'PTT kesinlikle kar mantığından uzaklaşmalı'

Her gün yüzlerce insanla temas halinde olan PTT çalışanlarının koronavirüs risk grubunda olduğunu öne süren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna bağlı HABER-SEN, yaptığı açıklama ile PTT şubelerinde tek kişinin çalışmasına tepki gösterdi. Şubelerde sosyal mesafeyi koruyacak personel olmadığına değinilen açıklamada, "PTT kesinlikle kar mantığından uzaklaşmalı, müşteri mantığından kurtularak herkes için ulaşılır nitelikli kamusal hizmet önündeki engeller kaldırılmalıdır" dendi.

'PTT kesinlikle kar mantığından uzaklaşmalı'
Haber albümü için resme tıklayın

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs, Türkiye’de hızla yayılıyor.

Şanlıurfa’da koronavirüs nedeniyle birçok alanda tedbirler alınırken, risk grubunda olan PTT çalışanları her gün çok sayıda vatandaşla temas ediyor. PTT çalışanları için yeterli önlemin alınmadığını öne süren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı HABER-SEN, şubelerde tek personelin bulunmasına tepki göstererek açıklama yaptı.

İşte,o açıklama:

"Çin’den tüm dünyaya yayılmaya başladığı ilk zamanlarda koranavirüsüne karşı HABER-SEN olarak, iş kolu olarak örgütlü olduğumuz PTT Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazı yoluyla virüsün yayılma biçimi ve koşullarına dair bilim insanlarından görüş alınarak gerekli tedbir ve önlemlerin alınmasını istemiştik. Ancak maalesef bugüne gelinen süreçte kısmi tedbirlerin alındığını ancak yeterli olmadığını görmekteyiz. HABER-SEN olarak gerek PTT emekçileri gerekse de halk sağlığı açısından meselenin ciddiyetinin anlaşılmadığını bir kez daha hatırlatıyoruz.

GEREK PSİKOLOJİK GEREKSE DE MORAL AÇISINDAN...

Gerekli tedbirlerin alınmaması risk grubunda yer alan PTT emekçilerini gerek psikolojik olarak gerekse de moral ve motivasyon açısından olumsuz etkilemektedir. Çünkü PTT işyerlerinde (şube ve dağıtım merkezlerinde) işlem yaptıran yurttaşların yarattığı yoğunluk ve bu yoğunluktan kaynaklı sosyal mesafenin oluşamaması yine işlem yaptıran yurttaşların yaş ortalamasının yüksek olması, virüsün PTT emekçilerine ve yurttaşlara bulaşma ihtimalini arttırmaktadır. Virüsün bazı PTT emekçilerinde görülmesi, PTT emekçileri yoluyla topluma yayılma riski taşıyacağına dair öngörümüzü doğrular niteliktedir.

PTT merkezleri çocuk, işsizlik ve sosyal yardımların verildiği dönemlerde çok kalabalık olmaktadır. Bu koşullarda COVİD19 virüsünü herhangi bir kişinin taşıyor olma ihtimalinden dolayı gerek PTT çalışanlarına ve gerekse de yurttaşlara bulaşma ihtimalini arttırmaktadır. Yurttaşların büyük çoğunluğu ev ekonomisini bu yardımlar üzerinden finanse ettiği için aylık verilen bu yardımların üç aylık bölümünün peşin ödenmesi, PTT merkezlerinde oluşacak insan kalabalığını ortadan kaldıracak ve virüsün bulaşma ve yayılımını engellemede etkili olacaktır. PTT çalışanları açısından durum daha risklidir. Çünkü bir günde bir Dağıtıcı(postacı) ve gişe memuru yüzlerce insanla temas halindedir, bu durum virüsün bulaşma ve yayılma ihtimali arttırmaktadır.

RİSK ALTINDA ÇALIŞIYORLAR

COVİD-19 virüsü dolayısıyla ülkemizde de alınan genel tedbirler kapsamında sokağa çıkmama, AVM’lerin ve pek çok firmanın satışları durdurması veya kısmi zamanlı satış yapması, yoğun üretim ve tüketim mekanizmasıyla varlığını devam ettiren sermayeyi olumsuz etkilemektedir. Ancak ne var ki insanların evlerine kapanması tüketimin durduğu anlamına gelmemektedir. Sanal ortamda ve indirimli satışlar ile az masrafla çok kar elde etmeyi hedefleyen sermaye çevreleri kar etmeye devam ederken, ürünlerin alıcıya ulaştırılması işini yüklenen PTT emekçileri risk altında çalışmaya çalıştırılmaya devam etmektedir.

Ayrıca buradan yineliyoruz!

PTT genel müdürlüğü kendi çıkardığı genelgeye uyarak şubelerde tek kişi çalıştırmamalıdır. Çünkü PTT şubelerinde PTT Genel Müdürü Hakan Gülten’in dediği gibi sosyal mesafeyi koruyacak ikinci bir görevli yoktur, şubelerin büyük çoğunluğunda tek kişi çalışmaktadır.

PTT KAR MANTIĞINDAN UZAKLAŞMALI!

Yine PTT Genel Müdürünün belirttiği gibi PTT kesinlikle kâr mantığından uzaklaşmalı, müşteri mantığından kurtularak herkes için ulaşılır nitelikli kamusal hizmet önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Dünyanın farklı ülkeleri, yayılmaya başlayan koronavirüs tehlikesine karşı, Dünya Posta Birliği aracılığıyla ticari kargolar kabul etmemekte veya bazı ülkeler imzasız ya da işyeri teslimli kargo kabul etmektedir. Bizde de benzer bir önlemin ne zaman alınacağını soruyoruz.

Biz KESK/ HABER-SEN olarak Hükümete ve PTT Genel Müdürlüğüne sesleniyoruz; PTT çalışanları ve yurttaşları koruyacak bir dizi acil önlemlerin alınması zorunludur.

Bu önlemler:

1- PTT çalışanlarına yönelik özellikle işyerlerinin günlük dezenfekte edilmesi, diğer gerekli koruyucu tedbirlerin alınması,

2- Risk grubunda yer alan PTT emekçileri sağlık taramasından geçirilmeli,

3- Tüm yurttaşların fatura borçlarının(elektrik doğalgaz, Su vb) ertelenmesi,

4- Tüm PTT şubelerimizin tamamen kapatılması, yalnızca merkezlerden işlem yapılması, ancak merkezlerde yapılacak işlemlerde sosyal mesafenin korunması ve sağlık bakanlığının açıkladığı diğer kuralların uygulanmasında azami özenin gösterilmesi,

5- COVİD-19 virüsü dolayısıyla olağanüstü haller yaşadığımız bu günlerde internet üzerinden yapılan alışverişlere kısıtlama getirilmesi,acil ve zaruri olmayan posta, kargo gönderilerinin, virüs salgını kontrol altına alınana kadar kabul edilmemesi,

6- Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, kamuda esnek ve dönüşümlü çalışma uygulamasına geçilmiştir. Dağıtıcı personel bu genelgenin dışında tutulamaz. Gişede olduğu gibi dağıtımda da dönüşümlü çalışma derhal uygulamaya konulmalıdır.

7- Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapılarak tebligatların gönderilmesinin geçici bir süre ertelenmesi."

AJANS URFA

27 Mar 2020 - 15:19 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

02

Cabbar kardaş - En azından birlik olup söz soyleyebiliyorlar.Bu da önemli

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 15:19
01

Sessiz xoca - Düşünceniz de haklısınız. Keşke bilinçli çalışanlar artsa.Biz müşteriler de faydalanmis oluruz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 15:19

Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi