BU KENTİN GÖRÜNMEYEN YÜZLERİ…

Genç nüfusuyla övündüğümüz Şanlıurfa, en yüksek çocuk nüfus oranına sahip olan il olarak da karşımızda duruyor. Şu cevhere bakar mısınız?

Atatürk’ün yarınları emanet ettiği, ulusal egemenliği varlıklarına armağan kıldığı çocuklar, geleceğimizin mimarları, kentin en önemli dinamikleri en çok bu şehirde yaşıyor.

Peki ne kadar yaşatabiliyoruz onları hak ettiklerince? Sosyal hayatta ne kadar yer buluyorlar kendilerine, yerel yönetimlerin projelerinde ne kadar varlar, meclisteki vekillerin akıllarında ne kadar yer ediniyorlar?

23 Nisan’ı geride bırakırken görmezden gelinen ve aslında kenti o hep hayal ettikleri Urfa’ya taşıyacak olan çocuklardan bahsedelim istiyorum.

Klasiktir; vekilleri, başkanlar, dernek veya STK başkanları, kurum temsilcileri, özel sektördeki patronlar kutlama mesajı yayımlarlar. Okudunuz mu bilmiyorum ama zaten hepsi birbirinin çok benzeri olan mesajlarda işçi çocuklardan hiç bahseden yoktu. (varsa da ben denk gelmedim) Oysa bu kentin çocuklarının çoğu işçi… Ya tarlada, ya fırınlarda, ya berber dükkanlarında, ya pazarlarda, ya bakkalda, ya sokaklarda önlerinde tartılarla, ya da çöplerde bir karton peşinde. Hatta merdiven altı dediğimiz en riskli yerlerde. Kimse onların bayramını kutlamazken onlar için bir mücadeleden ya da mücadele umudundan dahi bahsetmedi. Oysa işçi çocukların da bayramıydı, kimse görmedi…

Çocuklar işçi olunca haliyle ekonomik durumları kötü olduğu için eğitimleri de bu durumdan direkt olarak etkilenen binlerce çocuğumuz var. Mevsimlik işçilerimiz, canımız çocuklarımız. Yine kimse bu bayram onları dile getirmedi. Daha güzel yarınları temenni ettiler ama o daha güzel yarınlara giden eğitim yoluna kimse ışık tutmadı. Bu bayram tableti eksik olan, kırtasiye malzemesi olmayan çocuklara birileri ulaştı mı sanmıyorum. Çadırda veyahut tarlada ziyaret edilmediler. Bu bayram kimse onları da mutlu etmedi.

Engelli çocuklarımız var bizim, pandemide herkesten daha çok mutluluğa ihtiyaç duyan. Zira kısıtlı bir zaman diliminde dahi olsa okullarına giderek sosyalleşen bu çocuklar. Alıştıkları bir ortamdan bu süreçte uzak kaldılar. Ekonomik durumu iyi olan aileler bahçelerine kurdukları oyun grupları, aldıkları oyuncaklar veya sosyalleşebilecekleri dijital platformlar kurarak bir şekilde çocuklarıyla yeni sürece uyum sağladılar ama ya ekonomik durumu olmayanlar. Zaten zor olan yaşamları bu süreçte bir çıkmaza giren engelli çocuklarımız ne yazık ki böyle özel bir günde anılmadı. Sembolik de olsa ne ev ziyareti yapıldı, ne engelli çocuklar için bir park sözü verildi. Geçtim bunları kutlama mesajlarında dahi kimse engelli çocukları dile getirmedi.

Uzayıp gider unutulan çocuklar. Henüz bir müze görmemiş, Göbeklitepe’ye uğramamış çocuklar, kız çocukları, çocuk gelinler, çocuk damatlar, bağımlı çocuklar, hastalar… (Hasta çocuklar için Şanlıurfa Gönüllü Palyaçolar ekibinin hastanede yaptıkları etkinlik harikaydı. Onları kesinlikle ayrı tutuyorum)

Yok sayıldılar. Yok saydılar. Oysa bir haneye girmenin yolu çocukların kalbine dokunmaktan geçer. Bunu bilse keşke yetkiyi elinde bulunduranlar. Bilseler aslında ötekileştirilen, dezavantajlı çocukların böylesi günlerde daha çok beklenti içine girdiklerini. Nasıl mutlu olacaklarını, sevinçlerinin evreni nasıl pozitif bir atmosfere dönüştüreceğini…

Bu kentin geleceği onlar.

Bu şehri yarınlara taşıyacak olan bu çocuklar.

Ekonomik ve eğitim durumlarından sosyal hayatlarına her alanda onları yetiştirmek koltuk sahibi, söz sahibi her bireyin sorumluluğu. Bizlerde ne kadar yer edinirse çocuklarımız, yarınlardan o kadar emin ve güçlü bahsedebileceğiz. Bu cevherlere sahip çıkılması dileğiyle…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Özlem Koçhan Çelik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.



Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi