"Konut fiyatlarının artması sosyal çatışmaya neden oluyor"

Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Sosyal İçerme Komitesi Eş-Başkanlığını yürüten Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde başladı. Zirvede konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, göç konusunda uluslararası toplumun insani değerlere sahip çıkmadığını söyledi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise özellikler artan konut fiyatları ve yaşanan sosyal çatışmaya vurgu yaptı.

"Konut fiyatlarının artması sosyal çatışmaya neden oluyor"
"Konut fiyatlarının artması sosyal çatışmaya neden oluyor"
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) tarafından düzenlenen 'Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi'ni Şanlıurfa'da sabah saatlerinde başladı.

UCLG-MEWA Sosyal İçerme Komitesi Eş-Başkanlığını yürüten Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı buluşmada kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve göç üzerine çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları bir araya geldi.

Programın ikinci günkü buluşmasında UCLG-MEWA Konsey Ortak Toplantısı ile Göç Yönetimi Zirvesi gerçekleştiriliyor.

Program ilk olarak UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman'ın konuşması ile başladı. Duman konuşmasında işbirliği mesajı verdi. Duman, göç yönetiminin organizesinde yerel yönetimin, kamu kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının uluslararası anlamda ortaklıklar oluşturulması gerektiğine işaret etti.

VALİ TUNA, "TÜRK MİLLETİ HER ZAMAN MAZLUMDAN YANA OLMUŞTUR"

Duman'ın ardından salona seslenen Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna ise, Türkiye'nin 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla yürüdüğünü söyledi. Türk milletinin her zaman mazlumdan yana olduğunu sözlerine ekleyen Vali Tuna, "Suriye'deki olayların ardından insanlar göç etmeye zorlanmışlardır. Bu göçler bilindiği gibi tüm dünyayı etkilemektedir. Bu da küresel sorunlar arasında yerini almıştır. Küresel sorunlara yerel odaklı çözümler üretilmesi ve bölgesel işbirliklerinin oluşturulması büyük önem arz etmektedir. Ama asıl çözüm küresel kardeşliktir. Biz ülke olarak bu konudaki duruşumuzu gösterdik. Biz her zaman göçmen kardeşlerimize kapılarımızı sonuna kadar açıyoruz ve bu toplantının rehber olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

BAŞKAN ÇİFTÇİ, "ACININ RENGİ, IRKI, DİLİ, DİNİ OLMAZ"

Ardından kürsüye gelerek Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı Urfa’da, böyle anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise, "Zirvenin tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

Şanlıurfa'nın tarih boyunca olduğu gibi bugün de, dünyaya sevgi ve hoşgörü mesajları göndermeye devam ettiğini sözlerine ekleyen Başkan Nihat Çiftçi, "Bugün, Şanlıurfa’nın tek başına ev sahipliği yaptığı Suriyeli misafir sayısı tüm Avrupa’nın sahip olduğu Suriyeli sığınmacı sayısından fazladır. Bu yüzden Urfa ensar şehir unvanını ziyadesiyle hak etmiştir.

Suriye’de yaşanan terörden canını kurtarmak adına kucağında ölü bebeğiyle kilometrelerce yürüyerek Türkiye’ye ulaşmaya çalışan annenin ne hissettiğini biz çok iyi biliriz. Avrupa’nın kıyılarına ulaşmak için çocuklarını Ege denizinin karanlık sularına kaptıran babanın ne hissettiğini biz çok iyi biliriz.

Savaşların yol açtığı krizler tüm insanların huzurunu, refahını ve ortak geleceğini tehdit ediyor. Zirvede bulunanlar olarak hepimiz de acının rengi, ırkı, dili, dini olmadığını çok iyi biliyoruz.

Tüm dünya bu drama kayıtsız kalsa da, kulaklarını tıkasa da, Türkiye olarak Şanlıurfa olarak biz bu drama karşı koyacağız ve sonuna kadar mazlumların yanında olmaya, din, dil ve ırk ayrımı yapmadan Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"GELECEĞE YATIRIM YAPMALIYIZ"

Başkan Çiftçi konuşmasının ilerleyen cümlelerinde amaçlarının bugünün sorunlarını yarına taşımak değil, bugünün sorunlarını bugün çözüme kavuşturmak olduğunu belirtti.

Çiftçi, "Sorunlardan arınmış, barış ve huzur dolu bir gelecek hazırlamak, bizden sonraki nesillere en temel borcumuzdur. Şüphesiz böyle bir yaklaşım, kararlı politikalar gerektirecektir.

Öncelikle, sorunların yüzeysel belirtilerinden ziyade temel nedenleriyle mücadele etmeliyiz.

Geleceğe yatırım yapmalıyız. Bugün yaşanan tepkilerin, öfkenin ve hayal kırıklıklarının, yarınlara taşınmasına mani olmalıyız. İşbirliği esas olduğuna göre, bunun kapsamını genişletmeli, devletten yerel düzeye kadar inen bir ağ oluşturmalıyız. Tahammülsüzlük, çatışmayı çatışma ayrışmayı doğurur. Bunun için atmamız gereken ilk adım, diyalog ve iletişimi güçlendirmek, paylaşma ve dayanışmayı ön plana çıkarmaktır" dedi.

"ULUSLARARASI TOPLUM İNSANİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKMADI"

Göç sırasında yaşanan dramlara da değinen Başkan Nihat Çiftçi, özellikle Avrupa ülkelerine gitmek için ölüm yolculuğuna çıkan mültecilere gösterilen tavrın bir utanç kaynağı olduğunun altını çizdi. Başkan Çiftçi konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: "Cansız bedeni kıyılarımıza vuran Aylan bebeğin o acı görüntüleri hafızalarımızdan silinmemiş olmalı. Aynı şekilde Halep’teki bombalanan evinin yıkıntılarından çıkartılan ve bindiği ambulansta tüm masumiyetiyle oturan her tarafı kan-toz içerisinde Ümran bebeğin görüntüsünü de herhalde unutmadık. Avrupa ülkelerine gitmek için ölümüne yolculuğu göze alan bir mültecinin kucağında çocuğuyla birlikte umuda koşarken ayağına takılan çelmeyi de hatırlıyor olmalıyız.

Bunlar yaşananların sadece birer örneğidir. Uluslararası toplum bu süreçte insani ve vicdani değerlere sahip çıkamayarak maalesef çok kötü bir sınav verdi. Bebeklerin, kadınların, sivillerin öldüğü, öldürüldüğü bir dünyada kimse masum kalamaz. Geçen her gün, her saat bu insani ve ahlaki yıkımın daha da arttığını biliyoruz. Zaten çok geç kaldığımız bu krizleri durdurmak için hemen, derhal ve kararlı bir tavırla harekete geçmeliyiz. Aksi takdirde imkânımız olduğu halde zulümleri önlemek için neden geç kaldığımızı gelecek nesillere ve tarihe anlatamayız, izah edemeyiz.”

"SURİYELİ OLAYI TÜM İNSANLIĞIN ORTAK SORUNUDUR"

Başkan Çiftçi, konuşmasının sonlarına doğru ise Suriye’de yaşanan iç savaşın etkilerinin sadece Şanlıurfa’nın veya Türkiye’nin sorunu değil, Avrupa başta olmak üzere tüm insanlığın ortak sorunu olduğunu söyledi.

Başkan Çiftçi, "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak, yaşanan sıkıntıların çözüme kavuşturulması için gereken projeler hazırlanmıştır. Bu projelerin uygulanabilmesi için gereken fonlar geciktirilmeden sağlanmalıdır.

Son olarak, Suriye’de yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurularak, göçe yol açan sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik çabalar yoğunlaştırılmalı, yeni göç hareketleri engellenmelidir. Yaşanacak yeni göç dalgaları sadece Türkiye’nin refah ve güvenliğini değil başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın refah ve güvenliğini tehdit etmektedir.

Politik ya da diplomatik kaygılarla ertelenen, görmezden gelinen, yok sayılan meselelerin, yarın çok daha büyük meseleler olarak karşımıza çıkacağını hesap etmeliyiz.

Bugün terörü ve yıkımlarını iyi hesap etmeliyiz. Bunun için, bugünden tedbiri almak bugünden sağlam bir dayanışma oluşturmak zorundayız.

Bu nedenle herkes için adalet, herkes için refah, herkes için huzur. Olması gereken budur. Ya hep birlikte kazanacağız, ya da kaybetmenin olumsuz sonuçlarıyla hep birlikte uğraşacağız.

Bu nedenle birlikte yaşadığımız acı tecrübeler ışığında diyorum ki: “Hepimiz güvende değilsek hiçbirimiz güvende değiliz” diyerek sözlerini tamamladı.

FATMA ŞAHİN, "İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN SONRAKİ EN BÜYÜK SORUN"

Başkan Çiftçi'nin ardından kürsüye gelen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, "Biz bu bölgede Şanlıurfa'sı Gaziantep'i Maraş'ı Hatay'ı Mersin'i ile bir kaderin parçalarıyız ve ortak sorunlarımız var. Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı muhitlerde barınma talebinin yüksek olması, konut fiyatlarını ve kiraları artırdı. Bu durum, yerel halkla mülteciler arasında sosyal çatışmalara neden oluyor" diyerek göç konusu için işbirliği çağrısını doğru bulduğunu söyledi.

Başkan Şahin, "Bunun için ortak çözüm üretmek için de bugün Ortadoğunun ve Batı Asyanın yerel yöneticileri ile bir aradayız. Gördüğümüz bir gerçek var ki ikinci dünya savaşından sonra en büyük sorunla karşı karşıyayız. Mehmet Akif'in dediği gibi 'Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda' beyidi Suriyeli kardeşlerimizin sorunlarına baktığımız zaman ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu bize gösteriyor. 15 temmuz hain girişimi eğer yapılmış olsaydı bizi de Suriyelileştirme noktasında başarılı olunmuş olsaydı bugün Suriyeli kardeşlerimizin yaşadığı bu büyük sorunu bizlerde yaşıyor olacaktık" dedi.

Başkan Şahin ve diğer konuşmacıların ardından UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı'na geçildi. Üyelerin yer aldığı gösterdiği toplantı, yurt içi ve yurt dışından katılım gösteren yetkililerin eşliğinde sürdü.

08 Kas 2016 - 12:12 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ajans Urfa Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ajans Urfa hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ajans Urfa editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ajans Urfa değil haberi geçen ajanstır.


Şanliurfa Markaları

SİZDE BU ALANA REKLAM VERMEK İSTER MİSİNİZ?

+90 (505) 585 67 77
Reklam bilgi