Şanlıurfa’da lisanslı depoculuk çiftçinin yüzünü güldürüyor

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili Vedat Polat, Şanlıurfa’da lisanslı depocuk sistemi yatırımının arttığını belirterek, yılsonuna kadar lisanslı depoculuk kapasitesinin 250 Bin’i geçebileceğini ve çiftçilerin bu sayede daha çok kazanç elde ettiğini söyledi.

Tarımsal ürünlerin ekonomiye kazandırılarak en iyi şartlarda muhafaza edilmesini sağlayan lisanslı depoculuk sistemiyle, çiftçiler daha çok kazanç elde etmeye başladı. Arz fazlasından dolayı alım fiyatlarının düştüğü hasat döneminde, ürün satma zorunluluğunu ortadan kaldıran lisanslı depoculuk sistemi, sağlıklı ve güvenli depolama imkânının yanında avantajlarıyla da çiftçiyi mutlu ediyor.

Lisanslı depoculukta devlet tarafından sağlanan stopaj, kira, analiz ve nakliye desteğiyle birçok giderden muaf tutulan çiftçiler, bununla birlikte ürünlerini değerlendiğinde satarak hasat döneminden daha fazla kar sağlıyor.

POLAT: ŞANLIURFA’DA LİSANSLI DEPOCULUK YATIRIMI ARTIYOR

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili Vedat Polat, Türkiye’nin 7’nci büyük ili olan ve ekilebilir tarım alanı olarak Türkiye’nin en büyük 3’üncü ili konumunda bulunan Şanlıurfa’da lisanslı depocuk sistemi yatırımının arttığını belirtti.

BİHA’ya açıklamada bulunan Polat, lisanslı depocuk hakkında bilgiler vererek, “Ürünler hasat döneminde ucuz olur, hasat sonrası fiyatlar yükselir. Bu nedenle çiftçilerimiz hasat döneminde ürünlerini ucuza satmamak için

ürettikleri ürünlerini bu lisanslı depolara koyabiliyorlar. Devlet, ürünlerini depolara koyan çiftçilere kira yardımı da yapıyor. Aynı zamanda depoya konan ürün karşılığında ürün senedi alınıyor, bu senet karşılığında da bankalardan faizsiz kredi kullanılabiliyor. Çiftçiler, bu faizsiz krediyle de o dönemdeki maddi sıkıntısı gideriyor, tarımsal üretimine devam edebiliyor ve ürününü bekletebiliyor. Ürününün fiyatı ileriki zamanda yükseldiğinde, Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın aracılığıyla ürününü istediği şekilde satabiliyor. Böylece ürün Türkiye’nin her tarafında satılabiliyor” dedi.

“FISTIK İÇİN DE LİSANSLI DEPOCULUĞA İHTİYAÇ BULUNUYOR”

Şanlıurfa’daki lisanslı depoculuğun kapasitesinin her geçen gün arttığını vurgulayan Polat, açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Şanlıurfa, çok ciddi bir tarımsal potansiyeline sahip, bu anlamda Şanlıurfa’nın lisanslı depoculuk ihtiyacı halen var. Birde farklı ürünlerde bu ihtiyaç doğuyor. Sadece tahıl, buğday ve arpa, mısır gibi ürünler dışında pamuk için de Ticaret Borsası lisanslı depoculuğu faaliyete geçirişti. İlimizde pamuk lisanslı depoculuğa daha fazla ihtiyaç var. Şanlıurfa fıstığı için de lisanslı depocuğa ihtiyaç bulunuyor, bunu Gaziantep yaptı.

“LİSANSLI DEPOCULUKTA KAPASİTEMİZ ARTACAKTIR”

Bölgedeki üretim desenine göre; Şanlıurfa’da lisanslı depoculuk ihtiyacımız bulunuyor. Lisanslı depoculuk yatırımları da aslında yatırımcılarımız tarafından yapılmaya başlandı. Yatırımcılarımızın bu yönde Şanlıurfa’da yatırımları devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda lisanslı depoculukta kapasitemiz artacaktır.

Şuanda yatırımlar daha çok tahıl ve hububat ürünlerine yöneliktir, pamuğa yönelik de yatırımlar var. Çünkü Şanlıurfa olarak en çok ürettiğimiz ana ürünler pamuk, buğday, arpa, mısır ve mercimektir. Yatırımlar da bu yöndedir. Şanlıurfa’da lisanslı depoculuk kapasitesi ilçelerle birlikte yılsonuna kadar 250 Bin tonun üzerine çıkacağı tahmin ediyorum. Bu kapasite ilerleyen zamanda artacaktır.”

UĞUR BUDAK/AJANSURFA

02 Şub 2021 - 17:02 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi