BİR ÇEKİLMEZLİK HALİ: APARTMANDA YAŞAM

Yerde türlü türlü çöpler.

Asansörde her türden koku.

Merdivenlerde çamur izleri.

Bahse konu yer Şanlıurfa ' da sıradan bir apartman.

Kime dokunsam aynı dertten muzdarip. Bu yüzdendir ki çoğunuza yabancı değil bu tanımlamalar.

Önceden ihtiyaçlara göre alınan evler vardı. Kaç odalı, penceresi nasıl, yerler parke mi, doğalgazlı mı? Uzayıp giden sorulara şimdiler de “Apartman temiz mi?” sorusu da eklendi. Temizlik en önemli ihtiyaç, apartman hayatında huzurun ana kaynağı oldu.

Düşünün, işe gidiyorsunuz yerlerde çöpler karşılıyor sizi. -Özellikle de bebek bezleri- Evden işe mutsuz bir insan portresi.

İşten eve geliyorsunuz ve eşiniz yaptığı yemeği düşünüp adımlarınızı hızlandırıyorsunuz. Asansöre bir giriyorsunuz keskin bir koku… İşten eve mutsuz bir insan portresi.

Her gün benzer durumlar karşısında derin bir nefes alıp sakin kalamıyorsunuz. Apartman sakinleri tanımının dışına çıkıyorsunuz.

Hemen hemen her apartmanda benzer durumlar yaşanıyor. Kapıcısı olan da dertli olmayan da. Üstelik kapıcılar daha da dertli. “Abla” diyor “Ben zaten çöp topluyorum bak yere atmışlar. Nasıl olsa temizlerim diye kapı önüne su sızdıran çöp poşetleri bırakıyorlar.”

Apartmanlarda alabildiğine çöp kokusu.

Bu durum fiyatlara yansıyacak kadar ciddi bir hal almış.

Ev almak isteyene “Apartman temiz” ücreti de ekleniyor. Temizliği artık parayla satın alıyoruz.

Sorsan hepimiz Müslümanız. E temizlik hani imandandı?

Sorsan hepimiz okur yazarız. Hani her şeyin başı eğitimdi.

Verilere bakınca artan eğitim seviyesinde bu gerçeği nereye oturtacağız? Elhamdülillah Müslümanız diye övünürken bu tabloyla kime nasıl hesap vereceğiz?

Üstelik sorun sadece bununla da sınırlı değil, bir avuç insan dışarıdan yöneltilir olmuşuz.

Aidat toplanmıyor, ortak kararlara uyulmuyor diye yöneticiler ve apartman sakinleri arasında yaşanan huzursuzluk öyle bir raddeye gelmiş ki yöneticiler bile artık şirketler üzerinden hizmet vermeye başladı.

Anlaşamıyoruz, uzlaşamıyoruz, ortak noktada buluşamıyoruz. Bu yüzden siteyle uzaktan yakından alakası olmayan şirket yetkilileri, yönetici sıfatıyla bizi idare ediyor yada aslında idare etmeye çalışıyor.

Oysa toplu yaşam alanlarındaki kurallara sadece insani, vicdani açıdan değil kanuni bir yükümlülük olarak uymak zorundayız. Mahkemelere bir bakın. Kanunlar çerçevesinde koruma altına alınan komşuluk ilişkileri üzerine sayısız dava dosyası var. İlişkiler artık uzlaşma noktasından çıktığı için çare mahkemelerde aranıyor. Apartmanlarda bir çekilmezlik hali…

Biliyorum, bu sorunların bir çaresi de yok. Müstakil ev alacak durumunuz yoksa işiniz tamamen şansa kalmış.

Gözlemlediğim odur ki şansızlar halkası da gün geçtikçe büyüyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Özlem Koçhan Çelik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.

06

apt şikayetçisi - şanlıurfa için apartmanda oturma kültürünün olmadığı tek il desek yeridir. balkonda mangal yapanı mı, 3.kattan arabasını yıkayanı mı, 5.kattan aşağıdaki ağaçları sulayanı mı desem.

urfada enteresan şeyleri not almaya kalksanız bi yerden sonra not almayı bırakıraınız. çünkü yazmakla bitmiyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 10:17
04

Ahmet Yolcu - Neden tek katlı modern bahçeli evler yok? Hayal edecek mütehit yok mu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 10:17
02

Şeyhmus Çakırtaş - Son yıllarda Urfa ile ilgili okuduğum en iyi yazı. Tebrikler. Hayatımıza kendimiz yön verme konusu oldukça ciddi bir iş. Apartman ve kent. Ayrılmaz ikili. Ama ne yazık ki kimsenin gündeminde değil. Mesela apartman bahçeleri, dış cephe boyaları neden belediyeyi hiç ilgilendirmez? Asansörlerin hiç birinde güvenlik yok. Neden kullanıma kapatılmıyor? Soru çok, cevap yok....Yazı için tebrikler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 10:17
01

heso - bu konullar normaldir bu tolmuda milletin yuzde 90 musluman olan bir ulkede cocuk bezi balkonda atilir sabak aksam demez tebiyesiz cocukllar buyutuler yere tukur sofrayi temizle balkonda copleri bahceye att tarfikte yaya saygisi yok hangisi diyelimki lafa gelince dinde imanda bahseder ama elin gavuru hayvan pisligini bile disariya atmaz devlet sormadan temizler ...bu toplumun yuzde 75 keske fiziksel ozurlu olsaydi beyizn ozurlusu olmasaydi yani ozur dilerek ozurluyu kucultemek anlaminda demedim sadece onlara saygisi olmayan bir toplum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 10:17


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi