Sınır ticaretinde yaşanan sorun Meclis gündeminde

HDP Urfa vekili Osman Baydemir son yıllarda, Urfa başta olmak üzere, Suriye'ye sınırı olan illerin, sınır kapılarının kapalı olmasından kaynaklı, yaşadığı ekonomik sorunları ve alınan/alınacak önlemlerin neler olduğunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığına sordu.

Resmi verilere göre, sadece Urfa'da 2000 yılında 43 bin dolar olan ihracat 2010 yılında 80 milyon doları geçmiş ve ilin toplam ihracatı 2010 yılında %42'ye çıktı.

Ancak son zamanlarda ihracatta düşüş yaşlanıyor.

Konuyu gündeme getiren HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, "sınır ticaretinin durma noktasına gelmesi Urfalılar başta olmak üzere sınır ticaretiyle geçimini sağlayan binlerce ailenin ciddi ekonomik sorunlar yaşamasına yol açmıştır. Bu durum son 2-3 yıllık sınır ticaretine dair politikaların gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır" diyerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığına soru önergesi sundu.

8 maddelik önergede Baydemir, Mürşitpınar, Ceylanpınar ve Akçakale sınır kapılarının açılması için Bakanlığın bir çalışması olup olmadığını da sordu.

İşte o önerge,

  1. 2000'li yıllarda Suriye'ye sınırı olan illerin toplam ihracatı ne olmuştur? İhracat kalemleri nelerdir?
  2. 2011'de başlayan bölgedeki çatışmalı süreçten günümüze Suriye'ye sınırı olan illerin toplam ihracatı nedir? Toplam ihracatta ne kadarlık bir düşüş yaşanmıştır? Bu dönemdeki ihracat kalemleri nelerdir?
  3. 2011 yılında bugüne Urfa'da ihracatın kalemlere göre yıllık dağılımı nasıldır?
  4. Mürşitpınar, Akçakale, Ceylanpınar sınır kapıları hangi tarihlere kadar açık tutulmuştur? Bu kapılardan, 2012’den açık olduğu döneme kadar hangi kalemlerde ihracat yapılmakta idi? İhracatın yıllara göre dağılımı nedir?
  5. Suriye'ye sınırı olan illerde ihracatın durma noktasına gelmesinden en çok etkilenen kesimler hangileridir? Bu kesimlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığınızca bir çalışma yürütülmüş müdür?
  6. Suriye'ye sınırı olan illerde durma noktasına gelen ihracatın, bölge illerinde yaşanan olumsuz sonuçlarının önüne geçmek için beş yıllık süre zarfında Bakanlığınızın attığı adımlar neler olmuştur?
  7. 2011'den bugüne Suriye'ye dair AKP politikaları ihracatı hangi yönde etkilemiştir? Bakanlığınızın öngördükleri çerçevesinde bu konuda hükümete ne tür uyarıları olmuştur?
  8. Sınır ticaretinin normalleşmesine yönelik gelecek dönemlere dair bir master planınız bulunmakta mıdır? Bu minvalde Mürşitpınar, Ceylanpınar ve Akçakale sınır kapılarının açılması için Bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?

24 Haz 2016 - 08:38 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi