Şanlıurfalıları zora sokacak karar!

Yargıtay, Şanlıurfalıların da çok kullandığı yöntem olan balkon kapatmaya ilişkin olarak emsal bir karar verdi. Bu karara göre balkonunu kapatacak olan kişi binadaki maliklerin rızasını arayacak. Maliklerin rızası olduktan sonra balkon kapatılacak. Balkonun odaya dahil edilmesinde ise bütün maliklerin onayı aranacak.

Diyelim ki, yeni bir ev aldınız ve aldığınız ev size küçük gelmeye başladı. Şanlıurfa’da da çok sık kullanılan bir yöntem olarak başvurulan balkonu odaya dahil etmeye veya balkonu kapatmaya karar verdiniz. İşte bu durumda balkonu istediğiniz gibi odaya dahil edemiyorsunuz ya da kapatamıyorsunuz. Çünkü Yargıtay’ın aldığı emsal karara göre balkon kapatmak için binadaki mülk sahiplerinin yüzde 80’inin rızasını almanız gerekiyor.

Yine bu karar göre balkonu odaya dahil edebilmeniz için de binadaki bütün maliklerin onayını almanız gerekiyor. Bu rızaları aldıktan sonra ve binanın taşıyıcı unsurlarına zarar vermeden balkonu cam veya pimapenle kapatabiliyorsunuz ya da balkonu odaya ekleyebiliyorsunuz.

BİNANIN ESTETİĞİNİ BOZUYOR

Evi genişletme, balkonu mutfağa katma gibi yöntemler yüzünden zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanıyor. Birçok ev sahibi evini genişletip daha büyük bir mekana sahip olmak için balkonu kapatma yolunu seçiyor. Camla veya başka maddelerle kapatılan balkonlar yüzünden binaların görünümü de olumsuz etkilenebiliyor. Ya da balkonu kapatan mülk sahipleri ev ile balkon arasındaki duvarı kaldırıp evi genişletmenin yollarını arıyor. Bu balkon kapatma yüzünden mahkemelerde birçok davanın açıldığı ifade ediliyor. Yargıtay da bu anlaşmalıkların önüne geçmek için emsal bir karar alarak balkonu kapatmak isteyen mülk sahiplerinden bütün maliklerinin rızasını isteme şartı getirdi.

URFA’DA DA SIK SIK BAŞVURULUYOR

Balkon kapatma yöntemi Şanlıurfa’da da sık sık başvurulan bir yöntem. Bazen müteahhitler bazen de mülk sahipleri daha geniş yaşam alanlarına sahip olmak için balkon kapatma yolunu seçiyor. Müteahhitler balkonu kapatarak daha geniş bir ev satıyormuş gibi bunu evin fiyatına yansıtırken, evin kiraya verenler de bu yöntemle daha fazla kira geliri elde etmeyi planlıyor. Yargıtay almış olduğu kararla balkon kapatma veya balkonun odaya dahil edilmesini de bir birinden ayırdı. Yargıtay’ın kararına göre balkon kapatmak için binadaki mülk sahiplerinin yüzde 80’inin rızasını almanız gerekiyor. Yine bu karar göre balkonu odaya dahil edebilmeniz için de binadaki bütün maliklerin onayını almanız gerekiyor.

AÇAR: BALKONLAR ŞEHRİN KİMLİĞİDİR

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar ise balkonların şehir kimliğini ortaya koyduğunu ifade etti. Balkonların kapatılmasına ilişkin olarak Açar, “Bu uygulama binanın görümü açısından sakıncalı, balkonlar sonuçta şehrin kimliğini oluşturuyor. Bu dışarıda yaygın olarak gördüğümüz bir şey değil Avrupa’da tabelalar tek tiptir, cepheler tek tiptir. Balkonlar da emsal olarak bazen dahil edilen veya bazen dahil edilmeyen birimlerdir. Binanın muvafakatini alsa da normalde hukuki olarak baktığımızda olmaması gereken bir durum.

Hüseyin ÖZKAN/Özel Haber-AJANS URFA

16 Mar 2017 - 11:16 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi