BORÇLARI YAPILANDIRMA YASASI RESMİ GAZETE’DE

Devlete borcu olan vatandaşlara büyük avantajlar sağlayan, torba yasa olarak da adlandırılan “7256 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 17.11.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

YASA NELER GETİRİYOR, AVANTAJLARI NELER?

7256 sayılı Borçları yapılandırma yasası Maliye Bakanlığına, SGK’na, belediyelere, özel idarelere ilişkin borçların yapılandırılmasına ilişkin hükümleri içeriyor. Yapılandırma kapsamında borçların anaparalarına, gecikme cezası, gecikme zammı ile gecikme faizi uygulanmayacak, bunun yerine borç anaparaları Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) ile güncellenecektir. Borçların yapılandırılması; borcun niteliği ve gecikme süresi ve taksit durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte peşin ödemelerde anapara dışındaki gecikme cezaları ve faizlerin %90’nını silecektir. Yasanın sağladığı imkânları kurumlar itibariyle özetleyelim;

MALİYE BAKANLIĞI: Her tür vergi borçları, Motorlu Taşıtlar Vergisi, İdari Para Cezaları, Trafik Para Cezaları, Öğrenim Kredisi, Ecrimisil borçları gibi Maliye Bakanlığınca tahsil edilen borçları yeniden yapılandırarak peşin ve ya taksitle ödeme imkânı getiriyor.

SGK: Sigorta Primleri, Genel Sağlık Sigortası primleri, İşsizlik Sigortası Primleri, Yersiz Ödenen Gelir ve Aylıklardan kaynaklı borçlar ile 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmetlerin hizmete saydırılması halinde doğacak borçları yeniden yapılandırarak peşin ve ya taksitle ödeme imkânı getiriyor.

BELEDİYELER: Emlak Vergileri, Su bedelleri, İlan ve Reklam Vergisi, Çevre Temizlik Bedelleri, Eğlence Vergisi,, İşgaliye Harcı, Harcamalara Katılma Payı, Ecrimisil Gelirleri, Hal Rüsumları gibi alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor.

ÖZEL İDARELER: Özel İdarelerin 6183 sayılı kanun kapsamında takip edilen alacaklarına yapılandırma imkânı getiriliyor.

HANGİ TARİHE KADARKİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA?

Yapılandırma Yasası Vatandaşların 31 AĞUSTOS tarihine kadar olan borçlarını ihtiva ediyor. Bu tarihe kadar olan borçlar ve bu borçlara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer'i alacakları yeniden yapılandırılıyor. 31 Ağustos 2020 sonrası borçlar kapsam dışı olacak. Ayrıca Düzenleyici ve Denetleyici kurullar tarafından verilen idari para cezaları ile COVID-19’la mücadele kapsamında Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde verilen para cezaları ve yasak yerlerde tütün kullanımı nedeniyle verilen para cezaları kapsama girmiyor.

BAŞVURU VE ÖDEME SÜRESİ?

Vatandaşların kesinleşmiş borçları ile ilgili olarak son başvuru tarihi 31 Aralık 2020’dir. Vatandaşlar bu tarihe kadar ilgili dairelere başvurabilecekleri gibi internet üzerinden de başvuru yapabilecekler. Borçlar peşin olarak ödenebileceği gibi taksitlendirilerek de ödenebilecek. Borçlarını taksitle ödemek isteyenler için 36 aya kadar vade imkânı getiriliyor. Bu bağlamda borcu olanlar borçlarının 36 aylık vade iki ayda bir olmak üzere 18 taksitle ödeyebilecek. Yapılandırılan borçlarda ilk taksit; vergi borçlarında Ocak 2021’de, SGK borçlarında Şubat 2021’de başlayacak.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Vedat Akıllı - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

01

Ahmet - Yapılandımada,taksit halinde indirim filan yapılmıyor. Eğer peşin ödersen faiz düşüyor . O da bu dönemde para bulursan

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Kasım 11:04


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi