Çimentoculardan müteahhitlere hodri meydan: “Ev fiyatlarını düşürün çimento bedava”

Müteahhitlerin çimento fiyatlarındaki zamlara gösterdiği tepkiye çimentoculardan yanıt geldi. Dünyanın en ucuz çimentosunun Türkiye'de satıldığını vurgulayan sektör temsilcileri, müteahhitlerin konut fiyatlarını yüzde 50 indirmesi durumunda çimentoyu bedava verecekleri iddiasında bulundu.

Çimento sektörünün çatı kuruluşlarından TürkÇimento'nun Anadolu Buluşmaları etkinliği Gaziantep'te yapıldı. Etkinlik öncesi basınla yapılan sohbet toplantısında ve sektörün online katıldığı etkinlikte TürkÇimento Başkanı Fatih Yücelik, TürkÇimento Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu ve TürkÇimento Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir, açıklamalarda bulundular. Çimento fiyatlarının pahalı olduğu için iş bırakan müteahhitlere de yanıt veren sektör temsilcileri, dünyanın en ucuz çimentosunun Türkiye'de satıldığını söyledi.

Müteahhitlere seslenen çimentocular, "Müteahhitler daire fiyatlarını yüzde 50 düşürürse çimentoyu bedava veririz" iddiasında bulundu.

“1 MİLYONLUK DAİREYE 7 BİN LİRALIK ÇİMENTO KULLANILIYOR”

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, "Çin'de çimento 70 dolar, Türkiye'de fabrika çıkış fiyatı 340 lira. Bugün 150 metrekare bir dairede temeli, bahçesi dahil 70 metreküp beton harcanıyor. Beton ortalama metreküp fiyatı ise 300 lira. Yani toplam 21 bin lira yapıyor. Burada çimentonun payı da en fazla yüzde 33-35. Müteahhitlerin 1 milyona sattıkları dairenin içinde çimentonun bedeli 7-9 bin lira. Dolayısıyla konut fiyatının içinde çimentonun maliyeti oldukça kısıtlı" diye konuştu.

“KONUT İNŞAATI MALİYETİNDE ÇİMENTONUN DEĞERİ YÜZDE 3.5”

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir de çimento ve inşaat sektörünün birbirinden ayrılamayacağına dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yükte ağır ama pahada hafif bir ürün üretiyoruz. Yaklaşık 2 yıl önce ODTÜ'ye 6 ay süren bir araştırma yaptırdık. Bu araştırmanın sonucunda konut inşaatının maliyetinde çimentonun değeri yüzde 3.5 çıktı. Konut lüks olunca bu yüzde 3'e düşüyor. Türkiye'de 55 fabrika var, hiçbirinde iddia edildiği gibi 500 liralara varan fiyatla satış yoktur. Türkiye'nin çimento fabrikalarının tamamının fabrika kapısındaki satış fiyatı 330-340 TL. Bu nakliye ile 200 km taşınırsa o tamamen nakliye bedeli olarak fiyatın üzerine gelir. Bu çimentocuları bağlamaz. Limak olarak yurtdışında da çimento fabrikalarımız var. Biz hem çimento üreticisi hem tüketicisiyiz. Fildişi'nde 1000 TL. Mozambik'te 105 dolar. Türkiye'deki satış fiyatımız 35 dolar. Dünyanın en ucuz çimentosu Türkiye'de"

AJANS URFA

16 Eyl 2021 - 13:03 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi