MÜSİAD'dan alkışlanacak kampanya: Tüm borçlar ödendi

Afrin Operasyonu sırasında, Suriye’den atılan roketler sonucu sıkıntı yaşayan Kilis halkının esnafa olan borcu, MÜSİAD tarafından başlatılan “Zimem Defteri” kampanyası ile ödeniyor. Zimem Defteri kampanyası Şanlıurfa'da da hayata geçirilecek.

MÜSİAD'dan alkışlanacak kampanya: Tüm borçlar ödendi
Haber albümü için resme tıklayın

Osmanlı döneminde sıkça uygulanan “Maddi durumu iyi olmayanların esnafa olan borcunun ödenmesi” geleneği, MÜSİAD tarafından başlatılan kampanya ile sürdürülüyor.

Kilis'te, Suriye'den atılan roketler nedeniyle sıkıntı yaşayanların esnafa olan birikmiş borçları, Zeytin Dalı Harekatı'na destek amacıyla MÜSİAD tarafından Kilis’te düzenlenen Başkanlar Toplantısı sonrası başlatılan kampanya kapsamında ödeniyor. MÜSİAD üyesi işadamları, bakkal ve fırın esnafını ziyaret ederek veresiye defterlerini satın alıyor. MÜSİAD üyesi hayırsever iş adamları tarafından ödenen borçlar, bölge halkının ve esnafın rahat bir nefes almasını sağlıyor.

Zimem Defterlerinin satın alınması kampanyasına ilişkin konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, temeli Osmanlı Devletine dayanan bu geleneğin yaşatılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Kaan açıklamasında “ Zimem Defterlerinin satın alınması uygulaması ile Osmanlılardan bize miras kalan ve önceki dönemlerden itibaren MÜSİAD tarafından uygulanan bu anlamlı geleneği yaşatmak istedik. Kilis, Suriye’de yaşanan gerilimlerden en çok etkilenen illerimizin başında geliyor. Roketli saldırılar sonucu bölge halkı ve esnafımız büyük zarar gördü. Bizler de bu şekilde bir kampanya başlatarak esnafımıza ve borcunu ödemekte zorlanan vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD Kilis Şube Başkanı Harun Reşit Badem gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının bir Osmanlı geleneği olan "zimem" kültürünü yaşatmak olduğunu belirtti.

Bu kapsamda gönüllü Kilisliler olarak etkinliği severek uyguladıklarını dile getiren Badem, şöyle konuştu:

"İnşallah en uzak yerlere kadar elimizden geldiği kadar ulaşmak istiyoruz. Rabbim bunun devamını getirmeyi bizlere nasip etsin. Suistimale uğramaması için bir ekip oluşturup altyapısını hazırladık. Şimdilik 3 gün içinde 15 esnafımıza ulaştık. Ekip olarak kısa zamanda çok kişiye ulaşmak istiyoruz " dedi.

Kampanyanın MÜSİAD üyelerinin toplantı yapacağı tüm iller için geçerli olacağı öğrenildi. O iller arasında Şanlıurfa da bulunuyor. MÜSİAD kentte yoksul mahallelerden birine gidip veresiye defterindeki tüm borçları silecek.

Zimem Defteri Nedir?

Zimem kelimesi, zimmet (borç) kelimesinin çoğuludur. Zimem Defteri, veresiye alışveriş yapan kişilerin isimlerinin yazılı olduğu “veresiye defteri” anlamına gelmektedir. Osmanlı Devleti zamanında durumu iyi olanların, özellikle Ramazan aylarında esnaflara giderek borcu olanların borcunu ödemesi bir gelenek haline gelmiştir. Bu gelenek daha sonra Zimem Defteri şeklinde şöhret kazanmıştır.

20 Şub 2018 - 11:49 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi