"Tarihin sıfır noktası" tarih kitaplarında yok!

Şanlıurfa'da bulunan ve tarihin sıfır noktası olarak adlandırılan Göbeklitepe'nin ders kitapları ve müfredatta yer almaması tepkiyle karşılandı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine girdi, Davos'ta görücüye çıktı ama gelin görün ki dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe müfredatta ve tarih kitaplarında yer almadı.

Şanlıurfa'da 12 bin yıl öncesine dayanan dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe hak ettiği değeri bir türlü göremiyor. 2014 yılında hayatını kaybeden kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt'in dünyaya duyurduğu Göbeklitepe'yi gelecek nesillere aktarmada büyük bir hata yapıldı. Milli Eğitim "Göbeklitepe" sınavında sınıfta kaldı. Öğrencilerin tarih sayfalarında okuyup öğrenmesi hatta geziler düzenlenmesi gereken Göbeklitepe ne müfredatta ne de tarih kitaplarında yer aldı.

Son yılların "en büyük arkeolojik keşfi" olarak gösterilen Göbeklitepe'nin eğitim ve öğretimde hak ettiği değeri görmemesi ise tepkilere neden oldu.

Kent Konseyi Eski Başkanı Yusuf Sabri Dişli gündeme getirdiği konuya dair "Göbeklitepe müfredatta yoksa, günümüzde eğitim gören nesiller dünya tarihini eksik öğreniyor demektir. GöbekliTepe'nin müfredatta girmesinin 2 temel karşılığı var. 1-EĞİTİM ÖĞRETİM 2-Urfa tanıtıma milyonlarca dolar harcasa müfredat kadar olmaz" dedi.

Bazı vatandaşlarda diğer illerdeki öğrencilerim yanı sıra Şanlıurfa'daki çoğu öğrencinin bile Göbeklitepe'yi hala bilmiyor oluşundan yakındı.

GÖBEKLİTEPE HAKKINDA

Harran Ovası'na hakim bir konuma sahip olan Göbeklitepe, Şanlıurfa Örencik köyünden Şavak Yıldız'ın, tarlasını sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götürmesiyle ortaya çıkmıştı. Tarlasında bulduğu taşı, tarihi değeri olabileceği şüphesiyle müzeye götüren Yıldız, dünyadaki arkeolojik bilgileri yerle bir eden 12 bin yıllık Göbeklitepe Tapınağı'nın ortaya çıkartılmasını sağlamış oldu. 2007'den itibaren Klaus Schmidt başkanlığında yürütülen 5 bin metrekarelik alanda yapılan çalışmalarda, 20 adet tapınma amaçlı alan keşfedilirken, bunlardan şimdiye kadar 6'sı gün yüzüne çıkartıldı. İnsanlığın doğduğu yer olarak gösterilen Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de alındı. Yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olan avcı ve toplayıcı insan toplulukları zamanında, şehir hayatına henüz geçmeden inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe, Standford Üniversitesi başta olmak üzere birçok yabancı üniversite tarafından da son yılların "en büyük arkeolojik keşfi" olarak gösteriliyor.

AJANSURFA

10 Kas 2016 - 08:07 - Kültür & Sanat



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi