzde 3,5’i, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çocukların ise yüzde 5,4’ü bodur kaldı. Batı bölgelerinde bu oran yüzde birlere kadar düşerken Türkiye ortalaması ise yüzde 2 olarak tespit edildi. Cinsiyetlere göre yapılan araştırmaya göre bölgede yaşayan erkek çocukların açlığa bağlı bodurluk oranı yüzde 6, kız çocuklarında ise yüzde 5,5 olarak belirlendi.

Düşük kiloluluk yüzdesine göre yapılan araştırmada da Güneydoğu Anadolu bölgesi ilk sırada yer aldı. Buna göre, Türkiye ortalaması yüzde 2 iken Güneydoğu Anadolu bölgesindeki çocukların yüzde 4,2’sinin düşük kilolu olduğu belirlendi. Bölgedeki erkek çocuklardaki düşük kiloluluk oranı yüzde 4,3, kız çocuklarda ise yüzde 4,1’i olarak belirtildi.

Doç. Dr. Yardım, “Türkiye’de yetersiz beslenme problemi var. Türkiye ortalamasına göre çocukların kronik açlığa maruz kalması sonucu bodurluk yüzde 2,3 iken Batı'da bu oran yüzde 1’lere düşüyor ama Doğu'ya gittiğimizde tam tersi pozisyonu görüyoruz. Rakamlar çok ciddi. Avrupa’nın hiçbir ülkesinde bunu görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Protein-Enerji Malnitrisyonu (PEM) gerek enerjiden gerek ise proteinden fakir beslenme sonucu ortaya çıkan bir tablodur.Malnitrisyon (yetersiz ve dengesiz beslenme) ülkemizde özellikle Doğu bölgelerinde ve kırsal kesimlerde es sık raslanan beslenme sorunudur. Malnitrisyonun en önemli sebebi ise ailenin sosyo-ekonomik yapısıdır.

Ülkemizde en sık görülen beslenmeye bağlı; raşitizm, anemi (kansızlık), vitamin eksiklikleri, basit guatr, diş çürükleri, zeka sorunları, zayıflık, bodurluk, diyabet, kısırlık, cilt ve tırnaklarda bozukluklar, ishal, karaciğer sorunları, solunum sıkıntıları, iştahsızlık, enfeksiyonlara açık hale gelme gibi birçok sorunla karşılaşıyoruz.

‘Konik açık çeken’ve bu risk altında olan çocukların tespit edilip aileleri ile ortaklaşa bir tedavi sürecine acil gidilmesi gerekiyor. Malnütrison tedavisinde ebeven, çocuk doktoru ve çocuk iletişimi çok önemlidir. Çocuğa özel bir diyet beslenmesi hazırlanmalı. Protein, kalori, kilo alımı ve boy uzaması yakından takip edilmelidir. Vitamin ve mineral eksikliği varsa takviyesi yapılmalıdır.

Son dönemlerde et ve süt ürünlerinin yüksek fiyanın yanı sıra yumurta, meyve, sebze gibi besinlerin de artan fiyatları ile bu açlık oranın artması maalesef kaçınılmaz. Ailelerin hem maddi durumunun yetersizliği hem de muhtemelen eğitim durumlarının yetersizliği ile ortaya çıkan bu tablonun düzeltilmesi gerekmekte. Komisyonun açıkladığı bu rapor sonucunda geleceğimiz olanDoğu ve Güneydoğu’daki açlık çeken çocuklara acil müdahale etmesini sanırım hepimizin tek temennisi olurdu lakin komisyon sürpriz yumurtalarda uygulanan KDV oranını artırmayı tercih etmiş.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bermal Akıl - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

02

İbrahim Halil - Helal olsun memleketin gerçek sorunu iş aş huzur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ocak 12:03
01

Salih - Hükümeti yıkmaya teşebbüs vay hain ararım 112 yi içeri attırırım

Güzel bir yazı lakin ulkede demokrasi nanay

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ocak 12:03


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi