Urfa’da evler karaborsaya düştü! Konut krizi kapıda

Şanlıurfa’ya atanan memurların ev bulamadıkları için ağladığını anlatan Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı (ŞUTEM) Selahattin Tokmak, evlerin karaborsaya düştüğünü açıkladı. Konut krizinin çözümü için önerilerini sıralayan Tokmak, belediyelerin yeni imar alanları açması gerektiğini belirtti.

Urfa’da evler karaborsaya düştü! Konut krizi kapıda
Haber albümü için resme tıklayın

Fahiş zamlardan etkilenen müteahhitlerin konut üretimini azaltmasıyla Şanlıurfa’da evler karaborsaya düştü. Beton, demir ve inşaat malzemelerine gelen zamlardan dolayı havlu atan müteahhitler, zamların geri alınması için iş bırakma eylemine giderken kira ve ev fiyatları uçtu. Kentin artan nüfusuna ve aldığı göçe oranla yeni konutların üretilmemesinden dolayı, Milli Eğitim ile Sağlık Bakanlığı’nın atamalarıyla kente gelen memurlar ev bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Acı gerçeği açıklayan Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı (ŞUTEM) Selahattin Tokmak, kendi ofisinde ev bulamadıkları için ağlayan öğretmenleri gördüğünü belirterek, “ “Ben vicdanen çok rahatsız oldum ve ben bu insanlara Urfa’da ev bulamadım” dedi.

“EVLER KARABORSAYA DÜŞMÜŞ”

Son yapılan atamalardan dolayı kente gelen memurların çok fazla sıkıntı yaşandığını söyleyen Selahattin Tokmak, şuan konutta arz ve talebin birbirini karşılamadığını vurguladı. Yeni yapılan konutların karaborsaya düştüğünü aktaran Tokmak, “Fiyatlarda sürekli artış var, fırsatçılar devreye giriyorlar. Olan konutları da çok yüksek fiyata vermeye çalışıyorlar. Vatandaşlarımızın vicdanlı olması gerekiyor. Çünkü buraya gelen insanlar Şanlıurfa’ya hizmet edecekler. Bu insanların burada iyi hizmet verebilmesi için iyi hayat standartlarına sahip olması gerekiyor. Örnek veriyorum. Bir doktor buraya gelmiş, istediği standartta ev bulamıyor. Bir öğretmen gelmiş, kendi istediği standartta ev bulamıyor. Bu insanlar genç ve henüz atanmış dolayısıyla bunlar öğrencilerimize gerekli eğitimi vermekte sıkıntı çekiyorlar” ifadelerini kullandı.

“YENİ İMAR ALANLARI AÇILMALI”

Geçen hafta belediye başkanları ve milletvekillerinin katılımıyla düzenlenen bir toplantıya katıldığını aktaran Tokmak, toplantıda konut krizini gündeme getirdiğini söyledi. Toplantıda önerilerini sunduğunu söyleyen Tokmak, “Gerekli çalışmaları yapacaklarını bize beyan ettiler. Yeni imar alanlarının oluşturulması gerekiyor. Mevcut imar alanlarında altyapı ve üstyapı çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bu şekilde müteahhitleri teşvik etmeliyiz. Konut üretimi bu şekilde artar. Bu çalışmalar yapılarsa konut fiyatlarında düşüş yaşanır. Bizler belediyelerimizden bu atılımı ciddi anlamda bekliyoruz” diye ekledi.

“KONUT YAPIP KİRAYA VERENE DESTEK VAR”

Şuan Şanlıurfa’da müteahhitlerin sıkışmış durumda olduğunu sözlerine ekleyen Tokmak, “Karaköprü’nün merkezinde en kötü arsanın metrekaresi 3 milyonun üzerinde ve tabi bulabilirseniz. Daha uygun fiyata olan arsalar var. Müteahhitler farklı bölgelere teşvik edilmeli. Düşük fiyatlı arsaya bina inşa edilirse konutun maliyeti daha düşük olur. Hükümetin yeni bir çalışması var. Konut inşa edip kiraya verenlere ciddi anlamda teşvikler veriliyor. Girişimciler ve müteahhitler bu teşviki takip etsinler. Böyle bir teşvik her açıdan karlı olur. Hem de kira sorunu büyük bir anlamda çözülmüş olur. Bu sıkıntı sadece Urfa’da değil ülke genelinde böyle bir sıkıntı var. Devlet bu sıkıntıya bir çözüm bulma konusunda çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

“ÖĞRETMENLER AĞLIYOR”

Konut sorunu TOKİ’nin tek başına çözemeyeceğini vurgulayan Tokmak, “O da çözüm olur ancak tam bir çözüm değil. Belediyeler kendi firmalarıyla anlaşıp konut üretebilirler. Ben kendi ofisimde ağlayan öğretmenleri gördüm ve vicdanen çok rahatsız oldum ve ben bu insanlara Urfa’da ev bulamadım. Fiyatlar maliyete bağlı olarak artıyor. 200 bin olan bir gayrimenkul şu an 400 bin lira olmuş durumda. 200 bin liralık bir gayrimenkulün gelir beklentisi farklıdır 400 bin liralık bir gayrimenkulün gelir beklentisi farklı dolayısıyla kiralarda fiyat farkı bu nedenle oluşuyor” diye konuştu.

UĞUR BUDAK – MUHAMMET A.KADİR ESEN AJANS URFA

15 Eyl 2021 - 11:03 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

07

URFALI - NE YAZIKKİ HERKEZ PARA GÖZ OLMUŞ NE NAMUSLU EV SAHİBİ NE DE EMLAKÇI KALMIŞ 15 BİN ÖDEDİĞİ TOKİ EVLERİNİ DAHA TAKSİTİNİ DAHİ ÖDEMEDEN 75 BİNE ÇIKARMIŞLAR 60 BİN KAR BÖYLE VİCDANSIZLIK OLMAZ HARAM ZIKKIM OLSUN İNŞALLAH

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Eylül 11:03
06

Bitmişiz abi - Türkiye bitmiş. Birbirimizi kandırmayalım. Gıda desen her ay zam. Meyve desen 10tl den düşmez. Ev kiraları başını almış gidiyor. Konut fiyatları sanki trilyon sıradan bişeymiş gibi konuşuluyor. Vurguna talana yolsuzluğa gelince hat safhada.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Eylül 11:03
05

Bozan - Ezbere konuşuyorsun başkan ezbere sektördesin ama kentten be habersin.Şuan kentin her tarafı imara açılmış...Fakat ne yazık ki rantiyeci belediyelerimiz imara açmasına açmış ama hizmet götürmüyor.20 yıl önce Sn.Fakıbaba, 100 bin kişinin yaşayacağı dağ eteğini imara açmış...Hani alt yapısı, yolu yok! Zeynel Abidin Beyazgül 3 ay önce gizli bir kararla kentin tek zengin bitki örtüsüne sahip Mehmetçiği imara açtı.Hani alt yapı, yol o da yok! Kaşmerlik edip kaşmeri imara açtılar hani alt yapı, yol o da yok! Milletten böylelikle emlak vergisi almak için imara açıp halkı vergiye bağlıyorlar...Hele gidin Antep e Sn.Fatma Şahin, Bağlarbaşı, ibrahimli,karataş ı imara açmış gidin açtığı yolları görün otoban standartlarında yollar bizim troo ların işi karı rant sağlamak, hırsızlık yapmak bu nedenle sen hangi imardan bahsediyorsun.Hele önce burnumuzun dibinde yer alan dağ eteğini bir hal etsinler ondan sonra kaşmerlik yapıp 30 km.uzaklıktakı kaşmeri imara açsalar...

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 15 Eylül 11:03
03

SİZ BÖYLE ALGI HABERLERİ YAPARAK KİRACILARA KÖTÜLÜK YAPIYORSUNUZ, ALGI OLUŞTURARAK EV SAHİPLERİ İSTEDİKLERİ FİYATA ÇEKERLER - HABER YAPMAK İÇİN HABER YAPMAYIN DETAYLI BİRAZ DÜŞÜNÜN LÜTFEN...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Eylül 11:03
02

DoğrucuDAvut - Tüm boş parselleri doldurdunuz, parsel kıtlığı var zannedersin. Sürekli yeni imar yerleri açılsın diyor. Yeni hava alanın oradaki arsalar kaç yıldır aynı fiyatta, arz var talep yok. Sürekli rant peşindeler. İmar desen ucube ve tip imar, vizyon yok. Tamamen betondan bir şehir olduk. Yeşil alan yok denecek kadar az, inşaat maliyetleri yüksek. Tokinin yaptığı binalar piyasadaki yapılarla aynı fiyat, arsası bedava olmasına rağmen.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Eylül 11:03

Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi