Tam 70 yıl! Urfa'nın en eski 'Usta'sı

Şanlıurfalı kalaycı Mustafa Ozan tam 70 yıldır bu mesleği yapıyor. Çocukluğundan bu yana kalay tezgâhında yıllarını geçiren usta, mesleğinin eskisi kadar gözde olmadığını, zamanla unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi: “Eskiden memleketimizde bir adet vardı. Çocuğun oldu mu babası elinden tutar getirir ustanın yanına ‘Eti senin kemiği benim’ derdi. 40 dükkandık, kaldık 3 dükkan. Hepsi rahmete kavuştu.”

Tam 70 yıl! Urfa'nın en eski 'Usta'sı
Tam 70 yıl! Urfa'nın en eski 'Usta'sı
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Şanlıurfa’da geçmişten bu yana önemli kültürlerden biri olan kalaycılık, yılların geçmesiyle birlikte eski değerini kaybetmeye başladı. Özellikle bakır kapların kullanımının azalmasıyla giderek gözden kalaycılık unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Kimyasal bir madde olan nişadır ile ateşin buluşması sonucunda usta ellerin de dokunuşlarıyla bakır kapların temizlendiği sanat, kentin tarihi mekanlarından Bakırcılar Çarşısında icra ediliyor. Özel tezgahlarda yapılan kalaycılığın Şanlıurfa’daki en eski temsilcilerinden biri de tam 70 yıllık kalaycı Mustafa Ozan.

1939 doğumlu olan Mustafa Usta, çocukluğundan bu yana Bakırcılar Çarşısında kalaycılık mesleğini icra ediyor. Tezgahının başında Ajans Urfa’ya konuşan Mustafa Ozan, mesleğinin eski değerini kaybettiğini belirterek, bu işi yapan usta sayısının günden güne azaldığını ifade etti.

“ESKİDEN ETİ SENİN KEMİĞİ BENİM DENİRDİ”

Eskiden insanların küçük yaştan itibaren çıraklığa gönderildiğini hatırlatan Mustafa Usta, “Şanlıurfalı, 1939 doğumluyum. 70 yıldır bu işi yapıyorum. Eskiden memleketimizde bir adet vardı. Çocuğun oldu mu babası elinden tutar getirir ustanın yanına “Eti senin kemiği benim” derdi. Bu benim evladım değil, senin evladın. Benim babam 8-9 yaşında elimden tuttu getirdi buraya. 40 dükkandık, kaldık 3 dükkan. Hepsi rahmete kavuştu. O zamanda bilmiyorlardı annemler bakırı ona buna çerçilere verdiler. Şimdi baktıklar ki bütün kıymet bunda” sözlerine yer verdi.

‘BAKIR İNSAN İÇİN ÇOK SAĞLIKLI’

Bakırın insan sağlığı açısında çok önemli olduğunu aktaran kalaycı Mustafa Usta, “Bakır insan için sağlıklı. Bunda su içmek lezzetli. Bakırda pişen bir yemeğin tadına doymazsın. Eskiden Urfa'da çok bağ bahçe vardı. Geceye kadar çalışırlardı. Şimdi onlar kalktı, millet bakıra dönüş yapıyor. İstanbul, Bursa, Ankara lokantalara gitmişiz, millete bakır serviste geliyor. Bakır oldu mu temiz ama alüminyum, çelik yaparsan kansere birebir. Bunu kullanırsan 1 sene gider, başka yerde 10 gün sürmez. Bizim kullandığımız dışarıdan geliyor, Türkiye'de onu bulamazlar” diye konuştu.

‘BİZ ÖLDÜKTEN SONRA ARTIK YOK’

İnsanların çok ucuz fiyatlara ellerindeki bakırı sattığını kaydeden Mustafa Usta, zamanla tekrar bakıra dönüşün başladığını ancak artık usta yetişmediğini söyledi. Kalaycı Mustafa Urfa konuşmasının devamında, “Tava, tencere var, sarma-dolma olacak tabaklar var. Pilav leğenler var, büyük kazanlar var içinde pekmez, bastık olur. Onlar pahalı olur. Millet eskiden sattı 5-10 kağıda, bundan kurtulalım dediler. Şimdi bir çelik kazan alıyor 70-80 kâğıda- 5 kuruş etmez. Biz öldükten sonra artık yok. Benim 1 kalfam var uğraştırmışım, 2 tanede öyle var başkada yok” ifadelerini kullandı.

Mustafa PAYIK-ÖZEL HABER/AJANS URFA

05 Ara 2018 - 06:44 - Kültür & Sanat



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi