Bizim fırıncılar da Suriye ekmeğini şikayet etti

Şanlıurfa’da denetimsizlik sonucu herkes fırıncılardan yana dert yanarken fırıncılar da Suriye ekmeğini hedef gösterdi. Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, “ Denetlenmiyor?” dedi.

Şanlıurfa’da bugünlerde en çok konuşulan konulardan birisi fırınlarda üretilen ekmekler. Kurumlar arasındaki yetki karmaşasından da kaynaklanan bir problem sonucu fırınlar hemen hemen hiç denetlenmiyor. Hal böyle olunca ekmekler hem hijyen olmayan ortamlarda üretiliyor hem de gramajı eksik çıkıyor. Özellikle Şanlıurfa’ya özgü bir ekmek türü olan tırnaklı ekmek, boy boy fotoğrafları çekilip sosyal medyada paylaşılarak şikayet ediliyor. Ancak ne belediyeler ne de Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü harekete geçiyor. Tam da bu noktada gözlerin çevrildiği fırıncılar, son zamanlarda satışı hızla artan Suriye ekmeğini hatırlatarak asıl onların denetlenmediğini öne sürüyor.

Kente yerleşen Suriyelilerin girdiği sektörlerin başında Suriye ekmeği adı verilen lavaş ekmek üretim işi oldu. Kentin yüzde 35’i Suriye ekmeği tüketiyor. Üstelik bu ekmeği Suriyeli mültecilerin yanı sıra Şanlıurfalı vatandaşlar da tercih ediyor. Suriye ekmeğinin günlük üretilme adedi 30 bin olarak tahmin ediliyor. Herhangi bir gramaja tabi tutulmadan üretilen Suriye ekmeği bir poşet içinde 8 adet halinde 2 liradan satışa sunuluyor. Özellikle Şanlıurfa’da fırınlarda yapılan ekmeğin adet fiyatının 75 kuruş olması ve bu ekmeğin daha ucuza gelmesi ilgiyi daha arttırıyor.

KARAATLI: SURİYE EKMEĞİ NEDEN DENETLENMİYOR?

Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, kendi yaptıkları ekmeklere denetim yapıldığını ama Suriyelilerin ekmeğine denetim yapılmadığını kaydederek, “Geçen Pazartesi Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı nezdinde üç merkez ilçe zabıta müdürleri ile Esnaf ve Sanatkârlar Birliği’nde gıda ile ilgili odalarımız başkanlarıyla birlikte bir çalıştay yaptık. Bunun başlıca konularından biri de birinci temel gıda maddesi ile ekmeğin, ekmek sektörünün Urfa’da tüketilen yüzde 35’nin mülteci kardeşlerimizin tükettiği Suriye ekmeği. Yüzde 35 Suriye ekmeği tüketiliyor, yüzde 65’i de bizim örf ve adetlerimize göre ürettiğimiz somun ve pide ekmeği tüketiliyor. Şimdi bu yüzde 65 denetleniyor da yüzde 35 niye denetlenmiyor? Üstelik biz bunu 5362 sayılı yasanın 62. maddesine uygun bir şekilde odanın ücret tarifesini belirlediği halde, Esnaf ve Sanatkârlar Birliği’nin onayladığı halde niye göz önünde bulundurulup yüzde 65’i denetime tabi tutulurken, yüzde 35 tüketilen bu ekmek neden denetime tabi tutulmuyor? Denetim yok, burada çifte standart var, bunu iddia ettik, bunun üzerinde durduk. Gündeme getirdik, onlarda denetleyeceklerine dair bize söz verdiler. Pazartesi günü böyle bir karar aldık. İleriki günlerde bakacağız, olacak mı?” diye konuştu.

Şanlıurfalıların Urfa ekmeği konusunda suçladığı zabıtayı bu kez Fırıncılar Odası Başkanı Karaatlı tekrarlayarak, “Bu konuda zabıtamız aciz, görevini yapmakta, bu konuda, bu memleketin vatandaşının bacasını kontrol ediyor. Ekmeğini kontrol ediyor, bunu neden kontrol etmiyorsun? O zaman benden ne hak iddia ediyorsun? Biz bunu savunduk, haksız rekabet oluyor. Diyelim ortada 10 tane ev var, fırın da benim. Bugüne kadar 100 eve hitap ediyordun. Bu 100 evin 35’ine Suriyeli mülteci kardeşlerimiz girdi. Ne oldu, senin burada 65 evin kaldı, senin işin düştü. Sen aynı kirayı, aynı suyu, aynı elektriği veriyorsun, aynı işçi yevmiyesini veriyorsun. Ama oradan 35 ev eksildi. Ben kalan yüzde ile idare ederken, beni denetlerken, gelirim düştüğü halde ben aynı sigorta primini verirken, aynı Bağ-Kur primini verirken, aynı elektrik suyu verirken, yanı başımda benimle hiçbir şey vermeden benim yüzde 35 ekmeğimi elimden almış. Benim buradaki esnaf ve sanatkârıma yazdık değil mi? Ben doğruluktan yanayım. Ben nasıl eşit şartlarda mücadele ediyorsam onunda eşit şartlarda mücadele etmesi gerekir. Biz biber ve patlıcan közleme ve diğer işlemleri bunları da bedava yapıyoruz. Bu bir serzeniş değil. Belediyelerimiz halkı, esnafı refaha kavuşturmak zorundadır” dedi.

‘ÜRETİLDİĞİ YER RUHSATSIZ KİMSE YERİNİ BİLMİYOR’

Karaatlı, ekmeklerin üretim yerinin ruhsatsız olduğunu ve yerinin kimse tarafından bilinmediğini ifade ederek, “Satışa sunulduğu yerlerde diyelim; kaldırımlarda ne kadar sağlıklı? Pideci kardeşlerimizinkini dolabın içinde, dolapların içeride olması koşulu ile satışa arz edilirken, bunlar domates sandıklarında, kaldırımlarda, pazarlarda, yerlerde satılıyor. Aynı zamanda ambalajın 700 gram olması gerekirken, 300 gram çıkaran var, 400 gram da çıkaran var. O zaman somuncu da 200 gram çıkarsın, 300 gram çıkarsın. Pidecininki de 180 gram olması lazım, öyleyse oda 100 gram, 150 gram çıkarsın. Mademki bu yasak, bunun ki niye serbest? Üretildiği yer ruhsatsız kimse yerini bilmiyor. Nerede üretiliyor, ne şekilde üretiliyor, ne derece hijyenik şartlarda uygun? Bunu Tarım İl Müdürlüğü’nde de dile getirdim. Gramaj kontrolü belediye de ama üretim yeri de Tarım Kontrol Şube Müdürlüğü’ne bağlandı” şeklinde konuştu.

Ahmet CAN / AJANS URFA

25 Kas 2016 - 09:04 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi